Telekom: vďaka Massive MIMO sme o krok bližšie k 5G sieti

Operátor uskutočnil jeden z prvých testov technológie v Európe. Zákazníkom prinesie vyššie prenosové rýchlosti na jednej bunke.

Príchod sietí piatej generácie sa blíži, a aj keď sa komerčné nasadenie očakáva najskôr až v roku 2020, operátori sa už dnes na 5G pripravujú.

Telekom v spolupráci s firmou Ericsson prezentoval pred novinármi Massive MIMO (mMIMO) v LTE sieti. Technológia predstavuje jeden zo základných stavebných kameňov sietí piatej generácie.

Massive MIMO násobí kapacitné zdroje pre všetkých používateľov súčasne prihlásených na jednu bunku mobilného vysielača. Tí vďaka tomu budú môcť v porovnaní so súčasnou technológiou dosahovať vyššie rýchlosti prenosu dát.

Pilotná prevádzka prebiehala v bratislavskej Dúbravke na troch základňových staniciach. V ideálnom prípade môže riešenie mMIMO navýšiť kapacitu bunky vysielača približne päťnásobne, v praxi ide o zhruba trojnásobok.

Pri teste, ktorý prebiehal len na 10 MHz časti dostupného pásma, boli namerané rýchlosti vyše 100 Mbps na jednu bunku, čo je viac ako dvojnásobok pri aktuálne využívanej technológii. Pri využití plnej 20 MHz šírky pásma by však rýchlosti v praxi presiahli 200 Mbps.

Technológia mMIMO zlepšuje dátovú priepustnosť. Anténa základňovej stanice dokáže vďaka vyššiemu množstvu menších anténnych prvkov vytvoriť viac užších zväzkov, ktoré zamerá na konkrétneho používateľa. Umožňuje to zvýšiť využiteľnosť prenosových pásiem. Pásma, ktoré sú v súčasnej sieti zdieľané, sa tak budú môcť použiť v rovnakej lokalite viacnásobne.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu