Dilema: Xiaomi Mi 8 Pro vs. Xiaomi Mi Mix 3

Náš čitateľ sa rozhoduje, či dá prednosť overenému modelu, alebo vyskúša novinku s unikátnou konštrukciou a vysúvacím fotoaparátom. Podľa nás je takéto riešenie trochu zbytočné.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Túto možnosť využil aj Tomáš, ktorý píše: "Ahojte, rozhodol som sa vymeniť starý mobil za nový. V najužšom výbere ostali dvaja kandidáti, konkrétne Xiaomi Mi 8 Pro a Xiaomi Mi Mix 3. Oba tieto telefóny spĺňajú všetky požiadavky, ktoré od telefónu očakávam (výkon, konektivita, foto). Stále však neviem, či ísť do Mi 8 s dizajnovo priesvitným zadným krytom, infračerveným vysielačom na odomykanie tvárou a čítačkou v displeji, alebo do Mix 3, ktorý disponuje bezdrôtovým nabíjaním a čítačkou, ktorá už je dlho overená, no zaujímavou výsuvnou konštrukciou predného fotoaparátu. Ďakujem za akékoľvek rady či zdieľanie!"

V redakcii k fanúšikom podobných výsuvných konštrukcií, ako ponúka Xiaomi Mi Mix 3, nepatríme.

Uznávame, že takéto riešenie dovolí odstrániť rozporuplný výrez v hornej časti displeja a rozšíri obrazovku na takmer celú prednú stenu, no za majiteľov smartfónov vždy rozmýšľame aj nad životnosťou a spoľahlivosťou.

Xiaomi tvrdí, že magnetický výsuvný mechanizmus zvládne minimálne 30 miliónov opakovaných pohybov, no trend je skôr opačný. Apple nahradil čítačku odtlačkov prstov Touch ID z iPhonu 5S až iPhonu 6S fyzicky nepohyblivou plochou s haptickou odozvou na iPhone 7 a iPhone 8, HTC a Meizu zas experimentujú s kapacitnými tlačidlami pre vypínač a ovládanie hlasitosti. Menej pohyblivých častí jednoducho znamená menej prvkov náchylných na opotrebenie, zanesenie prachom či umožňujúcich preniknutie tekutiny k elektronike vo vnútri.

Vysúvacie tlačidlové telefóny tu boli už dávno pred nástupom smartfónov. Možno nejaký máte stále odložený aj doma. Stavíme sa, že koľajničky budú plné nečistôt. Vysúvacia časť Mix 3 môže byť náchylnejšia na poškodenie pri pádoch a vypýtala si svoju daň v podobe 218-gramovej hmotnosti.

Na druhej strane, pred výbavou musíme sňať klobúk. Snapdragon 845 zabezpečí dostatok výkonu a základná verzia dostupná za približne 609 eur ponúkne 6 GB RAM a 128 GB vnútorné úložisko rozšíriteľné microSD kartou.

Veľa sľubuje tiež dvojica 12-megapixelových fotoaparátov doplnená práve zasúvajúcim sa 24 Mpix predným snímačom. V benchmarku DxOmark získal Mi Mix 3 až 103 bodov, čím sa stal zatiaľ najlepším mobilom značky. Mi 8 Pro získal len 99 bodov.

Xiaomi Mi 8 Pro je však pozadu zrejme iba vďaka softvérovým rozdielom, na papieri totiž jej zadné fotoaparáty vyzerajú rovnako. Je tu tiež dvakrát 12 Mpix (klasický + teleobjektív s 2-násobným priblížením) a senzory od Sony. Predná kamera má však "iba" 20-megapixelov.

Mi 8 Pro so spomínanou transparentnou zadnou stenou je u nás trochu drahší, za približne 649 eur. K 128 GB úložisku pridáva rovno 8 GB RAM.

Rýchlejšia čítačka na chrbte by nám nechýbala, keďže predný fotoaparát sa stará o odomykanie tvárou a infračervené senzory by mu mali pomáhať spoľahlivo tak činiť aj v noci. V čase písania recenzie lacnejšej verzie Xiaomi Mi 8 - prvá liga, tras sa bola funkcia v Európe blokovaná, no s MIUI 10 by už face unlock konečne mal fungovať. Minimálne pri nastavení regiónu na Českú republiku.

Na našom webe nájdete aj článok s ukážkovými fotografiami z fotoaparátu Takto fotí Xiaomi Mi 8.

Batérie sú na oboch smartfónoch podobne veľké. Ani 3000 mAh kapacita v Mi 8 Pro, ani 3200 mAh c Mi Mix 3 príliš neprekvapí.

V redakcii by sme dali prednosť overenému modelu Xiaomi Mi 8 Pro, ktorý je síce trochu drahší, no najmä vďaka 8 GB RAM. Experimenty s vysúvacou konštrukciou nám za trochu väčší displej nestoja. Báli by sme sa spoľahlivosti a zbytočne vysokej hmotnosti. Prírastok je 41 gramov.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

marek1234 10.02.2019 - 11:51

Mi mix 3 neopakovatelny dizajn. Ak nie si selfie maniak, tak konstrukciu ani neotvoris. Ja selfie nepouzivam vobec, takze preto moje odpurucanie. Inak oba stroje su spickou, skoda vacsieho a zbytocneho notch.

Kubo10203010.02.2019 - 12:41 Trvalý odkaz

Citacka v displeji nie je tak spolahliva a ani rychla. Siroky vyrez tiez nie je vyhra. Mix 3 podporuje aj bezdrotove nabijanie cize urcite by som volil Mix 3

sysell10.02.2019 - 12:48 Trvalý odkaz

ta vysuvna kamera je blbost, ak nepouzivat je to ok, ten vyrez na displeji je moc velky a vyzera uz zastaralo. Ked uz tak mi mix, sice nepodporuju 800Mhz cize nechel by som ani jedno

Kubo10203010.02.2019 - 13:39 Trvalý odkaz

O com tocis? :D mix 3 aj mi8 podporuje 800Mhz

marek123410.02.2019 - 15:06 Trvalý odkaz

Pozri si clanok na fony, podpora 800MHz je zakladom oboch telefonov a citacka je okrem displeja a odomykani tvarou integrovana na zadnaj strane oboch modelov. Mi Mix3 nie je co vytknut, osobne by som ten vysuvaci mechanizmus vyuzil tak 100x za celu existenciu fonu.

Celá diskusia 6 príspevkov