Dilema: Samsung Galaxy Note 9 vs. Huawei Mate 20 Pro

Dávid si vyberá medzi dvoma high-end modelmi s výbornými fotoaparátmi. Jeden ponúkne dotykové pero, druhý širokouhlý objektív. Zaoblené displeje však podľa nás pre maximálnu produktivitu nie sú to pravé.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Rovnakú cestu použil aj Dávid: "Zdravím redakciu, už takmer štyri roky fungujem s Lenovo Vibe Z2 Pro, no hnevá ma prakticky nulová podpora výrobcu. Najprv som premýšľal nad Huaweiom P20 Pro, no prišiel Samsung Galaxy Note 9 a bolo vymaľované. Napriek tomu som sa ešte rozhodol počkať na predstavenie Mate 20 Pro a vznikol ďalší kameň úrazu. Čo by ste mi v súboji týchto dvoch gigantov poradili vy? Mobil chcem využívať najmä na kancelársku prácu, správu e-mailov a dokumenty. Pero S Pen sa mi veľmi páči. Potrebujem prehliadanie internetu a samozrejme aj nejaký YouTube a filmy počas cestovania, plus fotenie a natáčanie videa. Vďaka za pomoc!"

Dávid si vyberá medzi smartfónmi, ktoré sú si veľmi podobné. Narážame najmä na ich zakrivené obrazovky. Samsung tento prvok predstavil už dávnejšie ako prvý a Huawei sa s modelom Mate 20 Pro pridáva.

Svojich dvoch favoritov si zrejme dobre zvážil, no my upozorňujeme, že naoko efektné zahnutie skla po stranách má pomerne veľa nevýhod - a práve pri využití, aké nám vo svojej správe popísal. Počítajte s tým, že pár milimetrov od okrajov kvôli lomu svetla ponúkne len tmavšie farby a ťažšie čitateľný text. Možno teda bude nutné text odzoomovať trochu viac. Okraje úplne celé nevyužijete ani pri písaní na softvérovej klávesnici, ani pri využívaní dotykového pera S Pen.

V redakcii Fony.sk panuje zhoda v tvrdení, že pracovný smartfón nemá ustupovať dizajnu a jeho displej má byť rovný. Možno teda Full HD+ model P20 Pro s dostatočne rýchlym procesorom, 6 GB RAM, 128 GB úložiskom a veľmi dobrým až 40 Mpix fotoaparátom za necelých 800 eur nebude zlá voľba.

Ak ale Dávid trvá na súboji 6,4-palcového Samsungu Galaxy Note 9 a 6,39-palcového Huaweiu Mate 20 Pro, trochu užší Huawei bude ovládať jednoduchšie, širší a vyšší Note 9 s jemnejším zaoblením okrajov zas obstojí ako vernejší pracant a asistent na správu e-mailov.

Výkonu majú oba na rozdávanie. Mate 20 Pro aj Galaxy Note 9 poháňajú vlastné procesory Kirin 980 a Exynos 9810 spriahnuté so 128 GB úložiskom a 6 GB RAM. Za príplatok môžete od Samsungu získať aj verziu s 8 GB RAM a 512 GB priestorom.

Samsung podporuje pamäťové karty štandardu microSD, Huawei sa snaží pretlačiť vlastný štandard Nano MC. Takéto karty budú o niečo drahšie a médiá z fotoaparátov alebo akčných kamier do Mate 20 Pro nevložíte. Viac sme o tom písali v článku Poradňa: Čo treba vedieť o nových pamäťových kartách NM Card od Huaweiu.

Pre Galaxy Note 9 je charakteristické spomínané pero S Pen. Poslúži na presnejšie vyrezávanie screenshotov, kreslenie a rýchle písanie poznámok. V novej generácii Note mu pribudla aj funkcia diaľkovej spúšte fotoaparátu. Smartfón od Samsungu si zachováva tradičný 3,5 mm audio jack.

Na strane Huaweiu pridávame body za silnejšiu 4200 mAh batériu (+200 mAh oproti Galaxy Note 9). Mate 20 Pro sa bude nabíjať rýchlejšie a obsahuje aj dve špeciality. Prvou je bezdrôtové reverzné nabíjanie iných telefónov podporujúcich štandard Qi, ktoré jednoducho položíte na cievky na chrbte pod šošovkami objektívov, druhou čítačka odtlačkov integrovaná priamo v displeji.

Tie sú v prípade Mate 20 pro až tri. Hlavný fotoaparát disponuje až 40-megapixelovým rozlíšením a ponúkne tak naozaj veľa detailov. Bude tiež ideálny na vytváranie výrezov vzdialenejších objektov.

