Google Maps AR: navigácia s rozšírenou realitou

Pešia navigácia v Google mapách je skvelým pomocníkom pri pohybe v cudzom meste, no niekedy môžete mať problém s presnou orientáciou. Vydať sa po ulici smerom hore alebo dole? Rozšírená realita, ktorá je aktuálne vo fáze testovania, vám ukáže ten správny smer.

Nová funkcia využíva zadný fotoaparát. Na displeji smartfónu tak vidíte reálne okolie, v ktorom vás navigujú šípky.

Rozšírená realita si postupne hľadá svoju cestu do viacerých odvetví a aplikácií. Neobišla ani Google Mapy, kde je aktuálne dostupná len časti používateľov.

Princíp navigácie zostáva rovnaký. Aplikácia využíva GPS na lokalizovanie vašej polohy, rozšírená realita pridá pomocou fotoaparátu do prostredia 3D šípky. Upozorňujú na to, ktorým smerom sa máte vydať.

Google v tomto smere myslí aj na bezpečnosť. Nechce, aby ste do telefónu pozerali príliš dlho, pretože by ste mohli naraziť do ľudí či iných objektov. Na nadmerné využívanie AR vás upozorní.

Cieľom novinky je pomôcť v náročnejších situáciách, kedy sa napríklad ocitnete na zložitej križovatke alebo na mieste, ktoré má problém s presným vyznačením smeru. Pomôže aj v situácii, kde GPS naráža na horší signál najmä kvôli výškovým budovám.

Implementácia AR si podľa Googlu vyžaduje dlhšie testovanie. Po úspešnom ukončení tejto fázy a vychytaní múch, sa očakáva postupné rozšírenie medzi všetkých používateľov.

Zdroj: The Wall Street Journal

Diskusia k článku:

Začať diskusiu