TOP 9 smartfónov nad 800 eur (jeseň/zima 2018)

Posledná časť nášho predvianočného výberu TOP smartfónov roka 2018 obsahuje modely drahšie než 800 eur. Hornú hranicu sme nemali, takže kto si priplatí, môže očakávať ultimátnu výbavu.

Tesne pred Vianocami zverejňujeme posledný z našich výberov tých najzaujímavejších smartfónov. Doteraz ste si mohli vybrať z kategórie do 150 eur, do 250 eur a do 350 eur, do 500 eur a do 800 eur.

Posledný výber patrí tomu najdrahšiemu zvyšku, no aj s maximálnou výbavou. Od mobilu za viac než 800 eur totiž právom očakávate len to najlepšie. Fotoaparát by nemal sklamať za žiadnych okolností, batéria musí vydržať celý deň aj pri intenzívnej záťaži a počítame tiež s vodeodolnosťou, NFC, moderným USB-C konektorom a rýchlym či dokonca bezdrôtovým nabíjaním.

Apple iPhone XR

Orientačná cena: od 849 eur

Najlacnejší z nových iPhonov láka na rovnaký procesor Apple A12 Bionic a základný 12-megapixelový fotoaparát, ktoré nájdete aj v drahšom iPhone XS a XS Max. Záujemca o nový smartfón s nahryznutým jablkom na chrbte teda môže výrazne ušetriť a príliš sa neobmedzovať. Garancia nových verzií operačného iOS je zaručená aj tu a ak si XR kúpite na tieto Vianoce, môžete si byť istí, že bude podporovaný aj v čase, kedy sa ho rozhodnete posunúť ďalej.

Na výber je zo šiestich farebných verzií a zdá sa, že Apple s nimi tentokrát trafil klinec po hlavičke. Kritici oprávnene vypichnú, že 6,1-palcový displej, ktorý už prešiel na modernejší pomer strán, vytlačil klasické domáce tlačidlo, podporuje ovládanie gestami, v hornom výreze ustúpil kamere a senzorom pre FaceID, má len nízke rozlíšenie 828 x 1792 bodov. To je menej než Full HD a v tejto cenovej kategórii sa niečo podobné už nenosí.

Ide o najväčšiu slabinu tohto smartfónu. Používatelia prechádzajúci z iPhonov 8, 7, 6 a starších, ktorí nemali skúsenosť s Full HD displejmi v modeloch Plus, sa ale príliš obávať nemusia. Jemnosť zobrazenia na úrovni 326 ppi je totiž zhodná s týmito predchodcami. Viac o tejto téme sa dozviete v našej recenzii Apple iPhone XR - farebný experiment.

Samsung Galaxy S9

Orientačná cena: od 849 eur

Za cenu iPhonu XR môžete mať aj konkurenta od Samsungu, pokiaľ preferujete Android. Veľkou témou je vždy súboj fotoaparátov. Cez deň bude mimoriadne vyrovnaný a víťaza možno vyberiete len na základe vlastných subjektívnych preferencií.

Nočné zábery z Galaxy S9 budú vďaka svetelnejšiemu objektívu s unikátnou meniteľnou clonou medzi hodnotami f/1.5 a f/2.4 o niečo krajšie. Získate aj jemnejší 5,8'' displej s QHD+ rozlíšením.

K fanúšikom zaoblených displejov ale rozhodne nepatríme. Hoci všetko dobre vyzerá, hrany dokážu nepríjemne odrážať svetlo a sú náchylnejšie na poškodenie. Plocha pre pohodlné písanie na softvérovej klávesnici je tiež o niečo menšia. Telefón sme testovali v článku Samsung Galaxy S9 - opäť na špici.

Samsung Galaxy S9+

Orientačná cena: od 949 eur

Galaxy S9+ je vhodnejšou alternatívou ku klasickej S9-tke, ak preferujete väčší 6,2-palcový displej s rovnakým QHD+ rozlíšením. Získate tiež silnejšiu 3500 mAh batériu a až 6 GB operačnej pamäte. Úložiská sú aj tu na výber dve: 64 GB alebo 256 GB.

Telefón s rýchlym a bezdrôtovým nabíjaním dostal aj druhý zadný fotoaparát. Ten prináša 2-násobné optické priblíženie záberov a taktiež optický stabilizáciu. Cenovka je vyššia o sto eur. Telefón sme recenzovali v texte Samsung Galaxy S9+ - evolúcia po tretíkrát.