Druhý snímač má 20-megapixelové rozlíšenie a je širokouhlý. Takéto riešenie sa nám dlhodobo páči v smartfónoch od LG. S jeho pomocou vytvoríte zaujímavejšie fotografie prírody, budov, interiérov alebo skupiniek na rodinných oslavách. Do jedného záberu sa toho totiž zmestí viac..

Treti objektív (8 Mpix) sľubuje približne trojnásobné priblíženie a hoci nie je opticky stabilizovaný, elektronická stabilizácia je v nových Huaweioch naozaj efektívna. Horúcu novinku už v redakcii testujeme a v priebehu pár dní sa budete môcť tešiť na kompletnú recenziu aj tradičný článok Takto fotí.

Podrobné skúsenosti so Samsungom už nájdete v texte Samsung Galaxy Note 9 - ešte čarovnejšia palička, prípadne Skúsenosti so Samsungom Galaxy Note 9, kde kolega Richard zobral tento mobil na cestu naprieč Slovenskom.

Duálny fotoaparát zložený s 12-megapixelového snímača za clonou s unikátnou meniteľnou svetelnosťou medzi hodnotami f/1.5 a f/2.4 spolu s 12-megapixelovým teleobjektívom popisujeme v článku Takto fotí Samsung Galaxy Note 9.

Konkurenta môže prekonať hlavne nahrávaním 4K videí pri 60 fps a QHD rozlíšením klipov z prednej kamery. Špičkovú kvalitu statických záberov môžete očakávať od oboch.

Oficiálny web Samsungu predáva základnú verziu Galaxy Note 9 za 999 eur, Výkupné akcie a bonusy sa bohužiaľ Note deviatky netýkajú. Výkonnejšia verzia (8 GB RAM / 512 GB) je za 1249 eur. Mate 20 Pro sa ešte oficiálne nepredáva, aj on však bude za 999 eur.

Vybrať si medzi oboma konkurentmi nebude jednoduché. Ak chcete dotykové pero, displej s menej agresívnym zahnutím alebo potrebujete nahrávať kvalitnejšie videá, dajte prednosť Samsungu. Ak potrebujete vyššiu výdrž batérie a využijete širokouhlý fotoaparát, vyberte si Huawei.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

juryno 28.10.2018 - 15:46

Presne tuto dilemu som riesil ja. Rozhodol som sa pomerne jasne za mate 20 pro kvoli fotaku. Myslim ze pri vybere mobilu ide najma o fotak. Lebo inak by mi stacilo hocico za 150 eur.. Vyhoda note je pero a lepsie video. Ale pero prakticky realne vyuzitie absolutne minimalne az ziadne a video az tak nenatacam a staci aj to na to huawei. Nicmenej pero je velky bonus. Ale mate ma zase velky bonus zoom, macro, sirokouhly. Takze ak. Ti ide o fotky tak huawei ak ti nejde tak note

jarpo28.10.2018 - 16:49 Trvalý odkaz

Nie je vobec pravda, ze rozdiel v cene 150 a 900 eur je len fotak. Je x y veci, ktore su vacsinou na inej urovni pri drahsom telefone.
Ale tu by som si tiez vybral radsej Mate 20. Vo viacerich veciach je pred samsungom.

Nightmare28.10.2018 - 17:28 Trvalý odkaz

Note 9 nema dobre fotky?:D

juryno28.10.2018 - 18:01 Trvalý odkaz

Note ma dobre fotky isto ale mate ma univerzalnejsi fotak. Za mna rozhodlo macro, sirokouhly fotak, low light a zoom a to ma lepsie oproti note. Za zaujmavu ficurku u mate povazujem farebnu postavu na ciernobielom pozadi. Video ma mate ale hnus, tie vlny po bokoch, hajzli zase urobia daco zle aby clovek kupil novsi model.

Neviem ale pre mna je telefon o fotaku len. Ak by mi neslo o fotak uplne by mi stacil nejaky xiaomi pokial by som ho nezodral. Ved co ine mi take prakticke ponukne mobil za liter oproti mobilu do 200e? Neberte ma za slovo jasne rozdiely su. Niekto chce lepsi zvuk, iny citacku, iny ios std. Pre mna, opakujem ale len pre mna a myslim ze minimalne polovicu dalsich ludi nic viac neprinesie vlajkova lod oproti 150e xiaomi s vynimkou fotaku

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.10.2018 - 18:51 Trvalý odkaz

Note 9, lebo ma najlepsi displej na trhu. Ak si niekto moze dovolit Note 9 a vie ze ho vyuzije, aky ma zmysel uvazovat nad nejakym Huawei? :D

Celá diskusia 15 príspevkov