Sony Xperia XZ3 - šedá eminencia

Recenzia dual SIM androidu s natiahnutým 6'' QHD+ displejom, stereo reproduktormi, IP68 a 19 Mpix fotoaparátom.

Od vydania Xperie XZ2 po príchod Xperie XZ3 prešlo len pol roka, preto neočakávajte žiadnu revolúciu. Dizajn aj výbava sa na prvý pohľad môžu zdať veľmi podobné, no výrobca spravil niekoľko zmien. Pri polročnom cykle to však nie je nič výnimočné a XZ3 je tak určená skôr pre nových zákazníkov než majiteľov XZ2.

ikona

Základné info: Sony Xperia XZ3Prémiový dual SIM android s vode a prachu odolnou konštrukciou, 6'' natiahnutým QHD+ displejom, čipsetom Snapdragon 845, 19 Mpix fotoaparátom, stereo repro a 3300 mAh batériou s rýchlym aj bezdrôtovým nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V poslednej dobe je asi najdiskutovanejšou témou pri smartfónoch Sony ich dizajn. Ten nazvyme svojským, čo môže aj nemusí byť výhoda. Z vašich reakcií pod článkami a recenziami však vnímam, že všeobecný názor na dizajn Sony smartfónov je skôr negatívny než pozitívny.

Často sa tiež skloňuje fakt, že výrobca zaspal dobu a neprináša zmeny ako zvyšok konkurencie. Osobne sa s týmito názormi stotožňujem. Preto oceňujem, že XZ3 v porovnaní s XZ2 ide tým správnym smerom.

Dalo by sa povedať, že dizajn XZ3 je už jednou nohou v roku 2018. Rámiky nad a pod displejom sa výrazne zmenšili, no nedosahujú také hodnoty, na aké sme zvyknutí pri iných vlajkových lodiach. Displeje s minimálnym rámom a výrezom sú trendom, ktorý sa nedá prehliadnuť a prispôsobili sa mu už takmer všetci výrobcovia.

Preto ak nie ste fanúšikom výrezov, môže byť pre vás dizajn XZ3 výhodou. Mne osobne sa napríklad páči integrácia stereo reproduktorov nad a pod displejom, ktorá sa z bezrámikových displejov stratila. Dôvodom bude zrejme nedostatok miesta.

Správnym smerom sa výrobca uberal aj pri výbere displeja. 6-palcový natiahnutý OLED displej s rozlíšením 1440 x 2880 bodov, HDR s ochranným sklom Gorilla Glass 5 je jednoducho skvost. Jas, farby a pozorovacie uhly sú špičkové, na obrazovku je radosť sa pozerať. Pochváliť môžem aj čitateľnosť na slnku a minimálny jas.

Displej je dobre čitateľný na ostrom slnku a nevypáli vám oči v noci v posteli. Čerešničkou na torte je podpora HDR obsahu. Stále je ho pomenej, ale napríklad také HDR videá na YouTube sú naozaj skvost.

Nájdeme tu tiež dizajnový prvok, ktorým sú zahnuté okraje. Tie väčšinou kritizujem, tu mi však neprekážali. Bude to zrejme preto, že oproti Samsung Galaxy modelom je zahnutie výrazne menšie a väčšina nedostatkov ako odrážanie svetla či zahnutie textu tu nie je prítomné.

Doterajšie kladné dojmy z prednej strany a displeja kazí strana zadná. Tá sa od predchodcu takmer vôbec nezmenila a spolu s ňou aj kontroverzné umiestnenie čítačky odtlačkov. Tá je na môj vkus príliš nízko a pri prirodzenom držaní telefónu na prvýkrát vždy nahmatám fotoaparát, nie čítačku odtlačkov.

Fotoaparát mal byť umiestnený vyššie a čítačka odtlačkov tam, kde je teraz fotoaparát. Nevhodné umiestnenie čítačky sa stretlo s vlnou kritiky pri predchodcovi a mňa zaujímalo, čo ľudia povedia na jej umiestnenie u XZ3. Telefón som tak dal do rúk asi 20 ľuďom rôzneho pohlavia a veku. Povedal som im nech si telefón chytia do ruky a položia prst tam, kde by očakávali čítačku odtlačkov, bez toho, aby sa na zadnú stranu vopred pozreli. Všetci do jedného chytili fotoaparát, nie čítačku. Ak tento malý experiment o niečom svedčí, je to fakt, že výrobca by mal zadnú stranu kompletne redizajnovať, lebo aktuálny stav vôbec nie je ergonomický ani používateľsky prívetivý.

