TOP 9 smartfónov do 500 eur (jeseň/zima 2018)

Výber najlepších smartfónov na Fony.sk pokračuje kategóriou do 500 eur. Ide o mix noviniek a starších vlajkových lodí, ktorých cenovka poriadne klesla.

Náš prehľad po kategóriách do 150 eur, do 250 eur a do 350 eur pokračuje výberom zariadení do 500 eur. Nájdete tu smartfóny s najnovšími procesormi, silnou batériou a špičkovým hardvérom. Nemusia byť vždy úplne najnovšie, no platí, že chybu pravdepodobne nespravíte ani s jedným z nich.

Huawei Nova 3

Orientačná cena: 369 eur

Tento Huawei je na tom podobne ako sesterský Honor Play. Nový Android 8 Oreo, rýchly Kirin 970 a minimálne 4 GB operačnej pamäte. Nie nadarmo, aj displej je 6,3-palcový, batéria s kapacitou 3750 mAh a tak rýchlo poznáte, že sú z jednej rodiny.

Vyššiu cenovku by však mal ospravedlniť prepracovanejší koncept fotoaparátov. Tie tentokrát kombinujú 16-megapixelový farebný a 24-megapixelový čiernobiely čip, ktoré by mali kvalitu snímok posunúť o úroveň vyššie.

Tlieskame aj odvážnym farbám. Zvyšok parametrov nájdete v našom základnom infe.

Xiaomi Pocophone F1

Orientačná cena: 369 eur

Pocophone F1 dokazuje, že smartfón s tým najvyšším výkonom nemusí stáť štvorcifernú sumu. V útrobách skrýva najnovší Snapdragon 845 a 6 GB RAM.

V závislosti od cenovky ich môže dopĺňať 64 alebo 128 GB vnútorné úložisko. Samozrejme, za cenu pod 450 eur nemôžete mať všetko. Mobilu chýba NFC pre bezkontaktné platby, odolnosť voči vode, aj bezdrôtové nabíjanie.

Kritici ohrnú nos tiež nad plastovým telom a staršou verziou ochranného skla Gorilla Glass, ktoré nebude tak odolné ako jeho šiesta generácia v top novinkách od konkurencie. Za 4000 mAh batériu sa ale Pocophone hanbiť nemusí. Od 12 + 5 Mpix fotoaparátu radšej veľa nečakajte.

Viac podrobností sme zrhnuli v tradičnom základnom infe.

Huawei Mate 20 Lite

Orientačná cena: 399 eur

Chcete väčší displej? Ideálny bude 6,3-palcový Huawei Mate 20 Lite, no za cenu slabšieho čipsetu Kirin 710 a jednoduchšieho 20 Mpix fotoaparátu s 2 Mpix pomocníkom pre základné rozostrovanie pozadia.

Batéria s kapacitou 3750 mAh je našťastie aj tu, podobne ako NFC, čítačka odtlačkov prstov a praktická nadstavba EMUI nad Androidom 8 Oreo. Nečakajte len vodeodolnosť.

Všetky detaily nájdete v recenzii s názvom Huawei Mate 20 Lite - veľký displej, dobrá výdrž.

Nokia 7 Plus

Orientačná cena: 399 eur

Pokiaľ vám prekáža výrez, 6-palcový Full HD+ displej Nokie 7 Plus ho nemá. Ak vám postačí 4 GB RAM a 64 GB vnútorné úložisko, môžete siahnuť po smartfóne, ktorý zatiaľ stále dáva prednosť klasickým riešeniam.

Dobre spracované kovové telo, USB-C konektor, NFC, slušná 3800 mAh batéria a k tomu Android 8 Oreo na platforme Android One.

Nokia 7 Plus navyše ako jediná kombinuje hlavný 12-megapixelový fotoaparát s 13-megapixelovým teleobjektívom ponúkajúcim približne 2-násobné priblíženie.

Viac podrobností hľadajte v základnom infe.

Apple iPhone 6S Plus

Orientačná cena: 419 eur

Tri roky starý iPhone už nepatrí k najväčším predajným trhákom, no je relatívne lacný a stále ponúkne dostatočný výkon aj garanciu nových aktualizácií operačného systému iOS. Proti ostatným androidom vo výbere rovnako obstojí v porovnaní fotoaparátov a nahrávaného videa.

Verzie Plus navyše vždy ponúkali príkladnú výdrž na jedno nabitie. Od rána do večera vám tento iPhone vydrží aj pri intenzívnej záťaži. Jeho 5,5-palcová obrazovka má Full HD rozlíšenie, tradičný pomer strán a nešpekuluje s výrezom. Návrat k ponuke aplikácií vždy zabezpečí domáce tlačidlo s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov. Smartfón sme recenzovali v článku Apple iPhone 6S Plus - keď líder stráca dych.

Samsung Galaxy S7

Orientačná cena: 419 eur

Veta "takmer tri roky starý Samsung" znie akosi horšie než "tri roky starý iPhone". Aj Galaxy S7-čka ale dostala aktualizáciu na Android 8 Oreo. Navyše, pokiaľ vám vyhovuje nadstavba Samsung Experience a chcete investovať v rozmedzí 350 až 500 eur, inú možnosť ani nemáte.

Galaxy S7 bol navyše posledným high-endom Samsungu, ktorý ponúkal praktickejší rovný displej bez zbytočných dizajnových výmyslov. Je odolný voči vode, má bezdrôtové nabíjanie, audio jack, slot na pamäťové karty, stále svižný procesor so 4 GB RAM a vynikajúci fotoaparát s optickou stabilizáciou, ktorý už vedel nahrávať aj 4K videá. Recenziu nájdete na našom webe pod názvom Samsung Galaxy S7 - menej je niekedy viac.

LG V30

Orientačná cena: 466 eur

LG V30 je často označované za podarenejší klon G6-tky. Má rýchlejší procesor, už v základe dvojnásobné 64 GB úložisko a mimoriadne kvalitný Hi-Fi DAC prevodník, ktorý do vašich slúchadiel cez 3,5 mm audio jack pustí len to najlepšie.

Najväčšiu pozornosť ale púta duálny fotoaparát vzadu. LG v ňom skombinovalo 16 Mpix štandardný a 13 Mpix širokouhlý snímač. Že je práve toto to najlepšie riešenie, sa konkurencia ponúkajúca teleobjektívy alebo čierno-biele čipy naučila až oveľa neskôr. Recenziu sme nazvali LG V30 - to najlepšie na koniec.

Honor View 10

Orientačná cena: 489 eur

Výborne vybavený Honor má až donedávna najrýchlejší Kirin 970 a silnú 3750 mAh batériu. Dobre informovaného fanúšika poteší aj pohľad spredu. Je tu totiž veľký 6-palcový Full HD+ displej natiahnutý čo najviac k okrajom, horná hrana bez výrezu a klasická čítačka odtlačkov prstov.

Určite vás nesklame ani jeho 16 + 20 Mpix fotoaparát, prípadne infraport pre ovládanie televízora, set-top-boxu alebo iných spotrebičov v obývačke. K tomu všetkému si prirátajte Android 8 Oreo a nadstavbu EMUI, ktoré by už o pár mesiacov mali byť aktualizované na verzie začínajúce deviatkou. Ak vás mobil zaujal, určite si prečítajte naše porovnanie 10 rozdielov medzi Huawei P20 a Honor View 10

Xiaomi Mi 8

Orientačná cena: 489 eur

Xiaomi Mi 8 takisto stavilo na špičkový procesor Snapdragon 845, na rozdiel od modelu Pocophone F1 ho ale zabalilo do hodnotnejšieho obalu. Bežná verzia má 3400 mAh batériu, a v základe hneď 6-gigabajtovú operačnú pamäť.

Mobil dostal grafickú nadstavbu MIUI 10 a v slovenských e-shopoch by nemal byť problém naraziť na verziu podporujúcu všetky miestne LTE pásma.

Vzadu sú dva fotoaparáty. Klasický 12-megapixelový s optickou stabilizáciou dopĺňa 12 Mpix teleobjektív s približne dvojnásobným priblížením. Recenziu napísal Richard. Hľadajte článok Xiaomi Mi 8 - prvá liga, tras sa.

Záver

Za 500 eur sa už dá vybrať niekoľko zaujímavých smartfónov, tak prečo nesiahnuť po nejakom s QHD+ displejom, batériou s moderným bezdrôtovým nabíjaním a mimoriadne dobrými fotoaparátmi?

LG V30 je pre mňa jasným víťazom. Doplnkové širokouhlé objektívy v mnohých lacných mobiloch neponúknu žiadnu výraznú kvalitu, tu to ale neplatí a plnohodnotne využiteľné sú naozaj oba. Je tu odolnosť voči vode, rovný displej a silný hardvér. Nedostatky sa hľadajú len ťažko.

Názor Lenky Ivančíkovej:

Ako majiteľ LG V30 môžem len potvrdiť výber kolegu Mateja. Minuloročný top model som si kúpila najmä kvôli výbornému širokouhlému fotoaparátu, ktorý často využívam. Na rodinných oslavách, počas výletov do prírody alebo na fotenie historických pamiatok. Telefón ponúka výkonný hardvér a výborný displej, nesklame ani výdržou na jedno nabitie.

Diskusia k článku:

MIROCK 24.11.2018 - 13:50

mne sa najviac pozdava odtialto honor 10

Tomas24.11.2018 - 14:07 Trvalý odkaz

Ten ajfon tam (z cisto vizualneho hladiska) posobi ako kusok z muzea.

jarpo24.11.2018 - 14:24 Trvalý odkaz

Merrick: Mas pravdu. Je to len odraz cenovej plitiky applu.

Inac z telefonov by som tiez siel urcite do V30.

Tomas24.11.2018 - 14:26 Trvalý odkaz

Tiez by somm bral V30 alebo ako druhu volbu Honor 10

Železomej24.11.2018 - 18:53 Trvalý odkaz

Inač Nokia 7 plus u zeleného trtka za 269€ nie je zlá ponuka, rozmýšlam o ňom pre manželku.

Celá diskusia 14 príspevkov