Honor Play - lacný, ale mocný

Recenzia 6,3'' androidu s výkonným Kirinom 970, silnou 3750 mAh batériou a 4 GB RAM. Duálny 16 Mpix fotoaparát nás veľmi nepresvedčil.

Honor tvrdí, že jeho nový smartfón s názvom Play je zameraný hlavne na hráčov. Na svojom webe upozorňuje na jeho výkonný procesor, 4D vibrácie a vyladený grafický čip.

Neviem, či je trh s mobilným gamingom dostatočne veľký. Sony PSP patrí do histórie, Nintendo Switch brnká skôr na retro strunu a hry z Google Play môžete hrať prakticky na akomkoľvek androide. Honor Play teda budem hodnotiť ako ktorýkoľvek iný mobil. Hernej stránky sa dotknem len okrajovo, keďže predpokladám, že pre záujemcov oň bude podstatnejší výkon, výdrž alebo fotoaparáty.

Základné info: Honor PlayDual SIM android zameraný na hráčov ponúka výkonný čipset Kirin 970, špeciálne vibrácie, 6,3'' natiahnutý Full HD+ displej, dvojicu 16 Mpix fotoaparátov a 3750 mAh batériu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Prím hrá veľký 6,3-palcový IPS displej, ktorý maximálne využíva celú prednú stenu. Po vzore iPhonov zo série X prináša zaoblené rohy aj horný výrez.

Na takýto "notch" sa môžete pozerať z dvoch uhlov - ide o rohy rozširujúce využiteľnú plochu oproti obyčajným displejom, alebo o zbytočné vybratie, ktoré robí prehrávanie videí na celej obrazovke čudným?

V tomto prípade ma výrez najmä obmedzuje. Android totiž na rozdiel od iOS využíva horný riadok na zobrazovanie ikon notifikácií, no ja v ľavom hornom rohu Honoru Play vidím jednu ikonu pre Wi-Fi, ikonu Bluetooth, ikonu vibračného režimu a sťahovanie aplikácie z Google Play.

Na niečo užitočné, napríklad správu s Messengera či nový e-mail mi zostávajú dva voľné sloty… takto si produktívne zariadenie naozaj nepredstavujem. Jednoznačne ide o prevzatie prvku, na ktorý táto platforma nie je úplne pripravená.

Zobrazovací panel je však pekný a ja ani na takto veľkej ploche nevidím jednotlivé pixely ani pri čítaní textov. Full HD+ rozlíšenia (1080 x 2340 b.) sa teda v tomto prípade netreba vôbec báť. Konkurenti ponúknu o niečo lepšie pozorovacie uhly, vo farbách sa naopak Honor môže biť aj s tými najlepšími.

Teplotu farieb si môžete mierne prispôsobiť v Nastaveniach. Ja som ju nechal na predvolených hodnotách a Jasnom farebnom režime. Normálny pridáva na môj vkus trochu výrazný žltý nádych.

Zožltnutie som nechal výhradne v kompetencii Ochrany zraku, ktorá nahrádza nočný režim a spríjemňuje čítanie informácií z displeja večer a v úplnej tme. Môžete meniť jej intenzitu a naplánovať harmonogram jej spúšťania, napríklad od 22:00 do 7:00 ráno.

Spomínaný výrez možno softvérovo "skryť", ide však len o využitie čiernej tapety na tejto časti obrazovky - ikony notifikácií sa samozrejme nikam nepresunú a viac priestoru nezískate. Tmavý podkres aspoň pekne ladí s čiernym rámom a spodnou bradou z nápisom Honor, takže, prečo nie?

Úpravy umožňujú ešte zmenu veľkosti písma a grafických ponúk aj zníženie rozlíšenia z FHD+ na HD+ (720 x 1560). Honor vám od výroby aktivuje tzv. inteligentný režim, ktorý medzi oboma maticami prepína kvôli šetreniu energiou.

Čítačka odtlačkov prstov zostala vzadu, na odomykanie telefónu ale môžete využívať skenovanie tváre prednou kamerou. Ak má kamera k dispozícii dostatok svetla, funguje rýchlo a spoľahlivo, odtlačok tak budete musieť prikladať až večer a v noci.

Systém sa po naskenovaní môže odomknúť okamžite, alebo počkať na to, kým si prečítate všetky zmeškané notifikácie. V nastaveniach Odomykania tvárou hľadajte Priame odomknutie / Odomknúť posunutím. Prekvapila ma požiadavka na nastavenie 6-miestneho PIN-u, našťastie sa však dá prepnúť späť na komfortnejší 4-miestny.

