Poradňa: Pomáhame s výberom inteligentných hodiniek

Samsung Gear S3, Galaxy Watch alebo nový vyzývateľ od Huaweiu Watch GT s desaťdňovou výdržou? Skúsili sme vám poradiť s výberom inteligentných hodiniek.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Segment inteligentných hodiniek sa nestal tak populárnym, ako nám výrobcovia sľubovali pred pár rokmi, no používateľov so záujmom o zobrazovanie notifikácií alebo počítanie fitness aktivít na zápästí pribúda.

V našej Poradni sme si za posledný týždeň našli správy od dvoch z vás, ktorí ste nás požiadali o pomoc. Daniel sa rozhoduje medzi staršími Samsung Gear S3 Frontier a ich nástupcom Galaxy Watch. Matej sa pridal a uvažuje aj nad modelom Gear Sport a konkurenčnými Huawei Watch GT. Uvádza, že sa venuje rôznym aktivitám a fitness funkcie sú pre neho dôležité, no hľadá kompromis aj medzi "smart" stránkou a cenou.

Danielovi určite pomôže naša recenzia novších Samsung Galaxy Watch - konečne nielen pre chlapov. Keďže Richard staršie Gear S3 Frontier dlhodobo používal, v texte ich vedľa nástupcu detailne porovnáva.

Spomína 24-percentný nárast kapacity batérie (z 380 mAh na 472 mAh), čo výdrž pri neustálom pripojení k smartfónu posunulo na približne 3 dni. Výrazným vylepšením je tiež zvýšenie odolnosti voči vode. V praxi tak budú v bezpečí nielen pri bežnom namočení pod vodu, ale aj pri plnohodnotných plaveckých tréningoch.

Daniela sa to zrejme netýka, no do ponuky ku klasickému modelu so 46 mm priemerom pribudla útlejšia 42-milimetrová verzia. Tá má batériu výrazne menšiu, jej rozmer ale bude ideálny pre ženy.

Na dizajn má každý z nás svoj subjektívny pohľad, každopádne novšie Galaxy Watch vyzerajú trochu civilnejšie. Experimentujú dokonca s podporou eSIM, hoci, ako sa dočítate v článku Skúsenosti so Samsung Galaxy Watch s eSIM kartou Orange, nefunguje to úplne ideálne. Ich oficiálna cena je 329 eur a vďaka vyššie vymenovaným zmenám ide podľa nás o lepšiu kúpu. Staršie Gear S3 Frontier sú, samozrejme, lacnejšie, za 259 eur. To je zrejme jediné, čím majú navrch.

Z rovnakého dôvodu by sme skôr neodporúčali hodinky Samsung Gear Sport. Vychádzajú totiž zo staršieho modelu Gear S3, ku ktorému prakticky iba pridali vodeodolnosť aj pre plavcov (model Galaxy Watch ju už má tiež). Proti hovorí nižšia kapacita batérie a čudný dizajn. Plusom je opäť iba cena, presne 229 eur.

Vody inteligentných hodiniek naposledy rozvíril Huawei a jeho Watch GT. Všetky samsungácke modely porazí cenou od 199 eur a vynikajúcou výdržou až do 10 dní. To platí aj v prípade, že budete celý deň využívať snímač tepu srdca.

Verzia s koženým remienkom by mala byť trochu drahšia, podobný však kúpite prakticky v každom hodinárstve a ľahko ho vymeníte doma. Z fitness funkcií im oproti Samsungu nechýba prakticky nič. Kameňom úrazu môže byť chýbajúci mikrofón a reproduktor, vďaka čomu si z nich nezavoláte a nenahradia hands free.

Ich podrobnú recenziu nájdete v článku Huawei Watch GT (46F) - týždňová výdrž bez vážnych kompromisov.

Aké je teda naše odporúčanie? Ak hľadáte čo najlepšiu výdrž a najnižšiu cenu, zvolili by sme Huawei Watch GT. Pokiaľ trváte na možnosti cez hodinky telefonovať, presuňte sa do portfólia Samsungu a siahnite po novších Galaxy Watch s vyššou odolnosťou voči vode a silnejšou batériu oproti lacnejším prechodcom.

