Ministerstvo životného prostredia radí, čo so starým smarfónom

Radosť z nového smartfónu má určite každý, tie staré sa ale môžu stať ekologickou záťažou.

Ministerstvo životného prostredia SR predstavilo na svojom Facebooku niekoľko tipov, ako naložiť so starým mobilom. Prístroje by určite nemali skončiť v bežnom odpade, batérie a aj samotné základné dosky totiž obsahujú ťažké kovy, ktoré môžu byť pre životné prostredie nebezpečné.

Čo nám teda táto štátna inštitúcia na sociálnej sieti radí?

1. Používajte mobil dlhšie. A my súhlasíme. Tempo technického pokroku sa spomaľuje a nové modely už na výmenu nelákajú tak výrazne, ako v minulosti. Pokiaľ ste spokojní, ako váš aktuálny smartfón fotí, stále je dostatočne rýchly a batéria bez problémov vydrží celý deň, nechajte si ho ešte rok. Pripomíname aj to, že Apple stále ponúka výmenu batérie za výhodnú cenu.

2. Urobte z neho nemobil, teda domáce zariadenie. Ministerstvo radí využiť ho ako domácu kameru, baby monitor alebo iného pomocníka, kedy môže odpočívať doma v obývačke. Nie sme si istí, či je jeho neustále pripojenie na nabíjačku práve ekologickým riešením, no neprotestujeme. Možno poslúži ako hudobný prehrávač pripojený na Bluetooth reproduktor, alebo aspoň ako záložné zariadenie pre prípad, že sa váš nový telefón pokazí.

3. Idú Vianoce, darujte ho (alebo predajte). Môžete ho posunúť deťom (ak teda ešte nemajú lepší mobil ako vy), niekomu z rodiny alebo ho darovať na charitu. Samozrejme, ak je ešte stále v dobrej kondícii, môžete ho predať cez Bazoš.sk alebo inú inzertnú sieť a získať pár desiatok eur k dobru.

4. Pripojte ho do vedeckej siete. Teoreticky sa výkon nevyužívaného mobilu prostredníctvom internetu a správnych aplikácií môže využiť na čokoľvek, dávajte si ale pozor na rôzne podvodné stránky. Nie, ťažba kryptomien cez mobilné aplikácie zmysel určite nedáva.

5. Zrecyklujte ho správne. To znamená odovzdať ho v predajni mobilného operátora alebo v elektroobchode. Orange sľubuje, že mobily zrecykluje a za každý prispeje sumou 50 centov na vybranú charitatívnu organizáciu. Poslúžia aj zberné dvory v každej väčšej miestnej časti.

Čo so starými smartfónmi robíte vy? Pochváľte sa v diskusii pod týmto článkom.

Diskusia k článku:

Nightmare 12.12.2018 - 23:18

nic ale mam ich kopu v skrini hlavne nefunkcnych...

Celá diskusia 1 príspevok