Apple v Q4 2018: nižší zisk a výrazný pokles v predaji iPhonov (hospodárske výsledky)

Apple zverejnil finančné výsledky za fiškálny prvý kvartál 2019, t.j. Q4 podľa nášho kalendára, ktorý sa skončil 29. decembra 2018. Firma už začiatkom roka avizovala, že výsledky budú horšie než pôvodné očakávania a nemýlila sa.

Spoločnosť vykázala štvrťročné tržby vo výške 84,3 miliárd USD, čo je oproti rovnakému obdobiu minulého roka pokles o 5 %. Štvrťročný zisk na akciu bol 4,18 USD, čo je o 7,5 % viac než pred rokom. O tri percentá medziročne klesol medzinárodný predaj, ktorý v poslednom kvartáli 2018 predstavoval 62 % z príjmov.

Prvýkrát sa v dokumente k finančným výsledkom Applu neuvádzajú konkrétne čísla predaných kusov, ale len celkové tržby v dolároch. Výnosy z predaja iPhonov klesli oproti predchádzajúcemu roku o výrazných 15 %. Príjmy z ostatných produktov a služieb podľa správy výrobcu vzrástli o 19 %. Darilo sa počítačom Mac, iPadom aj nositeľnému príslušenstvu.

Potvrdili sa tak už skoršie obavy, že predajom iPhonov sa prestalo dariť. Dôvody sa snažil vysvetliť Tim Cook už začiatkom tohto roka v otvorenom liste investorom. Keď sa pozrieme na oficiálne čísla z jednotlivých regiónov, najväčší prepad tržieb zaznamenal Apple v Číne, slabšie, aj keď nie až tak výrazné, boli predaje aj v Japonsku a Európe.

V práve prebiehajúcom štvrťroku očakáva Apple príjmy medzi 55 až 59 miliardami dolárov, hrubý zisk na úrovni 37 % až 38 % a prevádzkové náklady medzi 8,5 mld. a 8,6 mld. dolárov.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu