Dilema: Xiaomi Mi A2 vs. Motorola Moto G6

Náš čitateľ si vyberá medzi dvojicou smartfónov do 300 eur. Súboj môže rozhodnúť kvalita fotoaparátov, rýchlosť procesora aj cena.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Túto možnosť využil aj Bohuslav: "Dobrý deň, rozhodujem sa medzi Xiaomi Mi A2 a Motorolou Moto G6. Každý má svoje klady a zápory, napríklad Xiaomi má vyšší výkon a lepší fotoaparát, ale na druhej strane nemá 3,5 mm jack a osobne si myslím, že aj jeho batéria je malá. Motorola má podľa mňa krajší dizajn a šikovné Moto akcie, ale zasa slabší procesor a fotoaparát. Ktorý mi odporučíte? Vopred dakujem za odpoved."

Bohuslav už niektoré základné vlastnosti rozpísal sám. Xiaomi Mi A2 je zaradené do programu Android One, takže na veľkom 6-palcovom natiahnutom Full HD+ displeji dostanete prakticky čistý Android 8.1 Oreo bez grafických nadstavieb, podobne ako v prípade Motoroly. K Mi A2 by ste mali dostať aj európsku nabíjačku a plnú podporu všetkých našich LTE sietí, čo v prípade iných smartfónov od tejto značky nemusí byť pravidlo.

Motorola Moto G6 ponúkne iba menší 5,7-palcový displej s rovnakým rozlíšením. Motorola však dokázala dostať čítačku odtlačkov prstov dopredu, na oveľa praktickejšie miesto.

Oba smartfóny síce dokážete odomykať aj zoskenovaním svojej tváre, no treba myslieť na to, že v lacnejších mobiloch táto technológia tak pokročilá nie je a obvykle si neporadí so slabým osvetlením, takže večer a v noci budete aj tak musieť siahnuť po čítačke. Ak si prečítate našu recenziu Xiaomi Mi A2 - midend v novom kabáte zistíte, že k svižnosti odomykania tvárou tohto čínskeho zástupcu máme výhrady.

Náš čitateľ spomína, že Motorola Moto G6 dostala slabší procesor. Skutočne, je tu použitý iba Snapdragon 450. V recenzii Motorola Moto G6 - triezva voľba si ale na jej reakcie kolega Matúš nesťažuje.

Všetko môže viac záležať od zvyšku hardvérovej výbavy. Za 249 eur totiž získate G6-tku vo verzii s 32 GB úložiskom a 3 GB operačnou pamäťou. Drobnou výhodou budú aspoň samostatné sloty pre dve SIM karty aj doplnkovú pamäťovú kartu.

Základná verzia Xiaomi Mi A2 s 32 GB úložiskom a väčšou 4 GB RAM vás v oficiálnom Mi-Store na Slovensku vyjde len na 217 eur, za kombináciu 64 GB / 4 GB RAM tam dáte 243 eur a za ultimátnu edíciu 128 GB / 6 GB RAM zas 270 eur.

Rozdiel vo výkone oboch smartfónov by sme prisudzovali skôr veľkosti operačnej pamäti, ktorá spravuje multitasking operačného systému Android, než samotnej rýchlosti procesorov.

Fotoaparát Motoroly Moto G6 kombinuje 12-megapixelový snímač s pomocnou jednotkou s 5 Mpix rozlíšením. Tá má slúžiť na softvérové rozostrovanie pozadia v režime portrét. Xiaomi spojilo 12-megapixelový čip (ktorý dokáže nahrávať aj 4K videá) a 20 Mpix snímač, ktorý sa okrem rozostrovania stará aj o spájanie štvorice susedných pixelov do jedného, takže na nočných záberoch redukuje šum.

Ako sa môžete presvedčiť v našich článkoch Takto fotí Xiaomi Mi A2 a Takto fotí Motorola Moto G6, Xiaomi si nás získalo trochu viac. Ešte viac bodov si zaslúži za stabilizáciu videí.

Bohuslav spomína chýbajúci 3,5 mm jack a malú batériu, no pravdou je, že Xiaomi ponúkne 3010 mAh akumulátor a Motorola 3000 mAh. Takže sú na tom vlastne na rovnako. K Moto G6 samozrejme jednoduchšie pripojíte slúchadlá a využijete tiež návykové Moto gestá pre rýchle spustenie fotoaparátu alebo priosvetľovacej baterky. Hoci by Motorola mala ponúkať rýchle nabíjanie, pravdou je, že za polhodinu dostanete rovných 40 % energie do oboch konkurentov.

Našim víťazom by sa teda zrejme stalo Xiaomi. Kvôli lepšiemu fotoaparátu, rýchlejšiemu procesoru a lacnejším verziám s vyššou kapacitou operačnej pamäte.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

TAMARA 21.10.2018 - 12:02

Do 300 euro su aj lepsie telefony ako tieto dva

Nightmare21.10.2018 - 17:58 Trvalý odkaz

Ja by som mozno A2 Lite bral

patkele21.10.2018 - 17:59 Trvalý odkaz

TIMARI: Hmm, zaujimava odpoved s velmi vypovednou hodnotou.
Zislo by sa napisat aj to "B", ked uz si zacal s "A"

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy21.10.2018 - 18:12 Trvalý odkaz

Napr LG g6, ip6s a vela inych

Peter21.10.2018 - 18:50 Trvalý odkaz

Nuž, priplatiť a zobrať G6 Plus.

Celá diskusia 11 príspevkov