Nokia HS-11W

Recenzia Bluetooth príslušenstva Krátke skúsenosti s unikátnym handsfree pre takmer všetky činnosti.

Nokia HS-11W je prvé Bluetooth slúchadlo, ktoré mi z ucha neodpadlo ani pri kotrmelci. Jeho jedinečné uchytenie na ušnici oceníte pri behu, jazde na bicykli a iných športoch. Pogumovaný obal je odolnejší voči nárazu než bežný plast. Odolnosť voči vode však nečakajte, tak ďaleko tvorcovia v Nokii ešte nezašli.

Nokia HS-11W

Základná charakteristika:

rozmery: 63 x 24 x 18 mm,

hmotnosť: 17 gramov,

Bluetooth 1.1 s profilmi Handsfree 1.1 a Headset 1.0,

batéria: Li-Pol, 120 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/160 h pohotovosti,

kompatibilné nabíjačky: AC-1, ACP-12, LCH-12.

V predajnom balení nájdete:

headset s Li-Pol (nevymeniteľným) akumulátorom, nabíjačku a užívateľskú príručku.

Nokia HS-11W Nokia HS-11W

Párovanie slúchadla s telefónom

Nokia HS-11W je slúchadlo, ktoré sa s mobilom spája najjednoduchšie, ako je možné. Stačí ho len zapnúť a na mobile dať vyhľadať dostupné zariadenie. Po výbere Nokie HS-11W zadáte 0000 a zariadenia sú spojené. Prístupový kód zadaný od výroby (pravdepodobne vždy 0000) nie je možné zmeniť.

Jedno slúchadlo si zapamätá až 8 mobilných telefónov, aktívne môže byť spojené len s jedným.

Nokia HS-11W Nokia HS-11W

V priebehu hovoru je možné stlačením vypínacieho tlačidla odpojiť mikrofón. Tlačidlo pre príjem/ukončenie hovoru je určené i pre opakovanú voľbu, aktivovanie hlasového záznamu, odmietnutie hovoru a prepínanie medzi headsetom a telefónom. Dlhým stlačením tlačidla pre príjem/ukončenie hovoru na bezdrôtovom headsete Nokia HS-11W je možné aktivovať hlasovú voľbu na priradenom telefóne Nokia.

Na headsete sa nachádza aj drobná svetelná dióda. Akonáhle Nokiu HS-11W zapnete, začne rýchlo blikať zeleným svetlom. Po spojení s telefónom sa frekvencia blikania predĺži.

Výdrž slúchadla je 6 hodín hovoru alebo 160 hodín pohotovosti. Prakticky sa jedná o asi 2 - 3 dni pohotovosti aj s vybavením niekoľkých telefonátov denne.

Nokia HS-11W Nokia HS-11W

Praktické používanie

Kvalita hovoru s týmto handsfree je na pomerne nízkej úrovni. Ja so slúchadlom počujem pomerne dobre, chýbajú len výšky, ale to nepovažujem za zásadný problém. Aj regulácia hlasitosti je veľmi praktická, keďže sú tieto tlačidlá od seba dostatočne vzdialené a ľahko nahmatateľné. Avšak druhá strana si sťažovala na veľmi nízku kvalitu hovoru, pocit volajúceho, že som so zapchatým nosom v jaskyni považujem minimálne za podstatný. Druhá strana ihneď spoznala prepnutie hovoru do telefónu aj zmenu použitého handsfree.

Ak som mal telefón položený v jednej miestnosti, kvalita hovoru sa pri pohybe po nej nemenila. Pri prekročení do inej izby, nerobila ani jedna stena prenosu problémy. Dosah slúchadla bol v rámci bytu do 5 m, resp. 1 stena, cez dve steny si už nezavoláte. Dosianutp vzdialenosť hodnotím ako pozitívnu.

Najdôležitejším parametrom je pohodlie počas nosenia. Nokia HS-11W patrí k slúchadlám, ktoré vydržíte nosiť nanajvýš hodinu. Po hodinovej jazde autom alebo na bicykli som pociťoval výraznú bolesť v ušnici. Na polhodinový beh po parku ho však vrelo odporúčam.

Nasadenie slúchadla mi spočiatku robilo problémy a z iných recenzií som pochopil, že recenzenti sa tento model ani nenaučili nasadzovať. Až po niekoľkých dňoch som zistil, že sa slúchadlo jednoducho nasunie odzadu na ucho tak, aby ušnica smerovala do medzery v ňom. Potom sa už automaticky na uchu usadí a drží veľmi pevne.

Nokia HS-11W Nokia HS-11W

Výhody:

- hmotnosť,

- pogumované časti,

- jednoduché párovanie,

- veľmi pevné uchytenie na ušnici,

- vzdialené, ľahko nahmatateľné tlačidlá,

- nosenie na oboch ušiach bez nutnej výmeny žiadneho prvku.

Nevýhody:

- slabá kvalita hovoru,

- staršia verzia Bluetooth,

- bolesť ucha pri dlhom nosení,

- produktová web stránka

Cena: 2 085 Sk (Agora plus)

Za požičanie slúchadla ďakujem čitateľovi s prezývkou JeSuA_mAsTeR.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.08.2005 - 00:23

Garganel: Nechcem kritizovat ale za tu cenu sa daju kupit aj lepsie hf napr. od Motoroli.

anonymous30.08.2005 - 12:36 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: to ked chces kupit v Agore,videl som aj za 1500sk na nete

Celá diskusia 2 príspevky