Samsung Galaxy Note 9

Orientačná cena: od 999 eur

Vlajková loď kórejského výrobcu prišla s pomerne agresívnou cenovou politikou. Veď 999 eur za verziu so 128 GB úložiskom a 6 GB RAM je rovnaká suma, za akú kúpite o rok starší Note 8. Oficiálny e-shop výrobcu ju však nemá na sklade. Tam je iba 512 GB verzia s 8 GB RAM.

Hlavným benefitom má byť dotykové pero, ktoré poslúži na rýchle písanie poznámok, presný výber textu alebo orezanie screenshotov. Využijete ho ale aj ako diaľkovú spúšť fotoaparátu.

Ten je duálny, s dvomi 12-megapixelovými snímačmi, ktoré poznáme už aj z modelu S9+. Jeden teda dokáže meniť clonu medzi hodnotami f/1.5 a f/2.4, druhý ponúkne 2-násobné priblíženie a využíva sa aj pre režim Dynamické zaostrenie. Mobil sme testovali v článku Samsung Galaxy Note 9 - ešte čarovnejšia palička.

Huawei Mate 20 Pro

Orientačná cena: od 999 eur

Je možno trochu škoda, že Huawei k nám dováža Mate 20 iba vo verzii Pro. Ak teda chcete najvybavenejší smartfón od toho výrobcu, budete musieť vsadiť na displej so zakrivenými okrajmi po vzore Samsungu. Má uhlopriečku 6,39 palca, pomer strán 19,5:9 a rozlíšenie 1440 x 3120.

Mobil láka na tri unikátne objektívy vzadu. Hlavný fotí v pomere 4:3 buď 40-megapixelové alebo 10-megapixelové snímky, kedy 4 body spojí do jedného, vraj kvalitnejšieho. Okrem toho je k dispozícii 10 Mpix teleobjektív s 3-násobným priblížením a naozaj kvalitný 20-megapixelový širokouhlý fotoaparát.

Fotky vytvára tento mobil naozaj parádne. Kritizujeme len chaotické nastavenia fotoaparátu, trochu nižší grafický výkon, vďaka ktorému si stále neužijete 4K záznam pri 60 fps a nezmyselný prechod na vlastný štandard pamäťových kariet. Mobil so špičkovou výdržou vďaka 4200 mAh batérii sme testovali v článku Huawei Mate 20 Pro - to najlepšie z ázijskej kuchyne.

Google Pixel 3

Orientačná cena: od 999 eur

Nájsť Google Pixel v ponuke slovenských e-shopov nie je jednoduché, oficiálne sa totiž na na našom území nepredáva. Záujemcov ale bude lákať vždy aktuálna verzia operačného systému Android nezaťažená akoukoľvek grafickou nadstavbou a mimoriadne podarený fotoaparát.

Ten je vzadu len jeden, no právom získal vysoké známky v hodnotení DxOMark. Dokáže rozostrovať pozadie a v posledných týždňoch dostal formou softvérovej aktualizácie aj pomocníka Night Sight. Ten dokáže s pomocou umelej inteligencie zázračne vylepšovať nočné snímky.

5,5-palcový displej vsadil iba na Full HD+ rozlíšenie, to však na druhej strane šetrí 2915 mAh batériu. Ani 4 GB RAM a 64 GB úložisko nepatrí k úplným rekordérom, tento mobil však rozhodne stojí za pozornosť. Viac sa dočítate v našom základnom infe.

Apple iPhone XS

Orientačná cena: od 1149 eur

Cenovka radí iPhone XS do stredu tohtoročnej trojice noviniek od Apple. 5,8-palcový displej je paradoxne menší než pri "nízkorozpočtovom" modeli XR, no jemné rozlíšenie 1125 x 2436 bodov rozptýli všetky obavy z jemnosti obrazovky.

iPhone XS je ruke príjemne kompaktný a v našej recenzii Apple iPhone XS - veľa kriku pre nič spomíname, že vďaka ovládaniu gestami a odomykaniu tvárou je ho radosť používať. Netreba pochybovať, že jeho hardvér patrí k tomu najvýkonnejšiemu na trhu a mnohé androidy sa naň pri spracovaní videa alebo hrách budú pozerať iba z diaľky.

Ak vám nevadí cenovka, pre fanúšikov Apple a iOS je to zrejme ideálna voľba. Oproti modelu XR získate aj druhý objektív vzadu, ktorý ponúkne 2-násobné priblíženie a najmä pomáha pri rozostrovaní pozadia v režime portrét. Bokeh teda dokáže vytvárať za akýmkoľvek objektom, nie len za tvárami postáv. Nedostatok lacnejšieho iPhonu XR ale môžete kompenzovať platenou aplikáciou Halide.

Google Pixel 3 XL

Orientačná cena: od 1150 eur

Aj Pixel 3 ponúka svoju zväčšenú verziu. OLED displej narástol na 6,3'' palca a batéria na obstojných 3430 mAh. Ako to tak býva, aj v tomto prípade je nám väčší model trochu sympatickejší.

Kvalita 12,2 Mpix fotoaparátu zostáva nezmenená a to isté platí pre 4 GB operačnú pamäť, ktorú v základe Google skombinoval so 64 GB vnútorným úložiskom. Nič viac sa v tomto prípade nezmenilo. Zostáva odolnosť voči vode, stereo reproduktory, čistý Android 9 Pie a okraje Active Edge reagujúce na silnejšie stlačenie. Viac technických parametrov hľadajte v základnom infe.

Apple iPhone XS Max

Orientačná cena: od 1249 eur

iPhone XS Max sa niekomu môže zdať veľký, no jeho pôdorys je zhodný so staršími modelmi Plus. Iba konečne poslúchol sťažnosti používateľov a jeho displej oveľa lepšie využíva celú prednú stenu.

Oproti modelu XS sa displej zväčšil na 6,5 palca, takže čítanie webov aj písanie na klávesnici bude zasa o niečo pohodlnejšie. Ruka v ruke k tomu ide aj silnejšia batéria. Inak sa nič nemení.

Porovnanie iPhonu 8 Plus a iPhonu XS Max si môžete prečítať v texte Apple iPhone XS Max - nech konkurencia závidí.

Záver

Mojim víťazom by bol iPhone XS. Neexperimentuje s nepraktickým zaobleným displejom a aj výrez v hornej časti dáva na iOS väčší zmysel než na androidoch. Tie síce tento prvok okopírovali, no akosi zabudli, že ich systém tu zobrazuje ikony notifikácií.

Jeho kompaktné rozmery pre mňa boli vítanou zmenou po dlhých mesiacoch s veľkým iPhonom 7 Plus. Jeho cena je trochu vyššia, no stále rozumnejšia než pri modeli XS Max. Výber z androidov by nebol ľahký, no voľba by zrejme padla na Samsung Galaxy Note 9. Aj v prípade, že by nemal dotykové pero.

Názor Lenky Ivančíkovej:

Aktuálne používam Huawei Mate 20 Pro a po poslednej aktualizácii, ktorá vyriešila problém s biometrickým odomykaním, mu snáď ani nemám čo vyčítať. No keby som sa rozhodovala, ktorý model si kúpim, určite by som medzi favoritov zaradila aj Samsung Galaxy Note 9. Prácu s dotykovým perom som si obľúbila a fotoaparát patrí medzi špičku. Výdrž batérie má ale Mate 20 Pro vyššiu a neviem si na ňom vynachváliť super rýchle nabíjanie. Takže nakoniec by som asi uprednostnila Huawei.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 11.12.2018 - 18:38

Google Pixel 3 "no právom získal vysoké známky v hodnotení DxOMark" a to ako kedy?

Tomas11.12.2018 - 19:01 Trvalý odkaz

iPhony su drahe, ale ked vidim cenu Pixelov, je mi do placu...alebo do smiechu, ani neviem.

Nightmare11.12.2018 - 23:33 Trvalý odkaz

mne su vsetky fony od 999€ do smiechu este viac kto ich za tu sumu kupi a je to jedno ci Apple alebo Android

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne12.12.2018 - 11:31 Trvalý odkaz

Fun fact; Zrusila sa geoblokacia webstranok, Pixel 3 sa da kupit cez nemecky obchod google. Ten ale na SK nedorucuje, v pripade zaujmu by bolo mozne vyuzit nieco ako mailboxde.cz. Tu sluzbu som vyuzil pri kupe Oneplus One niekedy pred rokmi, a fungovalo to k mojej spokojnosti vyborne. Prave pixel by som si zvolil, cerstve aktualizacie a softver fotoaparatu sa mi pacia. Chapem, ze domaci konzervativnejsi jedinci siahnu radsej po Samsungu napriklad.

Tomas12.12.2018 - 12:53 Trvalý odkaz

Fotoaparat je jedina dobra vec na tohtorocnych Pixeloch a zaplatit tisicku, len za lepsi fotak...dakujem. Maly Pixel mal stat max 800, to by mozno potom stalo za zvazenie

Celá diskusia 9 príspevkov