Poradňa: Ako je to s vodeodolnosťou mobilov a ich zárukou?

Filipov smartfón oficiálne odolnosťou voči vode nedisponuje, na videách ale ponorenie pod hladinu prežil. Môže to byť náhoda, ale aj potvrdenie toho, že sa výrobca o získanie IP certifikátu jednoducho nesnažil.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Filip nám poslal nasledovný e-mail: "Ahojte, zaujímam sa o Honor 8X a vraj nemá odolnosť voči vode. Našiel som ale video, kde ponorenie pod vodu bez problémov prežil. Ako je to teda s tou vodeodolnosťou? Je video len nejaký podfuk?"

Problematike vodeodolnosti sme sa už venovali v článku Poradňa: Ako je to s vodeodolnosťou smartfónov a inej techniky?. Tu sa dozviete, že pri smartfónoch sa v súčasnosti najčastejšie stretávame s certifikáciou v tvare IPxx (napríklad IP67 alebo IP68). Prvé číslo za označením IP (international protection) udáva ochranu pred vniknutím pevných častíc, typicky zrniečok prachu alebo piesku.

Ochrany pred vniknutím kvapaliny sa týka výhradne druhá číslica, pričom:

0 znamená žiadnu ochranu

1 ochranu pred kvapkajúcou vodou (10 min. test ekvivalentný 1 mm zrážok za minútu)

2 ochranu pred kvapkajúcou vodou pod uhlom 15° (3 mm zrážok za minútu)

3 ochranu pred vodným sprejom (zariadenie musí prežiť 10 litrov vody za minútu počas 10 min)

4 ochranu pred striekajúcou vodou (oscilujúci postrek počas 10 min)

5 ochranu pred vodnými tryskami (12,5 l vody za minútu)

6 ochranu pred silnými vodnými tryskami (100 l vody za minútu)

7 ochranu pred vniknutím vody pri ponorení 1 meter pod hladinu počas 30 minút

8 ochranu pred vniknutím vody hlbšie než 1 meter (dĺžka podľa dohody).

Takže napríklad iPhone XS s ratingom IP68 v certifikovanom teste vydržal ponorenie do vody hlbšej než 1 meter, o rok starší iPhone 8 (IP67) zas ponorenie aspoň do 1 metra po dobu 30 minút a Huawei P20 (IP53) úspešne absolvoval aspoň miernejší test proti vodnému spreju počas 10 minút.

Telefóny s IP certifikátom by teda príslušne intenzívne vystavenie dažďu a iným tekutinám mali vydržať a tipneme si, že by ste uspeli aj pri prípadnej reklamácii.

Zaručenie vodeodolnosti ale nie je zadarmo. Výrobca musí špeciálnou gumou utesnit slot pre SIM kartu, použiť odolnú membránu reproduktorov a prispôsobiť tiež nabíjací konektor. Z diskusií s výrobcami vieme, že takáto snaha môže cenu smartfónu zvýšiť aj o 50 eur.

Platí sa aj za samotný test, po ktorom je výrobcovi pre daný model telefónu vystavený IP certifikát. Zakladateľ spoločnosti OnePlus Pete Lau sa nechal počuť že ich OnePlus 6T síce vodeodolný je, ale IP certifikát nemá, keďže sa pre spoločnosť neoplatí a zákazník by musel platiť približne o 30 dolárov viac.

Tu niekde bude pravdepodobne spočívať aj vysvetlenie pre Filipov Honor 8X. Možno, že výrobca telefón dostatočne utesnil a krátke ponorenie pod vodu je v skutočnosti úplne bezpečné, hoci za otestovanie a certifikát už Číňania platiť nechceli. Podobné videá na YouTube nájdete aj pre iPhone 6S. Oficiálne vodeodolný nie je, no pri jeho rozobraní jasne vidíte ochranné gumičky a v pri podobnom ponorení pod vodu taktiež dokázal obstáť.

Možno ale platí aj to, že Honor 8X žiadnu špeciálnu ochranu nemá a jednoduché ponorenie do misky s vodou vydržal len náhodou, vďaka dobrému spracovaniu a tesnej blízkosti jednotlivých dielcov. Navyše, to, že mobil po vylovení z vody funguje, ešte neznamená, že sa vlhkosť dnu nedostala a všetko bude v poriadku aj po pár týždňoch.

Telefóny bez príslušnej certifikácie a garancie od výrobcu teda pod vodou používať neodporúčame. Vydržať to nemusia a v prípade problémov môže byť vaša reklamácia zamietnutá.

Aj pre vodeodolné telefóny platia výnimky, dôkladne si teda naštudujte celý návod a pri zábave pod vodou radšej zvážte nákup ochranného príslušenstva alebo odolnejšej akčnej kamery.

Xperie od Sony napríklad disponujú certifikáciou IP65/68 a výrobca tvrdí, že prežijú dážď alebo umytie od blata pod tečúcou vodou. Dôrazne ale vyzýva na vyhýbanie sa slanej a morskej vode, prípadne ponáranie do nápojov.

Firmy totiž rady pridávajú poznámky, ktoré budú v prípade reklamácií hrať v ich prospech. Je tiež bežné, že vo vnútri smartfónov nájdeme na vlhkosť citlivé papieriky, ktoré servisnému stredisku prezradia, či sa dnu voda dostala, alebo nie.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter 08.12.2018 - 18:24

Nepotrebujem sa s telefónom ponárať, ale napr. chcem mať možnosť položiť si ho v lete na paddleboard. Použiť obyčajné puzdro s očkom na šnúrku a na to očko pripevniť plaváčik, aké sa dodávajú k Go Pro kamerkám. Keby náhodou spadol do vody, aby sa neutopil. Chcem mať možnosť ho sem-tam zodvihnúť a niečo odfotiť. Alebo ho mať zavesený na krku a nemusieť sa obávať spadnúť sem-tam do vody.

Tomas08.12.2018 - 19:25 Trvalý odkaz

V ziadnom pripade by som 8X do vody neponaral

Nightmare08.12.2018 - 20:59 Trvalý odkaz

ale tak trocha dazda znesie par kvapiek

Tomas08.12.2018 - 22:36 Trvalý odkaz

To, ze to telefon prezije vo videu, kde ho pomalicky vlozia do vody, netrasu s nim, neposobi nan zuadny tlak atd. neznamena, ze je vodeodolny. Skor to bola nahoda. A tiez to neznamena, ze sa dnu ziadna voda nedostala. Staci aby prenikla jedna kvapka a ked sa dostane na dosku (alebo hoci kde inde) a nieco vyskratuje, mas po telefone.

Nightmare08.12.2018 - 23:21 Trvalý odkaz

veru tak netreba riskovat kym to nie je aspon deklarovane vyrobcom

Celá diskusia 6 príspevkov