JBL TUNE 600BTNC - noise canceling za stovku

Cenovo dostupné Bluetooth slúchadlá s aktívnym potláčaním okolitých ruchov a dobrou výdržou.

Bluetooth slúchadlá naberajú na popularite, veď klasické 3,5 mm audio konektory z našich smartfónov pomaly ale isto miznú. Tento model od JBL by mohol upútať pozornosť každého nadšenca hudby, ktorý chce slúchadlá cez uši (on-ear) a zároveň začína poškuľovať po technológii aktívneho potláčania okolitých ruchov (Active Noise Canceling).

Slúchadlá JBL TUNE 600BT kúpite už za 49,90 eur, za Noise Canceling si musíte ďalších päťdesiat eur priplatiť. Aj napriek tomu patria tieto slúchadlá s aktívnym potláčaním okolitých ruchov k najlacnejším na trhu. JBL TUNE600BTNC zoženiete za lákavých 99 eur v štyroch rôznych farbách, ktoré nájdete napríklad na webe jbl.sk.

Základné parametre JBL TUNE 600BTNC:

32 mm meniče, frekvenčný rozsah: 20 Hz–20 kHz, citlivosť: 100 db, max SPL: 95 db, impedancia: 32 ohmov, batéria 610 mAh, hmotnosť 178 gramov, Bluetooth 4.1, ANC (Active-Noise Canceling), 2,5 mm audio jack, mikrofón, microUSB, čas dobíjania: 2 hod., výdrž: 12 hod (BT+ANC), 17 hod (BT), 30 hod (kábel+ANC)

Obsah balenia: slúchadlá, dokumenty, audio kábel s 2,5 mm koncovkou na jednej strane a 3,5 mm na druhej.

Na testovacom kúsku zisťujeme, že biela farba pravdepodobne nebude úplne najvhodnejšia. Náušníky sa totiž od všadeprítomného prachu a nečistôt dokážu poriadne zašpiniť. Na výber sú našťastie aj v čiernej, modrej a dievčenskej ružovej.

Ich konštrukcia je plastová a už na pohľad dáva vedieť, že stoeurovú hranicu rozhodne neprelieza. Integrácia plnohodnotného ANC je preto veľmi príjemným prekvapením.

Na hlave ponúkajú trochu silnejší prítlak a spolu s relatívne malými 32 mm meničmi preto nemusia sadnúť úplne každému. Treba však uznať, že ani pri jemnom pohybe nevŕzgajú a po pár minútach si na ne určite zvyknete.

Náušníky sú mimoriadne jemné a mäkkú výplň ponúkne aj vrchol mosta. Zdá sa, že by opotrebovaniu pri každodennom nosení mohli odolávať relatívne dobre. Slúchadlá možno obrátiť "naplocho" a ešte mierne zasunúť pod most, do tašky tak budete skrývať len poloblúk s rozmerom 17 x 14 cm. V balení sme nenašli žiadne vrecko alebo obal, v tejto kategórii to príliš neprekvapí.

Ak nebudete využívať Bluetooth, na prepojenie s mobilom alebo počítačom budete potrebovať audio kábel ukončený konektormi s rozdielnym priemerom na oboch koncoch. Do slúchadiel vložíte len 2,5 mm jack, do počítača budete potrebovať 3,5 mm. Našťastie sa jeden taký nachádza v balení.

O nabíjanie sa postará štandardné microUSB, no ten musíte najprv pohľadať. Nachádza sa totiž na hornej strane pravého meniča, kde ho zakrýva konštrukcia mosta. Vždy ho teda budete musieť najprv vyklopiť.

Na pravom slúchadle sú umiestnené všetky ovládacie prvky, ktoré ľahko nahmatáte naslepo. Bočné steny s imitáciou skla (ide o priesvitný plast) a logom JBL nie sú dotykové.

