Hyundai má auto s integrovanou čítačkou odtlačkov v kľučke dverí

Automobilový priemysel si zo sveta smartfónov "požičal" ďalšiu technológiu. Čítačka odtlačkov bude na vybraných trhoch súčasťou modelu Hyundai Santa Fe SUV 2019.

Ide o prvý automobil, ktorý má snímač odtlačkov integrovaný priamo vo vozidle. Konkrétne v kľučke dverí a štartovacom tlačidle. Na úspešné naštartovanie bude potrebná identifikácia cez obidva skenery.

Nie je to prvýkrát, čo sa niektoré technológie, známe zo smartfónov, objavili aj v automobiloch. Dnes už sú bežnou súčasťou výbavy vozidiel dotykové obrazovky, hlasové ovládanie, nechýbajú bezdrôtové nabíjačky ani prepojenie s mobilnou aplikáciou, ktorá umožní ovládanie niektorých funkcií aj na diaľku.

Tesla Model 3 sa takisto pýši možnosťou odomknutia odtlačkom prsta, no musíte ho použiť v prepojenej mobilnej aplikácii.

Po odomknutí Hyundai Santa Fe odtlačkom prsta sa podľa uložených nastavení prispôsobí poloha sedadla a spätné zrkadlá. Budúca aktualizácia by mala umožniť aj personalizovať teplotu v interiéri, nastavenie volantu a ďalšie funkcie.

Podľa výrobcu má skener chybovosť v pomere 1:50000, čo je rovnaký údaj, aký uvádza Apple pri svojich zariadeniach s Touch ID technológiou.

Pre neregistrovaného používateľa, prípadne pre núdzové situácie, ostáva k dispozícii klasický kľúč. Zaujímavosťou je senzor pre detekciu pohybu detí vzadu, ktorý má zabrániť zabudnutiu dieťaťa v aute.

Hyundai Santa Fe SUV 2019 sa objaví na vybraných trhoch v prvom kvartáli budúceho roka. Medzi prvé bude patriť Čína.

Zdroj: hyundainews.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu