Xiaomi Redmi 6 - štýl za stopäťdesiat

Recenzia lacného plnohodnotného dual SIM androidu s natiahnutým 5,5-palcovým displejom bez výrezu.

Dnes vám stručne predstavím zaujímavý smartfón, ktorý nie je ani tak určený fanúšikom mobilných technológií, ako skôr ľuďom vo vašom okolí. Redmi 6 bude podľa mňa slušný darček pre nenáročného používateľa, ktorý sa poteší z pekného dizajnu, veľkého natiahnutého displeja pri zachovaní kompaktných rozmerov a nízkej hmotnosti.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Kúpiť ho môžete zo slovenskej distribúcie v obchode mi-store.sk, s plnohodnotnou dvojročnou zárukou, európskou nabíjačkou v balení, možnosťou odrátať DPH a bez čakania na doručenie z druhej strany sveta. Navyše si ho môžete osobne prezrieť a prevziať v bratislavskom obchoďáku Bory a od polovice decembra aj v Avione a žilinskom Auparku.

Už pri pohľade na telefón mnohých poteší tradične obdĺžnikový displej bez výrezu. V nastaveniach MIUI nadstavby sa potom rozhodnete, či v hornej lište chcete vidieť percento batérie, rýchlosť dátových prenosov a zobrazenie ikon jednotlivých notifikácií.

Veď načo majú v hornej lište zaberať miesto ikony Gmailu či Messengera, keď nad samotnými apkami na domácej obrazovke vidíte, že máte 5 prijatých e-mailov, jeden neprijatý hovor, dve esemesky a tri messengerové správy od poslednej kontroly daných funkcií? Ja som si na tieto malé odznaky už dávno zvykol a do hornej lišty ani nepozerám.

Displej sa rozsvieti aj po zodvihnutí mobilu alebo poklepaní. Aj tieto funkcie treba nájsť v bohatých nastaveniach.

Obrazovku môže rozsvietiť aj stlačenie tlačidla hlasitosti, dvojitým stlačením hlasitosti nadol zase môžete rýchlo spustiť fotoaparát. Vypínač nájdete na tej istej strane, to je už klasika. Má to veľa výhod, ale s držiakom mobilu do auta si možno nebude nízko položené tlačidlo úplne rozumieť. Druhá bočná stena je rovná, nájdete v nej jeden šuplík na SIM + microSD a samostatný šuplík na druhú SIM kartu. Obom môžete zapnúť prihlásenie do 4G siete.

V spodnej stene nájdete starý microUSB konektor. Ten však bude mnohým vyhovovať - mobil tak nabijú aj staršími nabíjačkami. Nedávno som radil mobil trom kolegyniam z iného oddelenia a všetky označili microUSB oproti USB-C jednohlasne za výhodu.

V spodnej stene sa dnes už bežne nachádza aj audio jack či mriežka reproduktora. Pre počúvanie jednoduchého FM rádia či hudobného prehrávača budete slúchadlá zasúvať do hornej steny Redmi 6. V balení žiadne nenájdete, tam sa nachádza len kábel a pomalá 1 A nabíjačka.

Hlasná reprodukcia videoklipov, zvonení či hovorov vychádza zo zadnej steny. Toto veru nie je najšťastnejšie umiestnenie hlasného reproduktora a určite naň musím upozorniť.

Natiahnutý 5,5'' HD displej vás v interiéri asi nemá čím sklamať. Pri takejto cene telefónu očakávame lacný panel, takže Xiaomi Redmi 6 ma skôr milo prekvapilo. Všimol som si ale občas neisté reakcie na dotyky (písanie textov, ovládanie) či spomalené prekresľovanie obrazu v mrazivom počasí. Pozorovacie uhly sú dobré, maximálny jas je podpriemerný. Mimochodom, automatický jas nie je najspoľahlivejší.

Tlačidlá v spodnej časti obrazovky môžete prehodiť alebo úplne skryť a mobil ovládať návykovými gestami. Skúste to. Ak vám to nebude ani po 24 hodinách vyhovovať, ľahko sa vrátite naspäť k tlačidlám, ktoré však zbytočne zaberajú miesto na displeji.

Všetky nastavenia a funkcie sú prakticky zhodné aj s drahými telefónmi Xiaomi. V tomto je Xiaomi podobné Applu, resp. MIUI podobné iOS. Výrobca sa stará aj o aktualizácie, práve som potvrdil update na MIUI 10. Táto verzia je vydarená nielen graficky, ale aj funkčne. Páči sa mi ponuka nedávnych aplikácií aj horná lišta.