Na uzamykacej obrazovke sa zobrazuje denný počet krokov z počítadla v aplikácii Huawei Zdravie, majiteľ tak kvôli kontrole svojej aktivity nebude potrebovať žiadny náramok ani krokomer. Potiahnutie za pravý dolný roh rýchlo spustí fotoaparát a gesto od spodného okraja sprístupni päticu skratiek k diktafónu, prisvetľovacej baterke, kalkulačke, stopkám a skener QR kódov.

Domáca obrazovka Honorov už tradične zobrazuje ikony všetkých nainštalovaných aplikácií. Ak máte záujem o prehľadnejšie usporiadanie cez klasické menu, kedy si medzi widgety vytiahnete len to podstatné, v "Štýle domovskej obrazovky" vyberte položku "Zásuvka".

Horná lišta zoskupuje všetky doručené notifikácie. Každú z nich môžete po dlhšom podržaní detailne nastaviť, prípadne danú aplikáciu zablokovať a spraviť si tak v upozorneniach poriadok. K nim pridáva posuvník pre reguláciu jasu a klasickú sériu rýchlych skratiek pre aktiváciu Wi-Fi, Bluetooth, mobilných dát, Baterky či Režimu v lietadle.

Nie je tu nič netradičné, potešia však tlačidlá pre zrkadlenie displeja mobilu na kompatibilné smart televízory cez MirrorShare, vytvorenie Hotspotu, režim nerušiť a zatiaľ stále nie úplne obvyklý Záznam obrazovky. Ten môže obsah displeja uložiť ako video spolu s komentárom nahratým cez zabudovaný mikrofón. Video bude mať rozlíšenie 1280 x 590 bodov a hoci nebude úplne plynulé, funkcia sa určite môže hodiť.

Keďže pod grafickou nadstavbou EMUI 8.2.0 beží Android Oreo vo verzii 8.1, pri ikonách aplikácií na domácej obrazovke sa môžu zobrazovať malé farebné bodky. Tie majú používateľa upozorniť na zmeškanú či neprečítanú udalosť v konkrétnej apke - môže ísť o novú SMS, neprijatý hovor, e-mail alebo správu z Messengera.

Na ikonách tiež môžete skúsiť dlhšie podržať prst - ak to ich vývojári podporujú, zobrazí sa ponuka s rýchlymi akciami, ktoré vám ušetria pár sekúnd oproti bežné otvoreniu aplikácie a hľadaniu konkrétnej akcie až v nej. V Google mapách napr. stačí podržanie prsta, klik na Domov a už môžete mobil s kurzom k vášmu bytu vkladať do držiaka v aute.

Nadstavba Huaweiu bola vždy pomerne masívna, pri SMS správach ale výrobca zaradil spiatočku a vsadil na riešenie od Googlu. Zvyknete si rýchlo a navyše budete môcť využívať aj odosielanie správ priamo z počítača, presnejšie internetového prehliadača a adresy messages.android.com.

V aplikácii Telefón ma teší rýchle prepínanie kariet s denníkom hovorov, zoznamom kontaktov a obľúbenými osobami. O zadávanie textu sa stará klávesnica SwiftKey so slovenským prediktívnym slovníkom a širokými možnosťami prispôsobenia, vrátane grafických motívov a vibračnej odozvy.

Na našom trhu sa Honor Play predáva len vo verzii so 4 GB RAM a 64 GB vnútorným úložiskom. Z neho vám po prvom zapnutí zostane dostupných približne 47 GB. Pôjde o dual SIM verziu, druhá karta ale zdieľa hybridný slot s priestorom pre microSD pamäťovku. Takže buď viac miesta, alebo druhé telefónne číslo.

Takýto hardvérový mix je už sám o sebe peknou ponukou, najmä ak sa pozrieme na uvádzaciu cenovku, ktorú Honor na našom trhu stanovil na 329 eur. K tomu všetkému si prirátajte osemjadrový procesor Kirin 970, inštalovaný aj do takého ťaháku, akým je model P20. Na tomto čipe je samozrejme tiež grafické jadro Mali-G72, takže naozaj dostanete rovnakú výbavu, len vo výrazne lacnejšom balení.

Počas testovania som nespozoroval žiadne zaváhania a reakcie boli vždy rýchle. Toto však má byť mobil pre gamerov, takže okrem svojej klasickej sady každodenne využívaných aplikácií som musel vyskúšať aj hry.

Honor Play prináša technológiu GPU Turbo, ktorá má vo vybraných hrách zabezpečovať plynulejší chod (viac fps) a tiež nižšiu spotrebu energie. Problém je, že zoznam podporovaných hier nikde nenájdete. Z najznámejších titulov by mala podporovať PUBG Mobile či Asphalt 9. Server Techradar uvádza, že GPU Turbo dostanú formou OTA aktualizácie aj ďalšie modely Huawei/Honor.

