Dnes je Svetový deň bez mobilu. Pridáte sa?

Každý Svetový deň má niesť určité posolstvo a vplývať na myslenie a správanie ľudí. Už osemnásť rokov sa so 6. februárom spája mobilný telefón. Dokážete vypnúť svoj mobil na celý deň?

Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2001. Otcom myšlienky je francúzsky spisovateľ Phil Marso. Cieľom malo byť zamyslenie sa nad zmenami v našich životoch, ktoré nám každodenné používanie mobilného telefónu prinieslo. Pritom zásah do života pred osemnástimi rokmi bol v porovnaní s dnešnou dobou oveľa menší.

Pamätáte si na úplné začiatky mobilnej komunikácie u nás? Prvý mobilný hovor prebehol v analógovej sieti NMT 450 v roku 1991 a dlhé roky sa platilo aj za prijaté hovory. GSM sieť začala fungovať až v roku 1997. Aktuálne je na Slovensku približne 6,2 milióna aktívnych SIM kariet používaných na mobilné služby.

Mobilný telefón, kedysi využívaný najmä na hovory a SMS správy, sa stal naším celodenným spoločníkom. Nahradil noviny, knihy, MP3 prehrávač, navigačné zariadenia aj tradičný fotoaparát. V mobile si pozrieme aké má byť počasie, Waze nás informuje o dopravnej situácii na cestách a počas cesty do práce či školy si prečítame najnovšie správy. Niektorých pri zistení, že si doma zabudli svoj mobil, chytá panika.

Mnohým z nás slúži mobilný telefón nielen na zábavu, ale je najmä pracovným nástrojom, krorý pomáha zarábať na živobitie. Riešime maily, objednávky, vybavujeme pracovné stretnutia, kontrolujeme ratolesti a vhodné aplikácie nám uľahčujú spoluprácu s kolegami.

Nič sa nemá prehánať, preto treba vedieť aj odpočívať. Občas si vypnúť zvonenie a nereagovať na mobil hneď, akonáhle nám príde notifikácia. Aj my v redakcii sa snažíme skĺbiť prácu s oddychom. A keď nám to povinnosti dovolia, radi svoj mobil necháme odložený. Pokojne aj celý víkend.

Diskusia k článku:

Nightmare 06.02.2019 - 16:40

No kto priznajte sa :D

Peter Čapkovič06.02.2019 - 17:37 Trvalý odkaz

dobrovoľne priznávam, že nie... ani som o tom nevedel a ked som sa to dozvedel bolo už neskoro.. :-)) Ale dobrovoľne priznávam, že aj tak by som to neurobil... V lete ked som cely den na záhrade nemam problém ale teraz v zime ked nie je moc čo robiť a človek je navyše v robote ... :-)) A tiež som sa potreboval skontaktovať s chorou manželkou, ktorá bola infúzke a tiež na skontrolovanie dcéry tak bohužial nie...

marek123407.02.2019 - 09:43 Trvalý odkaz

Ja nie a ani som sa neplánoval pridať. Neviem, kto tieto stupidity vymýšľa, ale nabudúce organizácia stupídnych nápadov spolu s ministerstvom stupídnosti mi môže zaplatiť, mne aj zamestnancom denný plat, lebo sa nebudem venovať mobilu a svojej práci. Uznávam dosť týchto medzinárodných dní BEZ, ale niekedy sú cez čiaru. Nabudúce môže byť deň bez "plynných vetrov alebo bez rannej stolice", uvidíme, ako sa zlepši ovzdušie na jeden deň na celej planéte.

Celá diskusia 3 príspevky