Všetky ovládacie prvky sú situované na pravú stranu telefónu. Je tu ovládač hlasitosti, tlačidlo napájania aj spúšť fotoaparátu. Tú na smartfónoch už takmer nevídame, jej prítomnosť je preto príjemným spestrením.

Musím však povedať, že z jej umiestnenia som nie úplne nadšený. Veľakrát sa mi totiž stalo, že som ju neúmyselne stlačil, a to pri bežnom držaní telefónu v jednej ruke. Z toho usudzujem, že by bolo lepšie, keby bola o pár milimetrov vyššie. Tým by sa zabránilo nechceným stlačeniam dlaňou.

Ľavá strana je úplne prázdna, čo oceníte, keď chcete dať telefón na statív alebo oprieť o múrik, nebudú vám žiadne tlačidlá zavadzať. Na spodku sa nachádza len USB-C konektor a mikrofón. Horná strana je rovnako jednoduchá, obsahuje len ďalší mikrofón a zásuvku s hybridným slotom. Veľmi sa mi páči, že šuflík sa dá vybrať len jednoducho nechtom, netreba žiadne spinky ako pri iných smartfónoch.

Jedna vec nám však už roky prekáže. Keď do šuflíka vložíte SIM kartu a zasuniete ho do telefónu, reštartuje sa. Pri akomkoľvek úkone, či už je to vloženie alebo odobratie SIM alebo microSD karty, sa tak telefón opäť reštartuje. Je to otravné a nepochopiteľné.

Vlajkové lode Sony boli medzi prvými, ktoré ponúkali zvýšenú odolnosť voči vode a prachu a ani XZ3 nie je výnimkou. Telefón prešiel testami IP65 a IP68 a výrobca na svojej stránke tvrdí, že sa nemusíte obávať dažďa či umyť telefón pod kohútikom od prachu. Samozrejme šuflík pre SIM karty musí byť dobre utesnený.

Podľa výrobcu by ste však telefón nemali celý ponárať pod vodu a rovnako ho vystaviť slanej vode. Pri nesprávnom používaní vám hrozí strata záruky. Na internete sa však objavil prípad, kedy bola nájdená Xperia, ktorá bola utopená v mori niekoľko mesiacov a po vylovení opäť fungovala. Spomenuté obmedzenia tak skôr slúžia na ochranu výrobcu pred ľuďmi, čo radi experimentujú.

XZ3 poháňa Snapdragon 845 ako sa na vlajkovú loď patrí. Ide o aktuálne najvýkonnejší mobilný čipset spoločnosti Qualcomm a nájdete ho takmer vo všetkých ostatných vlajkových lodiach s Androidom. Čipset má dostatok výkonu aj na vyššie QHD+ rozlíšenie a problém mu nerobí ani náročný multitasking či hranie hier.

Papierovým sklamaním môže byť len 4 GB operačná pamäť, čo je menej ako sme už pri vlajkových lodiach zvyknutý. Dalo by sa povedať, že 6 GB je aktuálny štandard a niektoré modely ponúkajú 8 či dokonca 10 GB RAM. Počas používania XZ3 som sa však nestretol so žiadnym sekaním či inými problémami pri multitaskingu. Svoju rolu určite zohráva aj nadstavba. 4 GB RAM majú aj nové Google Pixely, čo svedčí o tom, že kapacita operačnej pamäte úplne nerozhoduje o rýchlosti či vyladenosti systému.

Veľmi solídna je výbava v oblasti konektivity. Nájdeme tu 5 GHz WiFi 4x4 MIMO, Bluetooth 5.0, LTE Cat 18 s 1,2 Gbps sťahovaním, NFC, DLNA, GPS či bezdrôtové nabíjanie. Absentuje infraport, FM rádio a predovšetkým audio jack. Telefón som bez problémov každý deň používal na platenie cez Google Pay a navigáciu cez Waze v Android Auto.

Sony si v poslednej dobe spravilo dobré meno v oblasti nadstavby Androidu. Plynulosť systému a rýchlosť aktualizácií patria medzi silné stránky Xperií a XZ3 je toho dôkazom. Ide o jeden z prvých telefónov, ktorý sa predáva s novým Android 9.0 Pie. Počas môjho používania telefón dostal aktualizáciu, ktorá opravila isté chyby, ktoré som na predprodukčnej vzorke zaznamenal. Tie však boli aktualizáciou odstránené a všetko už funguje ako má.