Funkčnosť tlačidiel zrejme netreba bližšie popisovať: vypínač, regulácia hlasitosti (2-sekundové podržanie preskakuje piesne) a medzi + a - nájdete ešte tlačidlo play / pause slúžiace aj na prijatie alebo zrušenie telefónneho hovoru. Vďaka mikrofónu totiž TUNE 600BT NC môžu slúžiť ako handsfree. Najzaujímavejším je rozhodne posledný spínač so znázornením zvukovej vlny. Ním ovládate funkcie potláčania ruchov okolia.

Slúchadlá môžete veselo používať cez kábel úplne donekonečna, nepotrebujete ich kvôli tomu nabíjať. To platí pre väčšinu Bluetooth slúchadiel s audio konektorom pre káblové prepojenie. No ak chcete využívať Noise Canceling alebo Bluetooth, musíte dobiť ich batériu cez microUSB. Doplna by to malo trvať asi dve hodiny.

JBL pri počúvaní cez kábel s ANC uvádza až 30-hodinovú výdrž, pri počúvaní cez Bluetooth spojenie 17-hodinovú, a ak si budete užívať aj Bluetooth aj potláčanie ruchov naraz, hudba do vašich uší pôjde približne 12 hodín na strednej hlasitosti.

Zvláštne je, že zvuk zo slúchadiel je akýsi krajší po zapnutí ANC. Môžeme bez obáv povedať, že je hodný 50-eurových slúchadiel na uši s príplatkom za ANC. V prednese jednoznačne dominujú basy, ktoré pravdepodobne zlepšuje aj technológia Pure Bass Sound. Na prvé počúvanie mi prišli až príliš ostré, fanúšikom modernej hudby to ale môže vyhovovať.

Výšky sa tiež nenechajú zahanbiť, takže jednoznačne rozoznáte všetky činely z vašich obľúbených refrénov. Stredy sú ploché a môžeme ich označiť za zvukovú slabinu slúchadiel.

Pri počúvaní v kancelárii sa prínos ANC nehodnotí ľahko, už samotná uzatvorená konštrukcia slúchadiel totiž takmer úplne tlmí zvuk z okolia. Rozhodne však odporúčam nechať Noise Canceling zapnutý, keďže výrazne oživí celé spektrum tónov a všetko s ním znie skrátka lepšie.

Nevýrazný tón informujúci o stave ANC sa ozýva iba pri pripojení cez Bluetooth. Často som teda tieto JBL musel zložiť z hlavy a sledovať malú diódu. Ak svieti, ANC je zapnuté. Tlačidlo ale nestačí stlačiť, treba ho podržať 2 sekundy.

Výhody:

+ Noise Canceling v cenovo dostupnom balení

+ kvalitný zvuk (krajší po zapnutí ANC)

+ veľmi slušná výdrž na jedno nabitie

+ cez kábel môžete hudbu počúvať aj s vybitou batériou

Nevýhody:

- riešenie "na uši" je menej pohodlné než "okolo uší"

- menej výrazné stredy

- 2,5 mm audio konektor na slúchadlách

- horšie dostupný microUSB port

- chýba hlasová informácia o stave batérie

- tón informujúci o stave ANC sa ozýva len cez Bluetooth

Orientačná cena: cca 99 €

Záver

Slúchadlám JBL TUNE600BTNC môžeme vyčítať menšie náušníky, ktoré pri dlhšom nosení nebudú až tak pohodlné a niekoľko zbytočných nedostatkov v podobe 2,5 mm audiokonektora alebo chýbajúcej série LED diód presnejšie informujúcich o stave batérie.

Na tie však rýchlo zabudnete, ak si uvedomíte, že v rukách držíte kúsok za cenu tesne pod 100 eur, ponúkajúci aj aktívne potláčanie okolitého hluku.

Ich zvukový prejav cene plne zodpovedá a Bluetooth či Noise Canceling budú zaujímavými funkciami navyše. Lacnejších konkurentov s podobnou výbavou a konštrukciou cez uši len tak ľahko nenájdete.

Druhý názor Richarda Hombauera

Pustil som si Wonderwall od Oasis. Bez aktívneho NC. Hlas trochu v pozadí, basová linka tiež niekde vzadu, z celého (relatívne vyváženého až možno trocha zliateho a nudného) spektra vystupuje v strede skladby španielka a chrastítka. Podržím tlačidlo NC a zrazu basa prebila komplet všetko, hlas je zrazu tiež výraznejšie vpredu, chrastítka stále počuť, všetko by bolo v poriadku, len keby tá basa bola miernejšia. V dopravnom prostriedku však za výraznejšie dunenie budete vďační, v kancelárii radšej nakoniec ANC vypnete, pretože inak budete z basovej gitary v skladbách ako napríklad Yellow od Coldplay kompletne ohučaní. Ale zas taký Brianstorm od Arctic Monkeys alebo Uprising od Muse by bola škoda vypočuť v normálnom režime, tie skladby s ANC totálne ožívajú. A zase skladbu Evil od Interpolu zapnuté ANC pokazí. Skrátka, pri každej skladbe je to inak. Vo všeobecnosti nemáte dôvod na zvuk 600BTNC nadávať, len vás upozorňujeme na občas veľký rozdiel v podaní hudby so zapnutým a vypnutým Noise Cancelingom. Ale výrobca predpokladá, že NC zapnete skôr niekde v dopravnom prostriedku, kde sú výrazné hĺbky väčšinou výhodou. A pre fajnšmekrov sú tu slúchadlá nad 300 eur.

Diskusia k článku:

Sategi_82 24.10.2018 - 11:36

Vcera som ich akurat obzeral, dakujem za recenziu :) Mimochodom nezdaju sa vam tazke ?

Borland24.10.2018 - 13:42 Trvalý odkaz

Bez ANC je zvuk zo sluchadiel skutocne nekvalitny. Pocitajte s tym, ze ANC budete pouzivat stale. Cena je samozrejme silny element, ale stale si stojim za tym, ze sa oplati priplatit si tych 30-40€ za ine sluchadla. Pri porovnani napriklad so stuplovymi AKG bez ANC dodavanymi zdarma k Samsungu Galaxy Note8 zrazu pocujete v hudbe nastroje, ktore ste pri JBL vobec nepoculi. Nehovoriac o Bose soundsport (drahsie o 50€), kedy ste uplne v inej kategorii posluchu. Mozno miesam hrusky s jablkami, stuplove sluchadla vs. nahlavne, ale stale ide o sluchadla, o kvalitu reprodukcie a ich cenu. Podla mna JBL nestoja ani za 99€.

Matej24.10.2018 - 15:39 Trvalý odkaz

uf, ked som pocul 450BT, tie hrali vyborne na tu cenu, tak som ocakaval ze aj tieto budu hrat velmi dobre.
No ale skoda. Ja sa momentalne rozhodujem medzi Sony sluchadlami, ide mi hlavne o NC a schopnu vydrz, ale zase cenovo nechcem atakovat Bose QuietComfor 35...

EDIT: chlapi a mali ste tie sluchadla rozohrate? otazka aj na redakciu aj na Borlanda

Richard Hombauer24.10.2018 - 18:24 Trvalý odkaz

JBL 450BT stoja 50 eur. Borland (oprávnene) porovnáva 600BTNC so slúchadlami z vyššej kategórie. Ak teda tebe 450BT hrajú výborne, budú aj 600BTNC. :) Ja napríklad nedám dopustiť na kedysi 300-eurové MDR-1RBT od Sony. Ale to je tiež úplne iná liga, ktorú nemôžem ani len spomenúť pri teste 99-eurových slúchadiel s ANC. Navyše, tie Sony zaberú v príručnej batožine oveľa viac miesta a v lietadle v nich počuť takmer všetko, takže môžu hrať dobre ako len chcú. :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease25.10.2018 - 01:23 Trvalý odkaz

Noise Canceling žiaľ nemá nič s vernou reprodukciou zvuku.
Akokoľvek v tomto prípade hrajú lúbivejšie. U väčšiny slúchadle s NC je ten zvuk hlavne iný, zväčša horší.
Treba si uvedomiť, že sa prostredníctvom mikrofónu pridáva do hudby inverzný signál voči okolitému hluku.

Celá diskusia 7 príspevkov