TOP 13 smartfónov do 800 eur (jeseň/zima 2018)

Ďalší predvianočný výber smartfónov je tu. Pokračujeme kategóriou od päťsto do osemsto eur.

Ak hľadáte nový mobil, pravdepodobne od neho budete vyžadovať čo najlepší výkon, dlhú výdrž a kvalitný fotoaparát. Fony.sk si pre vás pripravili výber tých najzaujímavejších smartfónov zoradených v kategóriách do 150 eur, do 250 eur a do 350 eur a do 500 eur.

Predposledný výber má maximálnu cenovku 800 eur. Viacerí výrobcovia ponúkajú svoje vlajkové lode v dvoch verziách. Modely označené ako Plus alebo Pro majú väčší displej, silnejšiu batériu a často tiež niekoľko funkcií a megabajtov operačnej pamäte navyše. Záleží len na vás, či ste z vrecka ochotní vytiahnuť ešte trochu viac peňazí.

Sony Xperia XZ2 Compact

Orientačná cena: od 509 eur

Sony v predchádzajúcich výberoch absentovalo, jeho lacnejšie smartfóny totiž príliš populárne nie sú. S Xperiou XZ2 Compact je to inak. Jedná sa prakticky o jediný relatívne malý android (s displejom do 5 palcov), ktorý ponúkne solídny výkon.

Najnovší Snapdragon 845 dopĺňa 4 GB RAM, 64 GB úložisko rozšíriteľné microSD kartou a 2870 mAh batéria. Jej kapacitu limituje práve veľkosť celého telefónu a výdrž oproti predchodcom znižuje aj Full HD+ rozlíšenie obrazovky. V našej recenzii Sony Xperia XZ2 Compact - výkonná bacuľka sa dozviete, že ide skôr o jednodenný smartfón.

Fotoaparát s 19-megapixelovým rozlíšením dokáže nahrávať 4K videá a láka aj na záznam v HDR formáte, no ten si užijete len v prípade, že máte aj HDR televízor alebo monitor.

LG G7 ThinQ

Orientačná cena: od 530 eur

LG opäť zaujme najmä druhým širokouhlým objektívom fotoaparátu. Ten je v tomto prípade, na rozdiel od lacnejších konkurentov, naozaj poriadny a snímky z neho sa nebudete hanbiť ukázať ani na veľkom displeji. Podobne ako primárny snímač, aj on disponuje 16 Mpix rozlíšením.

6,1-palcový QHD+ displej nasadol na trend výrezov okolo predného fotoaparátu a nevyhnutných senzorov. Nás ale oveľa viac teší, že výrobca dostal rozum a vypínač integroval tam, kde väčšina ostatných značiek. Predtým býval u LG súčasťou čítačky odtlačkov prstov na chrbte.

Batéria s kapacitou 3000 mAh zvláda rýchle aj bezdrôtové nabíjanie a spomenúť môžeme tiež odolnosť voči vode a nárazom (IP68 a MIL-STD 810G) alebo kvalitný Hi-Fi audio výstup pre pribalené slúchadlá od B&O. Recenziu nájdete pod titulkomLG G7 ThinQ - ľahký širokáč.

OnePlus 6T

Orientačná cena: od 549 eur

Hit priaznivcov "alternatívnych" výrobcov mobilov naďalej ponúka neuveriteľný pomer ceny / výbavy, v modeli 6T teraz s ešte trochu vylepšeným hardvérom. Nič lepšie ako Snapdragon 845 ani dostať nemôžete a 6 GB RAM spolu so 128 GB úložiskom je viac než nadpriemerný základ.

Za rozumný 30 eurový príplatok (579 eur) môžete mať 8 GB RAM a 629 eur stojí verzia s dvojnásobným 258 GB úložiskom. Všetky vám odporúčame objednávať z oficiálneho webu OnePlus.com.

Mobil sa spolieha na Full HD+ displej, 3700 mAh batériu, duálny 20 Mpix fotoaparát a rýchle prostredie Oxygen OS na základe Androidu 9 Pie. Naopak, mrzí nás absencia bezdrôtového nabíjania a certifikácie odolnosti voči vode, hoci telefón vraj náhodný pád do vody prežije. Výrobca tvrdí, že platba za získanie známeho oficiálneho IPXX certifikátu sa pre spoločnosť nevyplatí a preto ho jej smartfóny nemajú. Viac o OnePlus 6T si prečítajte v našom základnom infe.

Nokia 8 Sirocco

Orientačná cena: 570 eur

Aktuálne stále najvýkonnejšia moderná Nokia patrí tak trochu do starej školy. Má 5,5-palcový QHD displej s klasickým pomerom strán 16:9 a popri konkurentoch sa preto môže javiť pomerne široká. Pri sledovaní videí ale všetko dáva zmysel.

Vďaka zaobleniu okrajov vyzerá moderne a hanbiť sa nemusí ani za o úroveň slabší Snapdragon 835, hlavne keď mu sekunduje až 6 GB operačnej pamäte. Pamätajte tiež na to, že cenovka posúva Sirocco na samý začiatok nášho zoznamu.

Videá síce nedokáže nahrávať v 4K pri 60 fps a nemá ani optickú stabilizáciu, no fotografie z 12 Mpix hlavného alebo 13 Mpix teleobjektívu sú viac než zaujímavé. Koniec-koncov, pri značke Nokia to tak bolo vždy. V recenzii Nokia 8 Sirocco - to najlepšie, len trocha pozadu sme uvádzaciu cenu 749 eur kritizovali a pýtali si spustenie aspoň o dve stovky. Na konci roka 2018 tam už tento mobil skoro je.

Huawei P20

Orientačná cena: 599 eur

P20-tka je rozumnou alternatívou k drahším vlajkovým lodiam. Má rýchly Kirin 970, dostatočne jemný 5,8-palcový Full HD+ displej a silnú 3400 mAh batériu, ktorej pomáha výborná optimalizácia operačného systému a nadstavby EMUI.

S drahším modelom P20 Pro zdiela lákavý modrý farebný variant, má ale nižšiu odolnosť voči vode IP53, 4 GB RAM a trochu jednoduchšie fotoaparáty. Hlavný 12-megapixelový dopĺňaný 20-megapixelovým čiernobielym snímačom, ale produkuje výborné výsledky. Rovnako ako 24 Mpix čip vpredu.

Počítajte však s absenciou bezdrôtového nabíjania a pamäťových kariet. Viac skúseností hľadajte v texte Huawei P20 - v tieni väčšieho brata.

HTC U12+

Orientačná cena: 650 eur

HTC už nepatrí k značkám, o ktoré je najväčší záujem, no U12+ stále stojí za pozornosť. Má príjemne nízku cenu, QHD+ displej bez výrezu alebo nezmyselných zaoblení, Snapdragon 845 a elegantný polopriehľadný chrbát.

Ani zvyšok hardvéru nie je horší: je tu minimálne 64 GB úložisko, 6 GB RAM, silná 3500 mAh batéria s rýchlym nabíjaním a odolnosť IP68.

Fotoaparáty nasadli na aktuálny trend a k 12-megapixelovému základu ponúkajú ešte 16 Mpix fotografie s dvojnásobným priblížením. Mobil síce nemá 3,5 mm audio jack, ale v krabici dostanete výborné USB-C slúchadlá. Mnohými opomínaný mobil si v recenzii HTC U12+ - edge sense na druhú vyslúžil dobré známky a kritizujeme len absenciu bezdrôtového nabíjania a na tlak reagujúce tlačidlo vypínača.

Apple iPhone 8

Orientačná cena: 679 eur

Ak sa vám zdajú tohtoročné iPhony príliš drahé, rozumnou voľbou zostáva ešte aj vlaňajšia osmička. Mobil dostal bezdrôtové nabíjanie a sklenenú zadnú stenu, o ktorú sa pri náhodných pádoch budete obávať ešte viac.

Vyváži to však lepší 12 Mpix fotoaparát a hlavne výnimočne dobré nakrúcanie videí, kľudne aj v 4K pri 60 fps.

iPhone 8 Plus má stále tradičný displej s pomerom strán 16:9 a odomykanie čítačkou odtlačkov prstov Touch ID v praktickom domácom tlačidle. Nezabúdajte ani na mimoriadne širokú paletu príslušenstva a ochranných obalov všetkých farieb, ktorej sa nevyrovná žiadny iný mobil na svete. Recenziu nájdete v článku Apple iPhone 8 - zvláštny spôsob evolúcie.

Samsung Galaxy S8

Orientačná cena: 699 eur

Do výberu za maximálne 800 eur sa zmestí aj minuloročný Samsung Galaxy S8, aktuálne za takmer sedem stoviek. Jeho zaoblený 5,8-palcový displej nám ale príliš nevonia. Dokáže totiž nepríjemne odrážať svetlo a zužuje využiteľnú plochu pre čítanie aj zadávanie textu.

Ani QHD+ rozlíšenie nemusí byť výhrou, v tomto nastavení totiž výrazne trpí len 3000 mAh batéria a jej percentá vám miznú doslova pred očami. A to ani nemusíte mať zapnuté ich zobrazenie na Always on displeji. Väčšina používateľov si preto rozlíšenie znižuje na Full HD+ nastavenie.

Za svoje peniaze ale získate jeden z najlepších fotomobilov na trhu, pri pokusoch o nočné a večerné zábery lepší než vyššie spomínaný iPhone. A to ani nevadí, že 12-megapixelový fotoaparát má len jeden objektív. Viac si prečítajte v recenzii s názvom Samsung Galaxy S8 - dizajn až na prvom mieste.