To len potvrdzuje moju teóriu, že zameranie na hráčov pri Honore Play je skôr marketingovým lákadlom než realitou. Weby, ktoré benefity GPU Turbo testovali a hodnotili na základe exatných výsledkov zvýšenie počtu snímok za sekundu pripúšťajú, no len v objeme približne 10 %.

Tak či tak, nám hra PUBG Mobile okamžite ponúkla najvyššie grafické nastavenia a na širokouhlom displeji bežala plynule.

4D vibrácie som najprv dostupné nemal, objavili sa až s následnou aktualizáciou firmvéru. Aktivujete ich cez nastavenia v aplikácii Game Suite, ktorá má združovať všetky ikony hier na jednom mieste. Aj túto funkciu ale musí podporovať vývojár konkrétnej hry. Jemné vibrovanie pri streľbe a výbuchoch som tak cítil len v PUBG Mobile.

Medzi nainštalovaným softvérom nájdete pár zaujímavostí. Je tu Quik na rýchly strih videí, Phone Clone na kopírovanie obsahu zo staršieho Huaweiu/Honoru, Wallet na uchovávanie vernostných a platobných kariet, Diktafón či Kompas.

Správca telefónu vám pomôže s čistením dočasných súborov, obmedzením dátových prenosov pre nenažrané aplikácie a tiež úsporou energie, napríklad využitím úsporného a ultra úsporného režimu. Tie obmedzujú synchronizáciu so servermi na pozadí alebo ponechávajú dostupné len základné funkcie mobilu.

Majiteľ by nemal opomenúť systémové nastavenia a kartu Inteligentná pomoc, ktorá spravuje všetky dostupné gestá pre uľahčenie používania. Je tu režim ovládania v rukaviciach, zablokovanie nechcených dotykov vo vrecku či taške, zmenšenie rozhrania pre pohodlnejšie ovládanie v jednej ruke alebo rozsvietenie obrazovky okamžite, ako mobil zodvihnete zo stola. Ľahšie si tak prečítate zmeškané notifikácie.

Ak budete chcieť, aby doručené upozornenie displej rozsvietilo aj samé, vyhľadajte položky Upozornenia & stavový riadok, kde aktivujete hneď prvý prepínač.

Fotoaparát Honoru Play dostal dva objektívy. Primárny ponúkne 16-megapixelové rozlíšenie a optiku s clonovým číslom f/2.2. Druhé oko patrí pomocnému čipu s nízkym 2 Mpix rozlíšením, ktorý slúži len na počítanie hĺbky scény a softvérové rozostrovanie pozadia.

Tento koncept už poznáme z viacerých modelov značky a nemôže nás ničím prekvapiť. Najväčším obmedzením pri fotení bude nižší dynamický rozsah snímača a menej svetelné objektívy. Výsledok je teda jasný - cez deň a za ideálneho počasia dokážete spraviť veľmi pekné snímky, v zamračenom počasí už začnú pribúdať prepálené miesta a to aj v režime HDR.

Zábery v noci potom patria k priemeru a trochu bojujú s väčším šumom. Tredom roka 2018 je umelá inteligencia, tlačidlo "AI" preto nesmie chýbať ani tu. Všetko má fungovať tak, že systém automaticky rozpozná čo asi fotíte (obloha s protisvetlom, tváre, veľké zelené objekty pripomínajúce trávu?) a podľa toho nastaví scénu a potrebné parametre (HDR, vyššia saturácia krajšie farby alebo teplejšie vyváženie bielej pre krajšiu pokožku).

V Huaweii P20 nás tento režim príliš neoslovil, niekedy totiž fungoval trochu zmätočne. Stačilo napríklad, aby sa v scéne nachádzal reklamný citylight a už ste museli vypínať režim portrét, hoci ste vlastne plánovali fotiť krajinku a Bratislavský hrad v pozadí.

Tu je práca AI o niečo decentnejšia a oceňujem možnosť jeho rýchleho vypnutia. Výsledný názor na jeho prínos nechám na vás. Niekedy záberu pomôže, inokedy mi sýtosť a nastavenie farieb neprišli úplne rovnaké, ako v realite.

V prostredí fotoaparátu máte možnosť zapnúť ukladanie pohyblivých snímok, skenovať QR kódy alebo ovládať blesk. To sú ponuky vľavo.

Na režim Portrét a softvérové rozmazávanie pozadia s meniteľnou intenzitou v režime Clona zas prepínate listovaním ponúk napravo a a HDR, spomalený režim, Panorámu, Noc a Pro režim s ručným zaostrovaním, nastavením ISO a času uzáveriky sa dostanete nalistovaním karty Viac, kde čakajú ďalšie ikony. Možno by neškodilo ovládanie trochu zjednotiť, alebo zbytočné ponuky jednoducho vyhádzať preč. Zvyknete si však rýchlo. Prekážalo mi to oveľa menej, než neustále zhasínanie fotoaparátu po pár sekundách neaktivity.

Predný fotoaparát chválim za rovnako vysoké 16 Mpix rozlíšenie, jeho kvalita ale úroveň drahších súrodencov nedosahuje. Honor si mohol odpustiť kopírovanie virtuálneho 3D osvetlenia v režime portrét z iPhonov X a XS. Plochá kamera bez 3D snímačov je ich výsledkom veľmi vzdialená a umiestnenie čiernobieleho filtra rovnako na úplný koniec, vyznieva až smiešne.

Príjemným bonusom je fotenie do RAW-u a mriežka spolu s vodováhou pre jednoduchšie vyrovnanie horizontu.

Video konečne využíva plný potenciál použitého procesoru a tak môžete okrem 4K formátu nahrávať aj Full HD+, či Full HD klipy pri 30 alebo 60 fps. Nastaviť sa dá dokonca aj kodek: na menej miesta zaberajúci H.265 alebo starší H.264, ktorý jednoduchšie zazdieľate ďalej. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Honor Play.

Hlasitý reproduktor na spodnej strane nehrá vôbec zle. Je dostatočne hlučný a jeho kvalita ma príjemne prekvapila. Horšie je to už s neho umiestnením. Pri prehrávaní hudby je všetko v poriadku, pri hraní hier na výšku ho však okamžite zakryjete a nepočujete vôbec nič. Strieľačky tak rýchlo skamarátite so slúchadlami. Hoci v balení žiadne nie sú, cez klasický 3,5 mm audio jack si rýchlo pripojíte akékoľvek vlastné.

Ak máte v rodine alebo medzi priateľmi viac smartfónov od tejto značky, môžete vyskúšať aplikáciu Párty režim. Tá cez NFC a dokáže spárovať viacero mobilov a hudbu tak začať šíriť aj cez ich reproduktory. Tým ozvučíte celú miestnosť či chatu na všetkých jej poschodiach. Podmienkou je ale pripojenie všetkých zariadení na jednu Wi-Fi sieť, čo nemusí byť vždy ideálne a vhodné.

Výdrž na jedno nabitie hodnotím pozitívne, najmä pri výraznej grafickej záťaži. Hodina hrania ráno po ceste do práce si z batérie odhryzla len 10 %. Pridajte si k tomu ďalšie bežné činnosti, surfovanie na internete a pár telefonátov a večer pravdepodobne prídete domov s tretinou batérie ako rezervou na nepredvídané údalosti.

Škoda, že sa 3750 mAh batéria cez USB-C konektor nemôže nabíjať rýchlejšie. Dve a pol hodiny z nuly na 100 % je dnes už príliš veľa.

Výhody:

+ FHD+ rozlíšenie na 6,3'' displeji sa nám javí ako dostatočné

+ podpora aplikácie Párty režim (prehrávanie hudby na viacerých mobiloch naraz)

+ veľký a kvalitný displej

+ silná batéria a pomalé vybíjanie pri hrách

+ výkonný procesor z modelu Huawei P20

Nevýhody:

- výrez výrazne odhryzne z priestoru pre notifikácie

- chýba odolnosť voči vode

- relatívne pomalé nabíjanie s originálnou nabíjačkou (Huawei Quick Charge 9 V / 2 A)

- nevhodné umiestnenie reproduktora obmedzuje pri hraní hier

- fotoaparát nepatrí k najlepším

Orientačná cena: cca 329 €

Záver

V našej ružovej to bude skôr mobil pre ženy, v ostatných farebných verziách už zaujme oveľa širšie spektrum zákazníkov. Zameraniu na hráčov Honoru príliš neverím, táto snaha ale prináša silnú batériu a procesor Kirin 970, ktorý je teoreticky stále tým najvýkonnejším železom v ponuke dua Huawei / Honor. Dostať výbavu z modelu P20 do mobilu za 329 eur?

Veľa dôvodov takúto ponuku odmietnuť nenájdete. Priamym konkurentom bude napríklad Xiaomi Pocophone F1, ktoré sa o rovnaký trik pokúša so Snapdragonom 845.

Honor Play ma potešil dlhou výdržou a kvalitným displejom. O niečo menej chvály si zaslúžia fotoaparáty, najmä v zhoršených svetelných podmienkach.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor Play.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu