Dilema: iPhone 8 Plus (256 GB) vs. iPhone XR (128 GB)

Otázok na porovnanie najnovších iPhonov s ich predchodcami neubúda. Tentokrát nás žiadate o provnanie lacného iPhonu XR s vlaňajším modelom 8 Plus. Oplatí sa výmena?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Dnes skúsime pomôcť Lucii: "Dobrý deň, mám dilemu, či vymeniť iPhone 8 Plus 256 GB za nový iPhone XR 128 GB. Viete mi prosím poradiť, či sa to oplatí? Ide o tohtoročný model, no na iPhone XR mi vadí, že v režime portrét dokáže rozmazávať pozadie iba za tvárami osôb. Za rady ďakujem!"

Pri všetkých článkoch a recenziách nových iPhonov opakujeme, že iPhone XR tvorí relatívne lacnú (na pomery Apple) a rozumnú alternatívu k drahým modelom XS a XS Max. Tvrdíme ale aj to, že medziročný posun už nie je tak veľký a aj staršie iPhony s garantovanou softvérovou podporou a novými aktualizáciami operačného systému iOS dokážu stále viac než dobre slúžiť ďalej.

Aby sme to zovšeobecnili, majitelia iPhonov 6S (Plus) a starších môžu smelo uvažovať o výmene a získajú väčší výkon, vyššiu výdrž a výrazný posun v kvalite fotografií či nahrávania 4K videí.

Pri iPhonoch zo série 7 a 8 si už benefitmi pri prechode na tohtoročné modely nie sme až takí istí. Obzvlášť, ak ste podobne ako Lucia, majiteľmi väčšieho iPhonu Plus.

Za nás teda prechod z iPhonu 8 Plus na o rok novší iPhone XR zmysel nedáva. Kľudne si počkajte minimálne do septembra 2019.

iPhone 8 Plus totiž ponúka 5,5-palcový Full HD displej a ľahko tak v tomto smere porazí XR-ko, kde je jeho panel s rozlíšením 828 x 1792 bodov a jemnosťou 326 ppi ako v prípade menšieho iPhonu 8 najväčšou a úplne oprávnene kritizovanou slabinou.

Je pravda, že iPhone XR bude kompaktnejší, ponúkne moderné odomykanie tvárou a návykové ovládanie gestami, ale aj čítačka odtlačkov prstov v spoľahlivom domácom tlačidle je stále dostatočne kvalitným riešením.

V recenzii Apple iPhone XR - farebný experiment sa síce dočítate, že môže ísť o mobil s vôbec nadlhšou výdržou na trhu, no stavíme sa, Lucia ako majiteľka iPhonu 8 Plus taktiež nemá problém s celodennou prevádzkou. A bezdrôtové nabíjanie napríklad v aute si už viac než rok môže užívať aj ona.

Máme radu aj pre prípad, že by ste z peňaženky chceli vytiahnuť minimálne 849 eur (za 64 GB verziu) alebo dokonca 909 eur (za 128 GB verziu) kvôli niektorej z piatich lákavých farebných verzií. Kúpte si nové ochranné puzdro, ktorých je pre iPhone 8 Plus neúrekom. Napríklad luxusné kožené z oficiálneho obchodu, ktoré vám radosť zo staršieho mobilu predĺži o ďalších pár mesiacov.

iPhone XR prináša rýchlejší procesor, rozdiel ale pri každodennom používaní zrejme nespoznáte. A veľkosť operačnej pamäte je pri oboch mobiloch zhodná, 3-gigabajtová. Viac skúseností so starším a väčším modelom hľadajte v článku Apple iPhone 8 Plus - len, aby sa nepovedalo.

Najväčším lákadlom na prechod by preto podľa nás zostal vylepšený fotoaparát. Najmä nová softvérová funkcia Smart HDR, ktorá dokáže vďaka spájaniu fotografií a umelej inteligencii vyčarovať o niečo krajšie zábery než predchádzajúce iPhony. Presvedčiť sa o tom môžete v článku Takto fotí Apple iPhone XR.

V tomto smere ale najlacnejšia tohtoročná novinka trochu dopláca na politiku Apple a oproti modelom XS, XS Max ale aj 8 Plus tu chýba druhý objektív s dvojnásobným optickým priblížením a schopnosťou rozostrovať pozadie za akýmkoľvek objektom vzdialeným približne 2,5 metra.

Ako spomína Lucia, iPhone XR dokáže rozostrovať pozadie iba za tvárami osôb. Objekty umelá inteligencia na rozdiel od smartfónov Google Pixel nerozpozná. Tento nedostatok ale môžete odstrániť niektorou zo špeciálnych platených aplikácií v App Store. Snímače prednej kamery Face ID naopak pomôžu z rozmazávaním pozadia pri selfie záberoch. Režim Portrét predná kamera iPhonu 8 Plus nemá. Zábery z nej nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone 8 Plus: slnečná bratislavská nedeľa.

Oplatí sa teda kúpa nového iPhonu XR? Pre majiteľov iPhonu 5S, SE, iPhonu 6/6S (Plus) a iPhonu 7 zrejme áno. Pri prechode z iPhonu 7 Plus alebo 8 Plus by sme si už neboli takí istí a počkať ďalší rok sa nám javí ako rozumnejšia voľba. V tomto prípade môže karty zamiešať aj rozdielna kapacita vnútorných úložísk.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Juraj 0506 09.12.2018 - 14:54

Aktuálne mám iPhone 7plus a súhlasím,že prechod na XR nemá zmysel... Pre mňa jedine na XS Max má opodstatnenie prechodu.

Tomas10.12.2018 - 10:51 Trvalý odkaz

Urcite nekupuj XR, nema to zmysel.

FantomasMan10.12.2018 - 10:57 Trvalý odkaz

Osobne prechádzam s 7+128 na XR 128. A dôvod ? Nuž XR sa mi v reálne lepšie ovláda ako 7+. A prečo nie XS alebo XS Max ? Opäť je to o prvom pocite s reálneho dotyku. XS malý XS Max veľký a ťažký. Nie o cene ! A vytýkané nedostatky pri XR ma netrápia lebo ich buď nevyužívam alebo ma netrápia (128gb vs 256GB reálne som po 2 rokoch na 64GB). Ale čo denno denne využijem je väčší displej, kompaktnejšie rozmery a dlhšia výdrž.
Ps: Ak chceš na XR plnohodnotný portrétny režim zakúp si app Halide Camera - 6,99€.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy10.12.2018 - 12:18 Trvalý odkaz

Fanto nejak si protirecis :)
"XS malý" a pre XR hovori :) "denne využijem je väčší displej, kompaktnejšie rozmery"

tovj 7+: 5.5 inches, 83.4 cm2 (~67.7% screen-to-body ratio)
XS :5.8 inches, 84.4 cm2 (~82.9% screen-to-body ratio)
cize XS je vedla tvojho kompakt s vacsim displejom. ale nevadi :) ide o pocit

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne10.12.2018 - 13:07 Trvalý odkaz

Nevytrhavaj vety z kontextu oxy, co chcel povedat pochopi kazdy s iq 100+.

Celá diskusia 8 príspevkov