Takto fotí Apple iPhone XR

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Apple iPhone XR s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (25 mm ekv.)

12 Mpix (4:3), clona f/1.8, video 4K (60 fps), Full HD (až 240 fps), AF, OIS,

Predný fotoaparát

7 Mpix (4:3), clona f/2.2, video Full HD (60 fps)

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Apple iPhone XR.

Krátky komentár:

Telefón vyberiem z vrecka, ten sa automaticky rozsvieti a zobrazí odomykaciu obrazovku. Tú môžem posunúť do strany, alebo na nej stlačiť tlačidlo fotoaparátu, a tým ho okamžite spustiť. Potom pred sebou zbadám dobre známe prostredie zhodné s iPhonom X, XS, XS Max.

Počítať môžete s novým fotoaparátom s kratšou ohniskovou vzdialenosťou (25 mm oproti 28 mm na starších iPhonoch), do ktorého sa toho teraz zmestí o čosi viac. Na toto som už dlhšie čakal. Stále však musím snímať 12 Mpix zábery s pomerom 4:3. Už by bolo načase prepnutie na 16:9. Displeje sa naťahujú, televízory s pomerom iným než 16:9 v predajniach ledva nájdete a snímky z iPhonov ostávajú takmer štvorcové. Našľaktrafenie.

Hlavný fotoaparát je kvalitatívne lepší než kedykoľvek predtým a nestráca nič na XS či XS Max. Záznamu videa tiež nič nechýba, popri 4K 60 fps a optickej stabilizácii sa dočkáme aj stereo zvuku a možnosti znížiť počet záberov na 24 fps v zlých svetelných podmienkach.

Druhý fotoaparát vám chýbať zrejme nebude, rozostrovanie pozadia za portrétmi ponúka tento smartfón aj bez neho a bez nutného dvojnásobného priblíženia. Predná kamera vďaka infračervenej kamere vedľa dokáže rozostrovať pozadie za portrétom rovnako spoľahlivo ako zadná.

Prednou kamerou teraz dokonca už môžete nahrávať aj Full HD video so 60 snímkami za sekundu. Stačí nastaviť záznam 60 fps na zadnej kamere.

Všetko je teda v poriadku, opäť sa môžete spoľahnúť na to najlepšie. Aj panorámy, portréty, videá...

Kritiku si zaslúžia len tri veci: pomer strán fotografií striktne 4:3, nastavenia fotoaparátu stále hlboko v nastaveniach mobilu a stále chýbajúci plnohodnotný manuálny režim s dlhými expozíciami.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu