Dilema: Apple iPhone XR vs. iPhone XS

Kúpiť najlacnejší z tohtoročných iPhonov a zmieriť sa nižším rozlíšením jeho displeja, alebo investovať trochu viac a odísť s výkonnejším XS-kom?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Daniel sa nás pýta: "Ahojte, chcel by som sa vás opýtať na rozhodovanie medzi iPhone XR a XS. Ktorý by ste mi odporúčali? Na iPhone XR ma odrádzajú hrozne veľké okraje a slabší displej. Viac sa mi páči iPhone XS, keďže pekne sedí do ruky, ale nerobím až tak veľa fotiek. No a samozrejme je tu ešte možnosť kúpiť minuloročný iPhone X. Veľkú úlohu u mňa zohráva dlhšia podpora oproti androidom."

Medzi dvoma lacnejšími iPhonmi z tohtoročnej ponuky si vyberá veľa z vás. Samozrejme, iPhone XR zaujme najmä cenou, keďže 64-gigabajtová verzia sa predáva za, na pomery značky, relatívne priaznivých 849 eur. Mnohých zákazníkov upútalo aj šesť rôznych farebných verzií.

iPhone XS v ponuke nahrádza práve iPhone X. Jeho cena štartuje na 1149 eurách, čo môže, ale aj nemusí znieť ako veľký rozdiel. Záleží na vašom bankovom konte, túžbe po funkciách navyše a tom, či túto sumu vnímate ako investíciu rozpočítanú na dva alebo tri roky, počas ktorých bude mobil určite postačovať výkonom, kvalitou fotografií aj čerstvo aktualizovaným operačným systémom iOS.

V iPhone XS aj iPhone XR je rovnaký procesor Apple A12 Bionic a rozdiel v 4 GB, respektíve 3 GB RAM, podľa nás v praxi nespoznáte. Aj základný 12-megapixelový fotoaparát je rovnaký, takže rozhodovanie bude ešte tesnejšie.

Od oboch môžeme očakávať rovnaké snímky cez deň aj v noci a príkladne stabilizované videá v maximálne 4K rozlíšení pri 60 fps, ktoré od seba nerozlíšite. Hoci sa skok nemusí zdať ako veľký, práve fotoaparát a umelá inteligencia vo funkcii SmartHDR sú podľa nás dôvodom, prečo jeden z dvojice tohtoročných modelov preferovať nad iPhonom X alebo dokonca iPhonom 8/8 Plus.

Teleobjektív v XS-ku by sme zrejme dokázali oželieť. Treba ale pripomenúť, že kým iPhone XS dokáže v režime portrét rozostrovať pozadie za akýmkoľvek objektom, iPhone XR vie v popredí rozoznať iba tváre. Takže na kvety s rozostreným pozadím zabudnite. Aspoň kým si nestiahnete pokročilé platené fotografické aplikácie z App Storu.

Porovnanie oboch fotoaparátov nájdete v článkoch Takto fotí Apple iPhone XS a Takto fotí Apple iPhone XR.

Do hry vstúpia ešte dve premenné: veľkosť a kvalita displeja. Už sme spomenuli, že iPhone XS nahrádza iPhone X, dostal teda 5,8-palcový natiahnutý displej s rozlíšením 1125 x 2436 bodov a v jednej ruke sa bude vďaka ovládaniu gestami používať naozaj mimoriadne pohodlne.

iPhone XR je väčší, jeho obrazovka je 6,1-palcová. Kritici jej oprávnene vytýkajú nízke rozlíšenie 828 x 1792 bodov, teda menej než štandardné Full HD, respektíve Full HD+. A rozdiel medzi oboma modelmi je naozaj vidieť, hlavne keď ich držíte vedľa seba, alebo ste predtým používali niektorý z Full HD-čkových iPhonov Plus. Na druhej strane, jemnosť displeja na palec (hodnota ppi) je navlas totožná s malým iPhonom 6, 7, aj 8.

Aké je teda naše odporúčanie? Ak ste v minulosti vlastnili niektorý z malých iPhonov, prechodu na iPhone XR sa nemusíte obávať. Keďže bude jeho jemnosť displeja úplne rovnaká, nad nižším rozlíšením zrejme plakať nebudete. To isté platí, ak chcete ušetriť a získať čo najlacnejší nový iPhone. Model XR za 849 eur s novým fotoaparátom a opäť výkonnejším procesorom nám dáva väčší zmysel, než iPhone X alebo iné staršie modely.

Ak ste vlastníkom niektorého z pluskových modelov (iPhone 6S Plus, 7 Plus alebo 8 Plus), zamerajte sa skôr na iPhone XS. To isté platí, ak vám jeho vyššia cena neprekáža. Získate trochu pohodlnejšie ovládateľný a kompaktnejší mobil s ešte jemnejším displejom a pokročilejším bokeh efektom.

Oba modely sme už v redakcii testovali. Prečítajte si texty Apple iPhone XS - veľa kriku pre nič a Apple iPhone XR - farebný experiment. Pri vašom rozhodovaní vám určite pomôžu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Tomas 02.12.2018 - 12:22

Bez urazky, ale toto je dost nezmyselna dilema... Ak mas viac penazi, ber XS, ak menej, XR.

Peter02.12.2018 - 13:40 Trvalý odkaz

Podľa mňa 128gb XR. Displej je pohoda. Každý hovorí, že HD+ je a je to malo na takú cenu. Ano je, ale displej je pekný a podľa mňa 99% ľuďom bude perfektný. K hrubým rámčekom sa vyjadrím len tak, že sú hrubšie ako by sa patrilo na telefón v tejto cenovej kategórii, ale vyzorovo to závisí na farbe ako pôsobia tie rámčeky. Na čiernej a červenej farbe nevyzerajú tak hrubo ako napr. pri bielej, žltej. Foťák je podľa mňa "lepší" ako na XS (MAX), keďže portrét viete robiť z väčšej vzdialenosti ako pri dvoch objektívoch (kde musí byť objekt dosť blízko), akurát, že zatiaľ pri XR spravíte portrét iba pri fotení človeka (ale kto a koľko krát si fotí jablčka na stole s rozostreným pozadím? :D viem viem, sú aj iné kompozície :)). (za pol roka s Xkom som spravil 2x fotku v tomto režime). Ešte sa vyjadrím k 3D touchu. Ja pri používaní iPhonu X som to nepoužíval skoro vôbec, dokonca mi to v niektorých situáciach vadilo, ale verím, že ak je niekto zvyknutý používať skratky tak mu to bude chýbať (ale nieje to nič hrozné, ak to nepoužívate, hlavne pre tých čo prejdu z androidu).

Vyjadril som sa kladne k displeju a rámčekom, i keď som posledné roky mal mobily s menšími ramčekami a taktiež dosť vyšším rozlišením ako má XR (viď moje používané zariadenia nižšie). A určite ak by som šiel do iPhonu a šetrím na neho dlhšie (nemôžem si ho dovoliť z ušetrených peňazí z 1 možno 2 výplat) tak beriem XR 128gb (poprípade 64 ak mám zaplatený cloud). V rozlíšení displeja nevidím problém a ešte dupľom k tomu, že výdrž batérie je ževraj neskutočná (vychádzam z internetových recenzií a skúsenosti kamaráta). Po celovečernom hraní sa s XR sa mi displej (nehľadiac na rozlíšenie) páčil viac ako na Xku, lebo konečne tam bola biela (i ked s nádychom do modra) a nie zožltnutá biela.

Teraz používam pol roka Samsung S9 a je pre mňa o dosť lepší (vyhovuje mi oveľa viac) ako iPhone X.

Ale ako hovorí náš bývalý prezident: "sto ľudí, sto nádorov" :3

Karol02.12.2018 - 13:58 Trvalý odkaz

Kúp radšej iPhone X...neni veľký cenový rozdiel medzi X a XR...dákych 50 eur je rozdiel

Železomej02.12.2018 - 20:34 Trvalý odkaz

X (plusy): krajší displej, 3D touch, celkovo asi krajší pre väčšinu ľudí
Xr (plusy): väčšia vydrž, novší procesor, novší foťák
Plus za ušetrených pár desiatok EUR kúpiť Power Delivery rýchlonabíjačku...
U mňa z týchto dvoch Xr

FantomasMan04.12.2018 - 09:15 Trvalý odkaz

Mám presne v tomto období túto dilemu. XR alebo XS ? Cena zariadení ma nezaujíma. Mám 7+ a už dosť pádla. Preto je IP XS Max out. Ale zároveň väčší displej a výdrž mobilu vždy poteší. 3D touch nepoužívam, a fotky robím len "technické" čo znamená, že maximálne riešim blesk.

Celá diskusia 6 príspevkov