Poradňa: Hľadáme malý vodeodolný mobil s dobrým fotoaparátom

Jednou z Petrových hlavných požiadaviek je pohodlné ovládanie jednou rukou. Doteraz vlastnil Samsung Galaxy S7 s výškou 142 milimetrov.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tento týždeň skúsime pomôcť Petrovi, ktorý nám napísal: "Ahojte, hľadám nejaký nový mobilný telefón a mám tri požiadavky. Aby mal kvalitný fotoaparát, mal by byť vodeodolný a musí sa dať ovládať jednou rukou. Môj doterajší Samsung Galaxy S7 bol ideálny spoločník, no pomaly sa poberá do večných lovíšť. Ďakujem veľmi pekne!"

Pri požiadavke na "pohodlné ovládanie jednou rukou" si automaticky predstavíme malé uhlopriečky displeja. Petrov doterajší mobil, teda Samsung Galaxy S7 má 5,1-palcovú obrazovku.

Aktuálny nástupca, teda Galaxy S9, už panel natiahol na 5,8 palca, no iný pomer strán displeja, presun čítačky odtlačkov prstov dozadu a lepšie využitie prednej strany spôsobili, že výška mobilu narástla len o 6 milimetrov a šírka sa dokonca o milimeter zmenšila.

Z našich skúseností teda vieme, že na väčšiu uhlopriečku si dokážete zvyknúť v priebehu pár dní. No Petrovým kritériam rozumieme.

Najmenším pohodlne ovládaným smartfónom, ktorý ponúkne výborný výkon, dobrý fotoaparát a má aj zvýšenú odolnosť voči vode, je jednoznačne Sony Xperia XZ2 Compact.

Kompaktný mobil má rýchly Snapdragon 845, 4 GB operačnú pamäť a 64 GB vnútorné úložisko. Vďaka 5-palcovej Full HD+ obrazovke s pomerom strán 18:9 je dokonca ešte menšia, než Petrova Galaxy S7-čka. Komplentú recenziu nájdete v našom texte Sony Xperia XZ2 Compact - výkonná bacuľka. Aktuálne ju kúpite za približne 509 eur.

Zmysel môže dávať aj malý iPhone 8 od cca 669 eur. Je stále dostatočne výkonný, má výborný fotoaparát a vďaka 4,7-palcovému displeju perfektne padne do jednej ruky. K pohodlnému ovládaniu prispieva aj vždy dostupné domáce tlačidlo s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov Touch ID.

Osmička z roku 2017 má a bude mať stále dostupné aktualizácie operačného systému iOS. Podľa nás ide o rozumnejšiu kúpu než siahnutie po ešte menšom iPhone SE. Jeho štvorpalcový displej je už príliš malý a dnes už trochu mimo je tiež celkový výkon, vrátane výdrže batérie.

Samozrejme, ešte viac odporúčame aktuálny iPhone XS s 5,8-palcovým displejom, lepším fotoaparátom, jemnejšou OLED obrazovkou a dlhšou výdržou batérie. Pôjde o smartfón, ktorý Petrovi bez problémov vydrží aj tri roky. To jeho cenu od 1149 eur robí trochu prijateľnejšou.

Pohľad na rozmery odhalí, že iPhone XS je len o dva milimetre vyšší než Samsung Galaxy S7.

Naša ponuka teda Petrovi a čitateľom s rovnakou požiadavkou dáva na výber. V diskusii pod tým to článkom mu určite poradíte aj ďalšie modely, no pamätajte, že potrebuje vodeodolnosť a relatívne kompaktné rozmery. Prechádza síce z mobilu z roku 2016, no S7-čka vtedy patrila k tomu najvýkonnejšiemu, čo ste si mohli kúpiť.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy 26.01.2019 - 12:20

Síce o 3mm vyšší ale pre mna by to bola jasna voľba, Pixel 3

Peter Križian26.01.2019 - 13:55 Trvalý odkaz

Ja myslím že samsung s9 je skvelý a výborne padne do ruky

Hydrant26.01.2019 - 19:39 Trvalý odkaz

Mental......Tu je velky problem ze na tomto webe neni zalozena nejaka zvlast sekcia kde si moze dat dotaz zaujemca o novy tel. Nieco ako je tu:
https://androidforum.cz/viewtopic.php?f=69&t=57521

Potom sa lahsie pomaha pri vybere a radi. Nebude tu taky chaos a nebudu tu take hlupe porovnavacky na ktorych sa aj mne zastavuje rozum. Lebo vela krat su tu uplne dva rozne telefony na porovnanie ktore maju spolocne max velkost displeja.

Peter Čapkovič26.01.2019 - 21:43 Trvalý odkaz

mental:
Je to par dni čo som tu zrovna písal. Mne to skor príde, že decká sa tu na tom asi odbavuju a aj tak si potom nič nekupia je to len ich zbožné želanie. A potom žiadna odozva: áno ďakujem, vybral som podla vášho názoru telefon XY a som spokojny, alebo nie som spokojny... A tým by potom pomohli aj ďalším ľudom, ktorí podobne zmýšľajú....

Celá diskusia 11 príspevkov