Google Pixel 2

Orientačná cena: od 699 eur

Zohnať Google Pixel na Slovensku je takmer nemožné. Skúsiť to môžete napríklad v Alze. Novší Pixel 3 ani Pixel 2 XL sa však do osemstoeurového limitu nezmestí, a tak vám zostane iba základný model z druhej generácie.

Telefón láka na vždy čerstvú verziu operačného systému Android bez akýchkoľvek grafických nadstavieb a mimoriadne podarený 12-megapixelový fotoaparát s optickou stabilizáciou. V posledných týždňoch mu navyše pribudla funkcia Night Sight, ktorá dokáže z nočných snímok s pomocou umelej inteligencie vyčarovať až zázračne vylepšené zábery.

Batéria s kapacitou 2700 mAh bohužiaľ neznie príliš sľubne, a tak vám odporúčame našetriť skôr na Pixel 3, alebo siahnuť po inom telefóne z tohto výberu. Ďalšie parametre hľadajte v kompletnom základnom infe.

Sony Xperia XZ3

Orientačná cena: 699 eur

Na rozdiel od modelu Compact je väčšia Xperia aktualizovaná v kratších intervaloch. XZ3-ka už nabehla na moderný dizajn s natiahnutým QHD+ displejom a 6-palcovou uhlopriečkou. Nedá nám ale pripomenúť aj mohutnú hrúbku na úrovni jedného centimetra a šialenú hmotnosť takmer 200 gramov. To nie sú čísla, na aké sme v roku 2018 zvyknutí.

Vodeodolnosť, nový Android 9 Pie, Snapdragon 845, 4 GB RAM a 64 GB úložisko rozšíriteľné microSD kartou je však v poriadku. Nevadí nám ani jediný objektív vzadu, produkuje totiž pekné snímky s až 19-megapixelovým rozlíšením. Platí ale to, čo pri XZ2 Compact - kvôli HDR videám si tento mobil nekupujte.

Osloviť vás môže skôr 3330 mAh batéria, ktorá dala pred rýchlym nabíjaním prednosť technológiám pre predĺženie životnosti. Viac podrobností hľadajte v základnom infe.

Apple iPhone 8 Plus

Orientačná cena: 789 eur

Pluskový iPhone je pre tých, ktorým nevadí jeho vyššia cena, jednoznačne lepšou voľbou. Bez problémov si poradí s výrazne vyššou záťažou a aj tak vám určite vydrží celý deň. Ponúkne Full HD displej a tiež o gigabajt viac operačnej pamäte, hoci pri iOS je tradíciou, že to zrejme ani nepostrehnete.

iPhone 8 plus dostal aj sekundárny teleobjektív, ktorý je ale stále bez optickej stabilizácie, takže ho využijete iba v režime Portrét pre efektné rozostrovanie pozadia. Viac si o ňom prečítajte v recenzii Apple iPhone 8 Plus - len, aby sa nepovedalo.

Samsung Galaxy S8+

Orientačná cena: 799 eur

To isté platí pre priaznivcov Samsungu. Ak vám nevadí stovka navyše, namiesto Galaxy S8 siahnite po S8+ s väčším 6,2-palcovým displejom a aspoň 3500 mAh batériou. Bude aj o niečo širší, takže na tejto zahnutej obrazovke sa vám bude písať o niečo pohodlnejšie.

S fotoaparátmi sa v roku 2017 ešte neexperimentovalo, a tak na chrbte vedľa čítačky odtlačkov a minimálne využívaného senzora tepovej frekvencie zostal len jeden 12 Mpix snímač. Na ten ale, ako už viete, nemôžeme smerovať ani štipku kritiky. Je totiž vynikajúci. Viac o rozdieloch medzi Galaxy S8 a S8+ sa dočítate v našej recenzii Samsung Galaxy S8+ - plus šestnásť percent.

Huawei P20 Pro

Orientačná cena: 799 eur

Na výborný fotoaparát láka aj Pro verzia P20-tky od Huaweiu. Okrem 6 GB RAM a monochromatického 20 Mpix snímača mu totiž pribudol aj 10 Mpix stabilizovaný teleobjektív s trojnásobným priblížením a rozlíšenie základného čipu stúplo na impozantných 40 Mpix.

Kvalita fotografií cez deň aj v noci bude výborná, o to viac nás mrzí menej dotiahnutá logika ovládania fotoaparátu a nezmyselná absencia rozumnejších rozlíšení (iba 40 Mpix alebo len 10 Mpix, v režime 18:9 dokonca len 7 Mpix).

Mobil ale môžeme odporučiť aj kvôli výbornej výdrži 4000 mAh batérie s rýchlym nabíjaním, odolnosti IP68 a prepracovanej nadstavbe EMUI, ktorú si podľa predajných čísel Huaweiu a Honoru obľúbilo množstvo zákazníkov.

