Poradňa: Hľadáme kvalitné slúchadlá cez uši s potláčaním hluku

Ako líder v tejto kategórii sa často spomínajú slúchadlá Sony WH-1000X, ktoré sa aktuálne dajú kúpiť v lacnejšej druhej alebo mierne vylepšenej tretej generácii. Svoje slovo ale má aj Bose.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Na Fony.sk sa okrem smartfónov často venujeme aj audiu. Na našom webe nájdete veľa testov slúchadiel či Bluetooth reproduktorov. Skúsime preto poradiť aj Michalovi.

Ten nám poslal tip na dvojicu slúchadiel v zložení Sennheiser Momentum (2.0) a Sony WH-1000XM2. Píše: "Ktoré z nich sú podľa vás lepšie? Momentum sú vo veľkej zľave, keďže vyšli ešte v roku 2015. Myslíte, že pôvodne boli drahšie skôr kvôli materiálu a spracovaniu? Nad Sony WH-1000XM3 som kvôli cene nikdy neuvažoval".

Z jeho správy odhadujeme, že hľadá veľké a uzavreté Bluetooth slúchadlá cez uši (tzv. over-ear) vybavené pokročilým potláčaním hluku okolia, teda technológiou Noise Canceling (NC).

Treba povedať, že slúchadlá Sony WH-1000X sú v tejto kategórii takmer bezvýhradne ospevované ako jedny z najlepších. Pripomíname, že japonský výrobca aktuálne predáva už ich tretiu generáciu.

Michal cieli na druhé vydanie, WH-100XM2, ktoré sa aktuálne dajú zohnať za približne 269 eur, keďže v septembri 2018 prišla už tretia generácia WH-100XM3. Tá stojí samozrejme viac, okolo 369 eur.

Rozdiely medzi slúchadlami pre roky 2017 a 2018 sú na viacerých weboch popísané jasne - o niečo lepší Noise Canceling, príjemnejšie materiály na náušníkoch a hornom moste, takže ich vydržíte nosiť dlhšie a nabíjanie cez praktickejšie USB-C.

Michal má ale pravdu a model WH-1000XM2, s ktorým v redakcii máme bohaté skúsenosti, sa javí ako rozumný kompromis a vzhľadom na jeho schopnosti, za príjemnú cenu. Potláčanie hluku okolia môže fungovať v troch základných režimoch. Vo vypnutom stave zvuk tlmí iba uzavretá konštrukcia mušlí, no ide o vhodnú voľbu napríklad doma alebo vo veternom prostredí, kedy môžu mikrofóny zachytávajúce ruch trochu zmätkovať. To sa však týka aj konkurencie.

Pri zapnutom Noise Cancelingu patrí potláčanie Sony k tým najlepším a výborne odtlmí napríklad hluk vlaku či MHD. Posledná možnosť je označená ako Ambiend Sound, kedy slúchadlá zámerne prepúšťajú zvuky z okolia a počujete tak viac, ako pri voľbe OFF (kedy je aj prirodzené tlmenie uzavretou konštrukciou veľmi intenzívne). Hodí sa to napríklad pri rozhovore s osobou vedľa alebo vonku, kedy je zvuk potrebný pre lepšiu koordináciu alebo bezpečnosť v premávke okolo.

So slúchadlami Sennheiser Momentum veľa osobných skúseností nemáme, no zrejme kvôli veku (vydanie v roku 2015) sa v priamom porovnávaní so Sony objavujú už len zriedka. Zoženiete ich za 230 eur a zaujmú hlavne kovovým mostom z nerezovej ocele potiahnutým kožou. Vonkajškom ťahané drôty nám ale neprídu ako najštastnejší nápad pri slúchadlách na cesty, doma zas Noise Canceling trochu stráca význam. Predpokladáme, že model s potláčaním hluku bude často v ruksaku.

Top slúchadlá od Sony ale majú iného veľmi silného konkurenta, ktorého Michal nespomenul. Ide o Bose QuietComfort 35 II. Podľa fanúšikov značky by si už aj oni zaslúžili nástupcu, no skôr než v septembri 2019 ho čakať nemáme.

Za "slovenských" 379 eur v našich najznámejších e-shopoch sa nejedná o dobrú kúpu, keďže konkurujú skôr WH-1000XM2 než tohtoročným WH-1000XM3. Oficiálne showroomy Bose ich ale predávajú za 299 dolárov a nemecký Amazon za 275 eur, čo už je oveľa zaujímavejšia ponuka.

Na prvý dotyk sú oveľa ľahšie a skladnejšie než Sony WH-1000XM2 (235 vs. 275 gramov). Podľa mnohých majú aj rovnako dobrý Noise Canceling. My ale za ich jednoznačné mínus vyhlasujeme lacnejšie a krehkejšie pôsobiace materiály, spolu s horším ovládaním. Dotyková pravá mušľa Sony registrujúca pokyny pre reguláciu hlasitosti alebo krátkodobo prepúšťajúca zvuk okolia po podržaní dlajne je oveľa praktickejšia.

Záujemcom o slúchadlá v tejto triede by sme teda odporučili Sony WH-1000XM3 vďaka drobným zmenám a praktickému USB-C. Ak chcete ušetriť, stále dobrou voľbou bude aj o rok starší model WH-1000XM2. Bose QuietComfort 35 II za slovenské ceny neodporúčame, smerujte skôr na nemecký Amazon, kde sa výrazne blížia druhej generácii Sony.

Podľa nás aj za ňou mierne zaostávajú najmä vďaka kvalite materiálov, ovládaniu a kratšej výdrži, z hry by sme ich ale nevylúčili okamžite. Odporúčame ich najprv v niektorom z obchodov vyskúšať. Možno vám na hlave a zvukom sadnú tak, že im predsa len dáte prednosť.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Stanislav Conka 29.12.2018 - 12:27

Sony MX3 aktuálne v Alze 271.90€ :)

Matej29.12.2018 - 15:09 Trvalý odkaz

uf ale to bude asi nejaka chyba, ved to je cena za XM2ky ! :-O ale skoda ze len striebornu verziu za tu cenu maju

Stanislav Conka29.12.2018 - 16:01 Trvalý odkaz

Ja som ešte stihol kúpiť čiernu som zvedavý či ich aj dodajú :)

Sategi_8230.12.2018 - 13:59 Trvalý odkaz

uff, diik za tip...uz boli len "platinovo strieborne" , som zvedavy ci ich dodaju za tu cenu :)

Matej31.12.2018 - 10:21 Trvalý odkaz

dajte vediet ptm ci to realne dodaju, alebo to je len chyba (ale na chybu to tam mali dost dlho vyvesene), lebo to je fakt dobra ponuka :)

Celá diskusia 7 príspevkov