Nadstavba ako jedna z posledných ponúka menu aplikácií. Ikony aplikácií si viete usporiadať podľa vašich preferencií a nájdete tu tiež vyhľadávanie. To je dostupné aj na domácej obrazovke pri potiahnutí prsta zhora nadol. Napravo nájdete kanál Google a fungujú aj akcie ako dvojité stlačenie tlačidla nedávnych aplikácií pre prepnutie medzi poslednými dvoma aplikáciami. Súčasťou systému je aj niekoľko vopred nainštalovaných aplikácií ako Netflix či Xperia Lounge. Oproti minulosti je ich výrazne menej, čo je pozitívna zmena. Zarazilo ma však že v nadstavbe nenájdete kalkulačku, musíte si nejakú stiahnuť z Google Play.

Prekvapí pomerne solídna dávka kustomizácie prostredia od témy cez veľkosť mriežky ikon až po efekty prechodov obrazoviek. V nastaveniach nájdete aj možnosť zmeniť si režim displeja či doladiť vyváženie bielej.

Novinkou je bočný snímač, ktorý aktivujete poklepaním po okraji displeja. Zobrazí sa vám ponuka niekoľkých aplikácií, tri rýchle prepínače či režim ovládania jednou rukou. Upraviť si môžete citlivosť aktivácie a aj pre ktoré aplikácie má byť bočný snímač aktivovaný. Táto funkcia môže byť užitočná, no ja som si na ňu počas používania nezvykol a bol som nútený ju vypnúť. Veľakrát sa mi stalo, že som bočný panel spustil nechtiac len tým, že som držal mobil v ruke.

Miernym sklamaním je ambientné zobrazenie. Má síce množstvo funkcií a režimov, no podľa mňa chýba to najdôležitejšie - zobrazenie upozornenia. Poďme ale postupne. Vybrať si môžete či bude always on displej zapnutý stále alebo sa aktivuje, keď telefón zodvihnete, poklepete po displeji alebo ho vyberiete z vrecka. Dá sa samozrejme aj úplne vypnúť. V spodnej časti obrazovky pod hodinami môžete mať nálepku, teda jednoduchý obrázok alebo vlastnú fotografiu. Na tomto mieste sa tiež zobrazuje obrázok albumu pri prehrávaní hudby, napríklad zo Spotify. Na displeji sa tiež môžu automaticky prehrávať fotografie.

Vybrať si tiež môžete z piatich štýlov hodín. Keď dostanete upozornenie, zobrazí sa vám síce ikona a začne blikať notifikačná dióda, no vy sa nedozviete, čo a kto vám písal. Viem síce, že mám novú správu na messengeri, no tak či tak musím chytiť telefón do ruky a prebudiť ho. Na iných smartfónoch sa vám správa zobrazí hneď a nemusíte sa tak načahovať za telefónom, ak to nie je potrebné. Rovnako konkurencia ponúka ovládanie prehrávanej hudby na always on displeji, tu to nenájdete.

Sony si ide vlastnou cestou aj pri fotoaparátoch. XZ3 nepodľahla trendu dvoch, troch či dokonca štyroch fotoaparátov a na zadnej strane tak nájdeme jediný 19 Mpix snímač. Ide o senzor IMX400 o veľkosti 1/2.3", 1.22 µm pixelmi a clonou f/2.0. Spoľahnúť sa môžete len na elektronickú stabilizáciu, optická chýba. Pri fotografovaní máte na výber z pomerov strán 4:3, 16:9 a 1:1. Žiadne natiahnuté formáty tu nenájdete, čo je opäť odlišnosť od konkurencie.

Ovládanie blesku, samospúšte, pomeru strán, doladenia jasu aj teploty farieb či prepnutie kamery nájdete na ľavej strane. Spúšť, voľbu režimov, rýchly prechod do manuálneho režimu a prepínanie medzi video a fotografiou naľavo. Do aplikácie fotoaparátu sa tiež dostanete podržaním tlačidla spúšte alebo funkciou Smart Launch. Tá detekuje, či ste telefón vytiahli z vrecka a držíte ho v horizontálnej polohe. Ak áno, automaticky spustí fotoaparát a vy ho tak môžete hneď začať používať. Aplikáciu môžete otvoriť tiež z bočného snímača. Možností je tu naozaj veľa a výrobca sa zjavne snaží, aby vám nikdy neušiel žiaden moment. Nelogické preto je, že HDR režim je stále dostupný len v manuálnom móde.

Fotografie počas dňa sú dobré, majú vďaka vysokému rozlíšeniu veľa detailov. Po aktivácií HDR nenastáva nejaká výrazná zmena, tiene sa trochu zosvetlia. Veľkosť bežných fotografií sa pohybuje na úrovni 6 - 7 MB, no telefón dokáže spraviť aj 12 MB a väčšie snímky. Veľkosť fotografií bola na Sony smartfónoch vždy miernym problémom, za ktorý môže vysoké rozlíšenie. Zosnímanie, ale aj zobrazenie fotografie, trvá dlhšie než na iných smartfónoch, na to si budete musieť zvyknúť.

Čo ma však prekvapilo je, že keď stlačím spúšť, fotografia na obrazovke telefónu akoby stratila detaily. Pred aj po zosnímaní je hľadáčik fotoaparátu normálny, v momente zosnímania ale nie. Je to veľmi zvláštny efekt a ťažko ho opísať. Nočné fotografie tiež profitujú z vysokého rozlíšenia, no majú priveľa šumu. Sony sa vyhlo výrazným softvérovým úpravám, ktoré vidíme u iných výrobcov a zvolilo cestu zachovania originálnych detailov, ale aj nadbytočného šumu. Je len na vás, či vám takýto prístup vyhovuje alebo uprednostníte na prvý pohľad krajšie, no softvérovo vyretušované a vyhladené fotografie, aké ponúka konkurencia. Nočným fotografiám však určite nehrá do karát clona f/2.0, keď konkurencia bežne ponúka f/1.8 či dokonca f/1.6.

Výrazný krok vpred sa odohral v oblasti prednej kamery, kde rozlíšenie narástlo oproti predchodcovi z 5 na 13 Mpix. Veľkým pozitívom je aj automatické zaostrovanie, ktoré drvivá väčšina smartfónov neponúka. Výnimkou sú smartfóny Samsung. Autofókus na XZ3 je tak veľmi vítaným dodatkom, ak prednú kameru často používate. Nahrávanie videa je napriek vysokému rozlíšeniu snímača možné len vo Full HD. Na QHD si budeme musieť ešte počkať.

Nahrávanie videí hlavným fotoaparátom je možné v 4K pri 30 fps alebo vo Full HD pri 60 fps. Absencia 4K 60 fps môže byť sklamaním, pretože niektoré vlajkových lode túto funkciu ponúkajú. Takisto sa môžete spoľahnúť len na elektronickú stabilizáciu, čo je možno jeden z dôvodov prečo 4K 60 fps chýba. Pri 60 snímkoch sa sekundu totiž nie je možné obraz stabilizovať elektronicky, na to ešte nemáme dostatočne výkonné procesory. Ostatní výrobcovia preto pri 4K 60 fps používajú OIS, zatiaľ čo v 4K 30 fps EIS.

Kde však XZ3 exceluje sú spomalené videá. Full HD pri 120 fps ešte neohúri, ale pri 960 fps už rozhodne áno. V super spomalenom videu je Sony kráľom na trhu, o tom niet pochýb. Treba mať však na pamäti, že pri 960 fps videu potrebujete mať viac svetla ako pri bežnom nahrávaní. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ3.

Oproti predchodcovi mierne narástla kapacita batérie, a to na 3330 mAh. Zvýšilo sa však rozlíšenie, aj veľkosť displeja. XZ3 mi tak zvyčajne vydržala celý deň s displejom zapnutým 5 hodín. Ide o priemernú výdrž, nič viac som však neočakával. Parametre displeja a veľkosť batérie zohrajú svoju rolu. Upozorňujeme, že počas celého používania som mal zapnutú funkciu ambientného podsvietenia, čo má negatívny vplyv na dĺžku výdrže. Ak si chcete predĺžiť výdrž, máte k dispozícii režimy Stamina a Ultra Stamina. Oba však obmedzujú používanie telefónu a vypínajú niektoré funkcie. Osobne som ich nepoužíval, ale priznávam, že môžu byť nápomocné v situáciách, kedy vám zostáva len zopár percent batérie a potrebujete zostať zastihnuteľní. Vtedy je vypínanie nepotrebných funkcií rozumným kompromisom.

Sony už dlhšie razí cestu starostlivosti o životnosť batérie. Používa na to Qnovo Adaptive Charging a Battery Care. Pri nočnom nabíjaní tak telefón spomalí nabíjanie, aby šetril batériu. Pri zapojení o polnoci sa telefón nabije doplna až niekedy po 4. hodine ráno. Túto možnosť môžete vypnúť a nabíjať telefón normálne. Žiaľ, rýchlosť tohto nabíjania je tiež žalostná. Nemáme k dispozícií originálnu nabíjačku, akú dostanete v balení, použil som preto moju Quick Charge 3.0. Telefón však zjavne tento štandard nepodporuje, o čom jasne hovorí rýchlosť nabíjania:

- 5 min = 5 %

- 10 min = 8 %

- 15 min = 12 %

- 30 min = 25 %

- 60 min = 52 %

- 120 min = 87 %

- 150 min = 96 %

- 168 min = 100 %.

Takmer 3 hodiny sú naozaj zlá hodnota vzhľadom na veľkosť batérie a fakt, že ostatní výrobcovia sa predháňajú v rýchlosti nabíjania. Na stránke výrobcu je však uvedené, že telefón podporuje USB Power Delivery štandard. Skúsil som ho tak nabiť so 65 W USB-C nabíjačkou z notebooku Lenovo X1 Carbon. Po hodine nabíjania mal telefón 73 %, doplna sa nabil po 138 minútach. Vidíme tak zrýchlenie asi o pol hodinu, stále sa však telefón nabíja pomalšie, než sme zvyknutí u iných vlajkových lodí.

Výhody:

+ pekný displej

+ stereo reproduktory

+ dobrá konektivita

+ vodeodolnosť

+ rýchly systém a aktualizácie

+ dual SIM (hybridný slot)

+ super spomalené videá

Nevýhody:

- zlé umiestnenie čítačky odtlačkov

- pomalé nabíjanie

- spúšť fotoaparátu je umiestnená príliš nízko

- nemá 3,5 audio konektor

Orientačná cena: 799 €

Záver

Sony pokračuje vo svojej filozofii a takmer úplne ignoruje moderné trendy. To je však dvojsečná zbraň. Niekomu sa môže unikátny dizajn páčiť, a to najmä odporcom výrezov v displeji. Tu za zmienku určite stojí aj výborná dvojica stereo reproduktorov. Ďalším trendom, ktorý Sony ignoruje, je použite dvoch či troch fotoaparátov na zadnej strane. Tým však používateľ prichádza o niektoré výhody, ktoré konkurencia ponúka. Na to Sony odpovedá super spomalenými videami či zaostrovaním prednej kamery, čo tiež nie je samozrejmosť. Pochváliť môžem plynulosť systému a rýchlosť aktualizácií, tu patrí Sony medzi lídrov na trhu. Xperia XZ3 prináša množstvo kompromisov, ale aj množstvo silných stránok. Otázkou tak je, či vás viac zaujímajú funkcie, ktoré ponúka alebo tie, ktoré jej chýbajú.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ3.

Diskusia k článku:

Karol 01.01.2019 - 13:37

Ten bočný snímač sa dá aktivovať aj pri zamknutej obrazovke či len pri odomknutej?

jarpo01.01.2019 - 22:45 Trvalý odkaz

Skoda zahnuteho displeja, ale hlavne audio jacku.

HORMON02.01.2019 - 22:10 Trvalý odkaz

"unikátny dizajn" --- ved su všetky fony rovnake !!!

viperman03.01.2019 - 11:05 Trvalý odkaz

xperie vyzeraju uplne inak ako ostatne telefony

McLoo07.01.2019 - 10:22 Trvalý odkaz

Kajoblesk - tlacislo fotoaparatu funguje aj pri zamknutej obrazovke a da sa nastavit bud aby spustilo fotoaparat alebo aby vytvorilo ined snimku.
K telefonu, minusy vidim trochu inak: zahnuty displej, chybajuci 3,5mm jack, OIS pri fotografovani. To je vsetko. EIS pri videu je bezkonkurencne.
Pomale nabijanie beriem ako plus. Mam xperiu X a aj po 2 rokoch pouzivania bateria drzi solidne...

Celá diskusia 9 príspevkov