Do nášho výberu by patril aj tohtoročný Samsung Galaxy A9, za pôvodných 579 eur. Výrobca ale aktuálne ponúka výhodnú akciu, ktorá jeho cenu stlačila až na 463 eur. Model s tromi objektívmi vzadu sme preto dodatočne presunuli medzi TOP smartfóny do 500 eur.

Záver

Vybrať ten správny mobil z tejto ponuky nie je ľahké. Fanúšik iOS by mal jednoznačne siahnuť po iPhone 8 Plus, hoci Face ID, lepšie fotoaparáty a ovládanie gestami v novšej generácii iPhonov vás budú škrieť. Možno až tak, že s limitom do 800 eur porozmýšľate nad prechodom ku konkurenčnej platforme?

Medzi androidmi by sa mi najviac páčil Huawei P20 Pro aj napriek zložitejšiemu ovládaniu aplikácie fotoaparátu. Operačná pamäť so 6 GB, silná batéria a 128 GB úložisko mu dáva výhodu nad zvyšnými členmi pelotónu. Lákal by ma tiež U12+, no najmä v prípade, že by nemal logo výrobcu s nejasnou budúcnosťou.

Názor Lenky Ivančíkovej:

Ako majiteľ LG V30 by som medzi svojich favoritov posunula LG G7 ThinQ. Vyhovuje mi nadstavba LG a oceňujem širokouhlý objektív. No lákal by ma aj Huawei P20 Pro. Keby som sa chcela opäť vrátiť k iOS, mojou voľbou by bol iPhone 8 Plus.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy 04.12.2018 - 21:34

" QHD+ rozlíšenie nemusí byť výhrou, v tomto nastavení totiž výrazne trpí len 3000 mAh batéria a jej percentá vám miznú doslova pred očami. A to ani nemusíte mať zapnuté ich zobrazenie na Always on displeji. Väčšina používateľov si preto rozlíšenie znižuje na Full HD+ nastavenie." Za toto vam niekto plati? Uz viac krat som tu od redaktorov cital tieto hluposti o fullhd. Poprosim vas uz to nesirte dalej, ludia by tomu mohli uverit. Za dalsie percenta baterky nemiznu pred očami,ak da telefon 5h sot alebo 6.5h je to stale len jednodnovy telefon. Cloveka co by si umyselne prepol z QHD na fullHD som este nestretol.

Tomas04.12.2018 - 21:40 Trvalý odkaz

Plny suhlas. Je jedno, ci je to QHD alebo FHD, stale svieti rovnaky pocet pixelov a zvysena spotreba energie je len v podobe vacsieho potrebneho vypoctoveho vykonu, co nemoze mat taky velky vplyv na vydrz telefonu. A dalej na dnesnych velkych (6 a viac palcovych) displejoch je rozdiel medzi QHD a FHD vidiet na prvy pohlad, takze urcite by som si do FHD neprepinal.

viperman05.12.2018 - 08:19 Trvalý odkaz

merrick ja tam teda rozdiel na prvy pohlad nevidim. 6 palcov a full hd ma 367 ppi, to by si na ten mobil musel cumet snad z par cm, nedavno som cital studiu ze na bezne pouzivanie a ak si od mobilu co ja viem zo vzdialenosti 20 - 30 cm tak stacia hodnoty 300 - 350 ppi... pre mna osobne tam nie je ziadna pridana hodnota ak ma mobil napr 530ppi (qhd pri 6 palcoch napr). aj tie pokusy so 4K rozliskom od sony su tiez uplne zbytocne...mozno do buducna ak bude viac vyuzivane VR.

Tomas05.12.2018 - 12:06 Trvalý odkaz

3 roky som pouzival QHD amoled od Samsungu, teraz mam 2 mesiace OnePlus 6T s FHD displejom a ten rozdiel vidim stale. Nevravim, ze FHD nestaci, ale QHD by sa mi pacilo viac. A ked uz spominas studie, tiez exsituju desiatky studii, v ktorych sa pise, ze kazdy clovek vidi inak a zrak,resp. schopnost vidiet veci, je velmi subjektivna. Obzvlast v dnesnej dobe, ked kazdy druhy clovek nosi okuliare/sosovky. Ja sam vidim rozdiel ked pouzivam sosovky a ked okuliare. Tl;dr...ja rozdiel medzi FHD a QHD na oled displeji vidim, ale nehadam sa, ak niekto nie:)

Bonyek@azet.sk07.12.2018 - 12:30 Trvalý odkaz

Možno že tam vidíš rozdiel len preto, lebo je to iný typ/výrobca nastavenie atď.ale ne hádam sa ;)

Celá diskusia 6 príspevkov