Huawei: chladenie smartfónov chceme riešiť funkčným grafénom

Huawei získal patent na funkčný grafén, ktorý má priniesť nové možnosti chladenia nielen v mobilných zariadeniach. Na získaní patentu sa podieľal aj laureát Nobelovej ceny či tímy univerzít v Manchestri a Cambridge.

Hardvérové požiadavky mobilných aplikácií, hier či multimediálneho obsahu sú čoraz vyššie, pričom dôsledkom vysokej záťaže býva prehrievanie zariadenia. Viacerí výrobcovia priniesli vlastné riešenia, so svojím sa nedávno pochváli aj Huawei.

Grafén je tenká vrstvu grafitu - uhlíkového nanomateriálu s vysokou tepelnou a elektrickou vodivosťou. Má štvornásobne lepšiu tepelnú vodivosť než hliníkové zliatiny a desaťkrát lepšiu ako meď.

Funkčný grafén má oproti obyčajnému grafénu niekoľko výhod. Je nerozpustný vo vode, schopný zlepšiť tepelnú vodivosť až o 50 % a znižuje teplotu zaťažovaných vnútorných častí o 1 °C.

Prvým zariadením, v ktorom bol použitý funkčný grafén, je herný smartfón Mate 20 X, ktorý mal premiéru v októbri minulého roka.

Huawei investoval v priebehu posledných 10 rokov do výskumu a vývoja nových technológií vyše 44 miliárd eur. Výsledkom tejto investície je viacero inovácií, a práve patent na funkčný grafén je jedna z nich. Nová technológia bude využívaná aj v ďalších na výkon náročných zariadeniach Huawei.

Grafén ako materiál využitý v mobilnej technológii nie je žiadnou novinkou. Už v roku 2011 sme vám priniesli článok Graphene: materiál budúcnosti?. Vtedy sa vývoji nového materiálu venovala Nokia.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu