Huawei je stále druhým najväčším dodávateľom smartfónov

Podľa výsledkov analytickej agentúry IDC za tretí tohtoročný kvartál si Huawei udržal v dodávkach smartfónov druhú priečku. Už druhýkrát po sebe predbehol Apple.

Celkové dodávky smartfónov na globálny trh medziročne klesli o 6 %. Už štvrtý kvartál po sebe sa predaje oproti minulému roku znižujú. Vyzerá to, že trh sa smartfónmi už nasýtil a nie je veľmi kam rásť.

Vidno to aj na klesajúcom trhovom podieli Samsungu, ktorý je s počtom 72,2 milióna kusov stále prvý, no medziročne dodal o 13,4 % smartfónov menej a trhový podiel sa mu tak znížil na 20,3 %. Za poklesom môže byť rastúca konkurencia čínskych značiek Oppo, Xiaomi a Vivo.

Huawei sa už druhýkrát teší z druhej priečky. S dodávkou 52 miliónov kusov smartfónov mu patrí 14,6 % podiel na trhu. Medziročne si polepšil o 32,9 %. Apple naopak stagnuje. Počet predaných smartfónov je len o 200-tisíc kusov vyšší než pred rokom, čo stačí na 13,2 % trhový podiel.

Zvyšné dve priečky v top päťke výrobcov si udržali Xiaomi a Oppo. Kým prvý sa môže tešiť z 21,2 % nárastu dodávok na 34,3 miliónov, Oppo dodalo o 2,1 % kusov menej (29,9 mil.) než v Q3 2017.

Posledným tohtoročným kvartálom môžu zahýbať predaje nových iPhonov, niekoľko top modelov v tomto čase začal predávať Huawei a lepším predajom môžu pomôcť aj promo akcie Samsungu. Výrazných zmien v poradí sa ale zrejme nedočkáme.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu