Poradňa: Ako presunúť kontakty zo SIM karty do telefónu?

Nové smartfóny už telefónne čísla uložené na SIM karte ignorujú. Ukladajte si ich preto do telefónu a udržujte poctivo zálohované. Na presun poslúži aj aplikácia z obchodu Google Play.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Gabriela zrejme patrí k menej skúseným používateľom, no práve pre tých je táto naša rubrika primárne určená. Píše: "Dobrý deň, včera som si kúpila Motorolu G6 Play. Vložila som do nej SIM kartu, no neviem sa dostať k svojmu telefónnemu zoznamu na nej. Kontakty na nej sú, lebo keď dám kartu do iného mobilu funguje to. Keď skúšam uložiť nový kontakt, automaticky sa zobrazí priamo v telefóne, ale nepýtalo sa ma na možnosť, kde ho chcem uložiť a nevidím ani možnosť konvertovať ten kontakt z mobilu napríklad do SIM karty."

Nuž ukladanie kontaktov na SIM kartu, kde môže mať meno iba obmedzený počet znakov a nepridáte k nemu ani žiadne ďalšie údaje, už dávno nie je cool. Moderné smartfóny preto kontakty uchovávajú mimo SIM karty, aby sa zjednodušilo ich zálohovanie do cloudu.

Väčšina androidov ich spáruje s vaším Google respektíve Gmail kontom, iPhony zasa využívajú iCloud. Samsungy často majú vlastný účet, ale čitateľom vždy odporúčame používať ako predvolené úložisko kontaktov práve Gmail.

Synchronizácia telefónnych čísel medzi rôznymi telefónmi a aj medzi Androidom a iOS bude takto najjednoduchšia. Ku každému navyše môžete pridať aj adresu, e-mailový kontakt alebo číslo do práce a spravovať ich pohodlne cez web contacts.google.com.

Podobné návody ako na to, sme vám už na Fony.sk priniesli. Prečítajte si napríklad článok Poradňa: Ako preniesť kontakty, správy a poznámky do nového androidu?.

Gabriela ale potrebuje svoje kontakty preniesť zo SIM karty do mobilu, kde sa uložia do Google / Gmail účtu a bude ich tak vedieť použiť pre vytáčanie. Na svojom androide na to môže použiť niektorú z aplikácií v obchode Google Play. Ak do vyhľadávania zadá SIM contacts, určite rýchlo nájde nástroj, ktorý urobí to, čo potrebuje.

My jej odporúčame aplikáciu SIM Contacts Manager. Jedna karta zobrazí kontakty na SIM karte (samozrejme len v prípade, že ju v mobile máte vloženú), druhá kontakty v telefóne. Ľubovoľné telefónne číslo môžete vybrať dlhším podržaním prsta a ponuka v pravo hore skrýva aj voľby "Select all". V priebehu pár sekúnd tak môžete zo SIM karty do telefónu presunúť všetky kontakty.

Nezabúdajte, že najlepšie urobíte, ak si všetky telefónne čísla udržíte zálohované, napríklad v spomínanom účte Google. Neprídete o ne ani v prípade, že mobil stratíte. Ľahko ich tiež presuniete aj do nového alebo služobného telefónu. Ani sa nečudujeme, že novšie smartfóny už čísla uložené na SIM karte ignorujú.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu