Poradňa: Hľadáme inteligentné hodinky pre plavcov s meraním tepu

Smart hodinky síce tep merať dokážu, v plaveckom režime ale táto informácia z displeja často úplne zmizne. Milovníci vody teda nemajú výber podobného zariadenia práve jednoduchý.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Takúto možnosť využil aj Marcel: "Dobrý večer. Mám na vás prosbu. Vedeli by ste mi poradiť hodinky, ktoré ponúkajú funkciu heart rate monitor aj počas aktívneho plávania? TomTom Spark ani Xiaomi Amazfit 2 túto funkciu nemajú.

Marcelov problém je zložitejší, než sa na prvý pohľad zdá. Nepretržité merianie tepu už dnes ponúka veľa inteligentných hodiniek, no často len v pokoji alebo počas suchozemských tréningov (beh, cyklistika a podobne). Ak prepnete na režim plávania, ukazovateľ aktuálnej srdcovej frekvencie zmizne.

Pre ideálny tréning zrejme Marcel potrebuje neustále vidieť svoj okamžitý tep. Dodatočný súhrn, ktorý mu aplikácia v mobile ponúkne až po skončení tréningu, je preňho zbytočný, keďže mu už neprispôsobí svoje plavecké tempá.

Väčšina inteligentných hodiniek je vodeodolná a plávanie v bazéne so sladkou vodou by mali zvládnuť. Na meranie tepovej frekvencie ale využívajú optické senzory, ktoré potrebujú vidieť na žilu pod kožou. Ak sa medzi senzor a ruku dostane voda, nemusia pracovať ideálne.

Aj server Wearable.com spomína, že pravdepodobne z tohto dôvodu hodinky od Garminu (a podľa Marcelových skúseností aj TomTom) meranie tepu v plaveckom režime neponúkajú.

V redakcii aktuálne testujeme Huawei Watch GT a môžeme potvrdiť, že aj ony sú na tom podobne. Ak v nich spustíte meranie behu, cyklistiky alebo iných podobných športov, na displeji budú okrem ďalších hodnôt neustále zobrazovať aj aktuálnu tepovú frekvenciu. V režime Pool Swim ani Open Water ale tento údaj neuvidíte. A riešenie v podobe plávania s iným, napríklad bežeckým režimom, sa nám javí ako hlúposť. Hlavne preto, že plavcov budú okrem tepu zaujímať aj iné hodnoty, napríklad čas na obrátku, počet záberov alebo SWOLF skóre.

Niektoré hodinky ale tep pri plávaní aj tak zobrazujú, hoci platí, že jeho presnosť pri snímaní pod vodou by sme brali s rezervou aj pri dôkladne utiahnutom remienku. Medzi takéto patria napríklad Apple Watch (pozor, vodeodolné sú len od Series 2 vyššie). Ich výhodou bude otvorený operačný systém watchOS a bezkonkurenčne najširšia ponuka kvalitných aplikácií, ktoré si do nich stiahnete cez App Store.

Ich majiteľ si tak bude môcť nájsť tú svoju obľúbenú, ktorá bude plne vyhovovať jeho potrebám a nespoliehať sa len na osekané natívne funkcie. MySwimPro napríklad vyhrala ocenenie Aplikácia roka 2016 pre Apple Watch. Pre zanietencov pôjde zrejme o najlepšie riešenie.

Tep počas plávania zobrazujú aj Samsung Galaxy Watch v základnom plaveckom režime. Marcelovi by teda mohli stačiť, no žiadne ďalšie aplikácie si do nich takmer určite nenainštaluje. Ponuka softvéru od tretích strán pre OS Tizen je totiž takmer nulová.

Apple Watch Series 3 so zabudovaným GPS začínajú na oficiálnych 299 € (38 mm), respektíve (329 € (42 mm) a počas tohto týždna Black Friday výpredajov ich určite zoženiete aj lacnejšie. Nová Series 4 začína na 429 €, respektíve 459 €.

Samsung Galaxy Watch si môžete objednať za 329 eur.

Ako sú na tom so zobrazovaním tepu pri plávaní ostatné hodinky, s ktorými osobné skúsenosti nemáme, si netrúfame špekulovať. Obzerali by sme sa ale aj po modeloch na plávanie od Suunta, špeciálnych plaveckých hodinkách Swimmo alebo kúskoch od firmy Polar, ktoré vraj tep snímajú tiež.

Lacnejšou alternatívou môže byť lacnejší sporttester s presnejším hrudným pásom. Ak trváte na inteligentných hodinkách, najviac úžitku a možností podľa nás ponúknu Apple Watch.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

martian 24.11.2018 - 12:54

Nuz ... na Fenix 3HR som si na dovolenke zo zvedavostu vytvoril vlastny plavecky treningovy profil s ukazovanim (okrem ineho) zaberov, tepu, kalorii, ... + GPS. Prave to bolo asi o dost uletenejsie nez meranie tepu, pricom islo o more a vonkajsi bazen. Takze pouzit sa to da.

Miro24.11.2018 - 14:10 Trvalý odkaz

Na Tom tom Runner 2 môžem potvrdiť, zábery zráta pekne ( dokonca samé odhadnú aj dĺžku bazénu !) Ale HR nespustí čo je vlastne aj v brožúrke..

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy24.11.2018 - 17:13 Trvalý odkaz

Nemozem napisat nic ine ako :) "vam uz nakomplet preskocilo?"
Ked chcem merat presne pulz tak ho nemeram na zápästí, ked chcem plavat tak nekukam na displej :)

Miso27.11.2018 - 23:47 Trvalý odkaz

Manzelka pouziva Apple Watch 3. Same si odhadli ze sa jedna o 25 metrovy bazen a pocita odplavane dlzky pocet opakovani a tep. Nepozera sa na hodinky pocas plavania ale porovnanie ze na zaciatku odplavala 40 dlzok a teraz 75 za rovnaku hodinu pri nizsiom tepe je dobry ukazovatel pre svoj osobny postup. A toto je to co sa mne na hodinkach ako su aWatch paci. Skratka to meria povzbudzuje a motivuje aby clovek nieco robil. Ked ho to chyti tak si kupi nieco od graminu ale dovtedy je to doplnok a motivator a to je na nich super. Mam kamosa ktoreho hodinky naucili chodit peso.

Tomas28.11.2018 - 16:45 Trvalý odkaz

Ako len dokázali športovci trénovať pred tým, ako vynašli mobili, hodinky a GPS? Záhada.

Celá diskusia 8 príspevkov