Apple vyhlásil Hru roka, Aplikáciu roka a Trendy roka 2018

Koniec roka býva obdobím bilancovania. Apple sa pozrel do ponuky softvéru vo svojom App Store a vybral tie najlepšie aplikácie.

Nová verzia iOS priniesla vynovený App Store. Apple zamestnal viacero editorov a k vyše dvom miliónom aplikácií pribúdajú každodenné články. Aj v slovenčine.

Dnes si môžete prečítať o najlepších hrách, aplikáciách a trendoch, ktoré hýbali rokom 2018. Podmienkou je prístup z iPhonu alebo iPadu s iOS 11 a novším.

Hrou roka Apple vyhlásil titul Donut Country s cenovkou 5,49 eur. Ide o graficky mimoriadne pekne prepracované dielo, kde je hlavnou postavou medvedík čistotný. Zaujať by preto mohla aj deti. Zahráte si ju na iPhone alebo iPade. Kto preferuje väčšie obrazovky, z platformy Steam si ju môže po zakúpení stiahnuť aj do počítača. Dostupná je tiež pre PlayStation. Obsah by mal byť úplne rovnaký.

To, že hru roka spustíte na viacerých platformách, nebude náhoda. Apple totiž vyhlásil aj Trendy roka v hrách a za víťaza označil žáner Battle royale. Ide o koncept, v ktorom bojuje viacero hráčov online proti sebe (typicky 80 až 100). Mapa sa postupne zmenšuje a víťazom sa stáva ten, kto prežije ako posledný.

O hrách ako Fortnite alebo PUBG (Playerunknow's Battleghrounds) už počul zrejme každý. My len dodávame, že popri tomto koncepte sa v roku 2018 stali na mobiloch výrazne populárnejšie aj online hry, ktoré už nehráme iba proti mobilu, ale aj proti ostatným živým účastníkom cez Wi-Fi alebo dáta.

Apple tvrdí, že Battle Royale hry vznikli už v roku 2013 s popularitou titulu DayZ, no smartfóny sa o slovo prihlásili až neskôr po náraste výkonu a uhlopriečok displejov.

Popularitu nabrala tiež streamovacia služba Twitch, kde diváci sledujú, ako hry hrajú ostatní oveľa známejší hráči.

Aplikáciou roka editori vyhlásili Procreate Pocket za rovnakých 5,49 eur. Ide o detailný skicár, kde používateľ začína s prázdnym virtuálnym plátnom a čokoľvek chce, maľuje len vybratím vhodného nástroja (sprej, ceruzka, pero, farebný štetec) a ťahom prsta po displeji. Vďaka technológii 3D Touch aplikácia reaguje aj na tlak.

Výhodou takéhoto elektronického maľovania je možnosť niektoré miesta zväčšiť a priblížiť, takže ťahy vraj môžu byť presnejšie než v skutočnosti.

Viac či menej nadaných umelcov môže potešiť automaticky nahrávané časozberné video. Tipneme si však, že Procreate Pocket toto ocenenie dostal najmä preto, že na novších iPadoch podporuje príslušenstvo Apple Pencil.

Trend roka bol vyhlásený aj medzi aplikáciami. Stala sa ním "starostlivosť o seba", určite nie náhodou krátko po tom, ako do nového iOS pribudlo počítanie času stráveného pred obrazovkou.

K počítaniu krokov a pohybovej aktivity teda pribudlo módne "psychické" odpočívanie vo forme motivácie (apka Shine) alebo meditácie (Calm, Headspace a pod.). Odbremeniť vás od stresu by mala tiež hra #SelfCare.

Niektoré služby to ale pojali oveľa profesionálnejšie. Apple spomína, že platená aplikácia Joyable ponúka personalizovaný osemtýždňový kurz, kde funguje aj vzájomný chat a telefonická pomoc medzi ostatnými používateľmi.

Samozrejme, rebríček najsťahovanejších aplikácií sa príliš nemení a jeho obsadenie nie je žiadnym prekvapením. Je tu Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Gmail, či YouTube a Spotify. V App Store ale vidíte vždy týždenne aktualizovaný rebríček prispôsobený pre každú lokalitu zvlášť. Pri pravidelných návštevách teda môžete naraziť aj na slovenské aplikácie, ktoré si krátko po vydaní alebo najnovšej aktualizácii zaslúžia väčšiu pozornosť.

Ktoré aplikácie a hry tento rok najviac oslovili vás? O svoje tipy sa môžete podeliť v diskusii pod týmto článkom.

Diskusia k článku:

HORMON 10.12.2018 - 20:11

Donut Country s cenovkou 5,49 eur. Ide o graficky mimoriadne pekne prepracované dielo...čoooo!!!

Tomas10.12.2018 - 22:38 Trvalý odkaz

Ta apka na kreslenie vyzera dobre, ale aj tak si nedokazem predstavit cokolvek kreslit prstom na mobile. To musi byt ako za trest. Teda aspon pre mna by bolo :D

Celá diskusia 2 príspevky