Prostredie fotoaparátu je tiež rovnaké, ako na drahších smartfónoch tejto značky. Všetky odlišnosti spočívajú len v hardvéri. Vybrať si môžete z pomerov strán 4:3, 16:9 a 18:9. To sa dnes už len tak nevidí.

Lacnejšie komponenty spôsobujú, že snímky počas dňa sú schopné, no zázraky - hlavne večer - nečakajte.

Potešil ma záznam Full HD videí, čakal som len HD. Hlavne, keď sa pozriem na slabý čipset. Ten je menej efektívny aj pri spotrebe energie.

Výdrž 3000 mAh batérie na jedno nabitie nie je nijak závratná, ide o jednodňový mobil pri bežnom aktívnom používaní. Bez facebooku a hrania hier to bude samozrejme oveľa viac.

Jedným z nedostatkov je pomalé nabíjanie 3 000 mAh batérie. Pripravte sa na viac než dve hodiny. To úplne nekorešponduje s priemernou výdržou.

Ak patríte k náročnejším používateľom a len teraz nemáte peniaze na drahší mobil, upozorňujem na absenciu NFC, ktoré je v poslednej dobe hojne využívané na platby mobilom. Nečakajte tu ani prítomnosť infraportu, ktorý sa niekedy objaví v hornej stene smartfónov tejto značky.

Spomenúť ešte musím kvalitu hovoru, s ktorou nebol žiaden problém. GPS mi raz pri navigovaní do práce vypadlo, o pol minúty bol signál späť. Pre náročné používanie je naozaj vhodnejšie investovať do drahších smartfónov.

Výhody:

+ veľký displej s ovládaním gestami v kompaktnom tele

+ samostatná microSD vedľa dvoch SIM

+ obsahuje aj krokomer a kompas

+ notifikácie na odomykacej obrazovke pekne pod sebou

+ update na MIUI 10

Nevýhody:

- čítačka odtlačkov vzadu

- pomalé nabíjanie

- nepodporuje NFC

- umiestnenie reproduktora vzadu

- maximálny jas je slabý, automaticky jas nereaguje vždy správne

- kvalita večerných záberov a nepresné zaostrovanie fotoaparátu

Orientačná cena: 149 eur (Mi-Store.sk)

Záver

Redmi 6 je sympatický telefón s veľkým displejom a šikovnou nadstavbou MIUI 10. A tých nastavení, čo ponúka! Nad klávesnicou vďaka natiahnutej obrazovke uvidíte množstvo obsahu, a keď skryjete tlačidlá a zapnete ovládanie gestami, bude ho ešte viac. Najviac ma mrzí poloha hlasného reproduktora, priemerná výdrž a pomalé nabíjanie. Verím však, že tieto vlastnosti si mnohí používatelia ani len nevšimnú. Tých pripravím na lacný displej, s ktorým sú spojené isté drobné nespoľahlivosti.

A pamätajte, že popri objednaní (a často dlhom čakaní na doručenie) telefónu z Číny si môžete aj tento model kúpiť priamo zo slovenskej distribúcie, napríklad v obchode mi-store.sk. Môžete sa tak spoľahnúť na európsku nabíjačku, slovenské dokumenty v balení, dvojročnú plnohodnotnú záruku a pre podnikateľov aj odpočet DPH. Keď si kúpite telefón v kamennej predajni Mi Store (v Bory Mall, od polovice decembra aj v bratislavskom Avione a žilinskom Auparku), získate dokonca šesťmesačnú záruku na rozbité sklo. A keď náhodou rozbijete displej, môžete si ho tu dať (podobne ako iné poruchy) kedykoľvek opraviť.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi 6.

Diskusia k článku:

ivOS 02.12.2018 - 21:09

zdravim ... redmi 6 som používal asi dva mesiace a celkovo je to celkom podarený fon.. za 120 by bol ideálny... aj to -že všade sa píše,že mediatek je downgrade oproti redmi 5 - tak ja som nemal za celý čas jediný výkonnostný problém... možno je ešte úspornejší ... hlavná nevýhoda mediateku je podla mna pre tých ,ktorí by chceli nahrávať alternatívne romky... zatial neni ani official tpwr pre redmi6.... ja som ho dal preč - lebo sa mi stále pri telefonovaní otvárala horná lišta... inak odporúčam a s recenziou súhlasím... ivos

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne03.12.2018 - 14:28 Trvalý odkaz

Tak ja neviem, ja by som asi neodporučal telefon na ktorom sa neda poriadne telefonovať, ale whatever.

Celá diskusia 2 príspevky