TOP 6 smartfónov do 150 eur (jeseň/zima 2018)

Máme tu pre vás opäť výber najlepších smartfónov posledného obdobia. Začíname tým najlacneším, čo slovenské obchody ponúkajú.

Je tu jeseň, vrchol sezóny, a preto vám chceme trochu uľahčiť výber telefónu v rušnom predvianočnom období. Ukázať prstom na dva či tri najlepšie telefóny na trhu je celkom ľahké, ale ak beriete do úvahy aj cenu zariadenia, vybrať si ten správny je už trochu ťažšie. A na to sme tu my.

Ako vždy, v prípade androidov existuje hranica, pod ktorú by sme radšej nešli. Slabý hardvér vás totiž môže pripraviť o nervy a spomalený telefón možno budete chcieť vymeniť už po roku, takže ušetrené peniaze miniete o pár mesiacov neskôr aj tak.

Ak vám to vaša finančná situácia dovolí, odporúčame vždy siahnuť po modeloch s aspoň 2 GB RAM a minimálne 32-gigabajtovým vnútorným úložiskom. Zamerajte sa na silnú batériu. V tejto kategórii ju budete nabíjať len cez starší microUSB konektor. Pri kvalite fotoaparátu už pravdepodobne prídu na rad kompromisy a super ostré snímky bez akéhokoľvek šumu od svojho mobilu za menej než 150 eur určite nečakajte.

Nokia 3310 3G

Orientačná cena: 59 eur

Na úvod vám chceme ponúknuť žolíka. Skutočne potrebujete smartfón s dotykovou obrazovkou a schopnosťou inštalovať aplikácie? Otvorený operačný systém totiž so sebou zákonite prináša kratšiu výdrž.

Ak potrebujete len telefonovať a posielať SMS-ky, možno oceníte klasický tlačidlový mobil s alfanumerickou klávesnicou. V tom prípade je zrejme nová generácia Nokie 3310 tou najlepšou voľbou. Zoženiete ju aj ako dual SIM a nabijete približne raz za týždeň. Model s 4G konektivitou sa u nás nepredáva, LTE vám však v tomto prístroji bude úplne zbytočné. Zvyšné parametre nájdete v našom základnom infe.

Honor 7S

Orientačná cena: 109 eur

Najväčšou výhodou tohto mobilu môžu byť samostatné sloty na dve SIM karty a doplnkovú pamäťovú kartu. To pre prípad, že by vám 16-gigabajtové vnútorné úložisko bolo malé. Možno ho zaplníte aj fotografiami z 13-megapixelového fotoaparátu.

Zvyšok výbavy dopĺňa 2 GB RAM, 3020 mAh batéria a natiahnutý 5,45-palcový displej s HD+ rozlíšením. Mobil nemá čítačku odtlačkov prstov, no v tejto cene sa s tým zrejme nedá nič robiť. Buďme radi za Android vo verzii 8.1 Oreo a grafickú nadstavbu EMUI. Podrobnejšie informácie nájdete v našom úvodnom článku.

Nokia 2.1

Orientačná cena: 115 eur

Nokia s 5-palcovým HD displejom nenecháva nič na náhodu a ponúka nový Android 8.1 Oreo. Navyše, je zaradená do programu Android Go edition, takže aj lacnejší a slabší hardvér by mal všetky aplikácie z Google Play spúšťať relatívne svižne.

Mobil dostal silnú 4000 mAh batériu a sľubuje až dvojdňovú výdrž. Pozor ale na chýbajúcu čítačku odtlačkov prstov a nízku kapacitu pamätí. Gigabajtová RAM a 8 GB vnútorné úložisko je pod našou hranicou tolerancie. Pred kúpou si teda pozorne naštudujte všetky skúsenosti jej majiteľov a rozmyslite si, na čo tento prístroj chcete používať. V základnom infe nájdete aj porovnanie s jeho predchodcom.

Huawei Y5 (2018)

Orientačná cena: 119 eur

Na čítačku odtlačkov prstov zabúda aj jeden z najlacnejších Huaweiov. Model Y5 pre tento rok ale dostal aspoň Android 8 Oreo a aktuálnu verziu obľúbenej grafickej nadstavby, takže majitelia starších zariadení Huawei / Honor nájdu všetko tam, kde sú zvyknutí.

Hardvér kombinuje 2 GB RAM a 16 GB vnútorné úložisko, pričom všetko poháňa lacný procesor od MediaTeku. Od 8-megapixelového fotoaparátu veľa nečakajte, 3020 mAh batéria by s celodennou výdržou nemala mať problém. Často platí, že lacnejšie smartfóny využívame menej intenzívne. Podrobnejšie informácie hľadajte v základnom infe.

