Wazeri, nezabudnite si nastaviť diaľničné známky

Bez správneho nastavenia vás navigácia od zajtra nepošle ani na slovenské diaľnice. Waze totiž začne rozpoznávať diaľničné známky pre každú krajinu zvlášť.

Používatelia populárnej navigácie Waze by sa mali pripraviť na zásadnú zmenu, ktorá bude platiť už od zajtra (utorok 11. decembra 2018).

Aby nedochádzalo k zmätkom pri výpočte trasy, ktorá okrem Slovenska zahŕňa aj lokality v Česku, Rakúsku alebo iných okolitých krajinách, Waze začne rozpoznávať diaľničné známky platné pre jednotlivé štáty.

Doteraz platilo, že ak používateľ smeroval napríklad z Trnavy do Viedne a chcel sa vyhnúť spoplatnenému úseku rakúskej diaľnice, musel diaľnice (aj pre Slovensko) vypnúť plošne v nastaveniach výpočtu trasy. Algoritmus ho však následne zbytočne posielal aj po slovenských okreskách, ktoré by teoreticky mohol ľahko a rýchlo obísť.

V poslednej aktualizácii pribudla možnosť pridať si do Waze konkrétne diaľničné známky.

Komunita okolo navigácie už niekoľko dní odporúča zamieriť do Nastavení a časti Poplatky a povolenia. Tu si pridajte všetky známky a mýtne poplatky, ktoré vaše auto má.

Bez pridanej slovenskej diaľničnej známky vás navigácia od zajtra na naše diaľnice už viac nepošle.

To isté platí aj pre ostatné krajiny, takže prepínač "Vyhnúť sa diaľniciam" v časti Navigácia stráca svoj význam, pokiaľ sa teda týmto cestám prvej triedy nechcete vyhýbať z iných dôvodov. Pri výbere cieľa trasy v Rakúsku, Česku alebo inej krajine by malo Waze vyrátať trasu mimo tamojších diaľnic, pokiaľ ich diaľničnou známkou nebudete disponovať.

V ponuke je okrem diaľnic aj databáza ďalších poplatkov, napríklad pre vstup do centier miest alebo expresných mýtnych brán.

O zmene sme vás informovali už v článku Waze pridáva navrhovanie trasy podľa zakúpenej diaľničnej nálepky. Nedávno pribudla aj podpora pre trasy dlhšie ako tisíc kilometrov.

S blížiacim sa koncom roka by ste nemali zabudnúť ani na kúpu nových diaľničných známok. Slovenská elektronická známka pre rok 2018 platí až do 31. januára 2019 a naopak, známku pre rok 2019 si budete môcť kúpiť už 15. decembra.

Diskusia k článku:

funboy 10.12.2018 - 21:13

Motoristom dávame do pozornosti povinnosť poriadne si skontrolovať, či si kupujú známku na osobné alebo prípojné vozidlo a tiež, či kupujú elektronickú známku pre rok 2019, pretože stále je možné kúpiť si známku aj pre rok 2018, ktorá vodičom platí IBA do konca januára budúceho roka.

Celá diskusia 1 príspevok