Google: eSIM by mala byť súčasťou každého androidu

Klasické plastové SIM karty postupne v budúcnosti nahradí elektronická verzia. Skorej implementácii do čo najväčšieho množstva zariadení chce napomôcť aj Google.

Google chce prostredníctvom eSIM priniesť konektivitu v rámci viacerých sietí mobilných operátorov a zariadení v ekosystéme Googlu. Od smartfónov cez tablety, Chrombooky až po inteligentné hodinky s Wear OS.

Prvým smartfónom Googlu s eSIM bol Pixel 2, rovnakú službu ponúka po aktualizácii systému aj tohtoročný Pixel 3. Aby sa eSIM rozšírila na čo najviac zariadení, spustil Google program, v ktorom chce výrobcom pomôcť pri zavádzaní elektronickej SIM karty.

obr: gsma.com

Keďže nejde o fyzickú SIM kartu, nepotrebujete do zariadenia nič vkladať. Ide o čip zabudovaný do základnej dosky zariadenia, ktorý zaberá oveľa menej miesta než tradičný slot. Po aktivácii u mobilného operátora dostanete pridelené telefónne číslo, ktoré budete môcť využívať v aktivovanom mobile alebo nositeľnom príslušenstve. Pri zmene operátora tak odpadá výmena plastovej SIM karty za novú.

Slovenskí operátori tento formát zatiaľ nepodporujú. Podrobnejšie sme sa téme venovali v článku Podpore eSIM sa slovenskí operátori nebránia. S príchodom nových iPhonov, ktoré podporujú nový formát elektornickej SIM karty, začal dopyť od zákazníkov po dostupnosti eSIM v stúpať.

Zdroj: blog.google

Diskusia k článku:

MIROCK 05.12.2018 - 01:27

pise sa ze po aktivaci u mobilneho operatora bude pridelene cislo...a co ak uz niekto ma telefonne cislo a bude chciet vyuzivat tuto funkciu esim ???

Peter05.12.2018 - 06:46 Trvalý odkaz

Tak mu to uz pridelene cislo operator proste prenesie na esim.

Rastislav.j05.12.2018 - 11:57 Trvalý odkaz

tak podľa toho CZ článku je to paródia na službu vhodná tak na terciálnu SIMku s ktorou sa nemáte problém rozlúčiť.

Celá diskusia 4 príspevky