Motorola Moto G5S

Orientačná cena: 135 eur

Pri výbere nového mobilu sa vždy oplatí prezrieť aj ponuku modelov, ktoré na trh prišli o niečo skôr. Vďaka zariadeniam z roku 2017 sa v cenovej hladine do 150 eur môžete dostať k oveľa lepším hardvérovým parametrom. Pri kúpe nového zariadenia samozrejme môžete naďalej počítať s dvojročnou zárukou.

Za hlavnú výhodu Moto G5S vyhlasujeme čítačku odtlačkov prstov a Full HD displej. Odomykanie zosnímaním prsta nie je v tejto kategórií žiadnym pravidlom a jemnejšie rozlíšenie ponúkne ako jediná z nášho výberu. Jej 3000 mAh batéria sa však bude vybíjať rýchlejšie než u HD-čkových konkurentov.

Motorola Moto E5

Orientačná cena: 149 eur

Táto Motorola boduje najmä veľkou batériou. Akumulátor s kapacitou 4000 mAh jej môžu závidieť aj niekoľkonásobne drahšie high-endy od oveľa zvučnejších mien. Má čítačku odtlačkov prstov a Single SIM verzia ponúkne tiež NFC využiteľné na bezkontaktné platby cez Google Pay.

Moto E5 poháńa Snapdragon 425, 2 GB RAM a 16-gigabajtové vnútorné úložisko. Svoje aplikácie a internetové stránky uvidíte na veľkom 5,7-palcovom HD displeji. Ten už nasadol na moderné trendy a ponúkne natiahnutý pomer strán. Viac informácií aj s tabuľkou technických parametrov sme vám priniesli už v apríli.

Xiaomi Redmi 6

Orientačná cena: 149 eur

Tento 5,45-palcový smartfón od Xiaomi by sme kupovali z oficiálnej slovenskej distribúcie. Budete mať istotu 2-ročnej záruky aj podpory všetkých našich LTE pásiem. Do limitu 150 eur sa zmestíte aj s lepšie vybavenou verziou, ktorá dostala 3 GB RAM a 32 GB vnútorné úložisko.

Ako uvádzame v našom základnom infe, získate duálny 12-megapixelový fotoaparát s 5 Mpix pomocníkom vďaka ktorému budete môcť na fotkách efektne rozostrovať pozadie. Energiu bude tomuto Xiaomi dodávať slušne veľká 3000 mAh batéria. Xiaomi Redmi 6 aktuálne v redakcii testujeme. Už čoskoro sa tak budete môcť tešiť na podrobnú recenziu.

Záver:

Nájsť dobrý mobil za túto cenu nie je ľahké. Ak hľadáte telefón pre seniorov, určite uvažujte o klasike s tlačidlami a dlhou výdržou na jedno nabitie. Pár takýchto zástupcov ešte na trhu zostalo a obnovená Nokia 3310 bude spoľahlivou voľbou.

Pokiaľ potrebujete viac funkcií, oplatí sa vlaňajšia Moto G5S s Full HD displejom. Ak chcete dlhú výdrž, voľba by mohla padnúť na Moto E5 s 4000 mAh batériou a už takmer povinnou čítačkou odtlačkov.

Názor Lenky Ivančíkovej:

Môj tip na kúpu lacného smartfónu je Lenovo Moto G5S. Minuloročnému modelu spadla cena na niečo vyše 130 eur, pričom dostanete 5,2'' Full HD displej, čítačku odtlačkov, dostatočne výkonný čipset a poteší aj kombinácia 3 GB RAM s 32 GB úložiskom. Bonusom budú známe Moto funkcie, zvýšená odolnosť voči ošplechnutiu vodou (nano coating) a NFC na platenie mobilom.

Názor Richarda Hombauera:

Súhlasím s kolegami, pri zvážení aktuálnej ponuky by som z tohto výberu odporúčal Moto G5S.

Diskusia k článku:

Nightmare 31.10.2018 - 23:28

ked ste sem dali uz ste mohli dat aj Nokiu "banan" ;) a ako by povedal aj Mental radsej Moto G5 plus

Lenka Ivančíková01.11.2018 - 10:21 Trvalý odkaz

Bavime sa tu o telefonoch DO 150 eur, takze Moto G5SPlus tu tazko moze byt. :)

Lenka Ivančíková01.11.2018 - 12:12 Trvalý odkaz

ano, to plati aj pre Moto G5 Plus, ma cenu vyssiu nez 150 eur. To S je v mojom poste omylom.

Nightmare01.11.2018 - 12:15 Trvalý odkaz

Ja co viem naposledy sa cena pohybovala okolo 160€...10€ rozdiel no

Celá diskusia 8 príspevkov