Ich OS Tizen ponúkne trocha viac voľnosti pri rýchlom odpisovaní na správy bez mobilu, inak ale platí, že hoci aj Samsung aj Huawei zvláda meranie tepu a fitness funkcie na výbornú, príliš "smart" ich modely nie sú.

Do Huawei Watch GT vďaka uzavretému OS nič nenainštalujete. Samsung Watch a ich Tizen OS je na tom o niečo lepšie, no ponuka aplikácií a ich kvalita sa s ponukou pre watchOS od Apple dá len ťažko porovnávať. Ak chcete špeciálne apky pre plavcov ako MySwimPro alebo zmenšené verzie oficiálnych aplikácií Twitter, Instagram a podobne, najlepšou voľbou budú Apple Watch. Najnovšia generácia označená ako Series 4 začína na 429 eurách. Jednoznačnou nevýhodou je nutnosť každodenného nabíjania.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 09.02.2019 - 12:08

mne ako človeku v dôchodkovom veku príde smiešne rozprávať do hodiniek. tiež pri športe nemám potrebu počúvať hudbu, v prírode chcem počuť zvuky prírody a pri jazde na bicykli po ceste potrebujem počuť premávku. preto mojou voľbou boli huawei watch gt. sms si prečítam, tiež som si zvolil notifikácie, ktoré sa mi majú na hodinkách zobraziť. kto mi volá vidím na nich tiež. ono je to všetko o prioritách. mladšiemu môžu vyhovovať parametre samsung galaxy watch, nad ktorými som tiež uvažoval. nakoniec som sa rozhodol pre huawei, lebo mi postačujú funkcie, ktoré majú.

Lenka Ivančíková09.02.2019 - 12:28 Trvalý odkaz

fry, kazdy sme iny. Moja mama uz rok pouziva Huawei watch a co si najviac chvali, je ze cez ne moze telefonovat. Ma 71 rokov. :D Stale pracuje, a tak v praci ma telefon odlozeny v kabelke a ked je mimo izbu alebo chce nieco rychlo vybavit bez toho, aby vyberala telefon, vybavi to cez hodinky. Takisto pri nakupoch. Tlaci vozik, telefon v kabelke, niekto vola a ona nemusi smatrat a hladat telefon. Bud hovor zrusi, odignoruje alebo prijme na hodinkach. Uz volala aj z elektricky a spokojnost. :-DD takze vek je len cislo. Dokonca presla do "spravnej" banky, aby mohla cez hodinky platit.

Marián Petrík09.02.2019 - 12:58 Trvalý odkaz

s modernými technológiami nemám žiaden problém, svedčí o tom aj ten fakt, že tento web navštevujem denne a okrem toho ešte asi 6 ďalších zaoberajúcich sa mobilnými technológiami , potom niekoľko webov zaoberajúcich sa digitálnou fotografiou a cyklistikou. politikou sa tu zaoberať nechcem.dokonca ovládam aj prstoklad a píšem úplne po pamäti. vo svojom príspevku som sám napísal, že je to o prioritách. jednoducho to nepotrebujem.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy09.02.2019 - 13:09 Trvalý odkaz

Lenka niečo mi ušlo? Sluzba Google pay pre wear os na Slovensku nie je dostupna. Platit sa dalo, ale neviem si predstaviť že by to niekto chcel používať. Aplikácia sa daa nastavit, pridat kartu a dalo sa aj zaplatit, ale po cca hodine sa aplikácia deaktivovala (z dovidu ze sluzba u nas nie je dostupna) dala sa znovu aktivovať cez Google play, opäť sa dalo zaplatiť:) do hodiny bola zasa deaktivovana...
Napzaj si neviem predstaviť kto by bol ochotný absolvovať tuto tortu pred každou platnou.
Ked čítam ze tvoja mamka platí hodinkami, hovorim si "super sluzba bude povolena"
Znovu nastavim Google pay v hodinkach, aplikácia sa aktualizuje a ejhle... :)
Už nepomôže ani opätovná aktivacia aplikacie
[IMG]http://i66.tinypic.com/34smikw.jpg[/IMG]

Lenka Ivančíková09.02.2019 - 14:02 Trvalý odkaz

oxy, ano uslo. :-D som z Brna, mama zije v Brne. takze tam moze platit mobilom.

Celá diskusia 16 príspevkov