Huawei Mate 20 Lite - veľký displej, dobrá výdrž

Recenzia 6,3-palcového moderného androidu s dobrou výdržou. Pripravte sa na zopár kompromisov.

Rad Mate je najvyšším od Huaweiu. Ale to neznamená, že Lite verzia modelu Mate 20 je lepšia než čokoľvek iné od tohto výrobcu. Najmä pri cenovke 399 eur. Za tie peniaze už človek čaká všeličo. Napríklad prednú stenu kompletne vyplnenú displejom. Alebo odomykanie tvárou. Alebo dvojicu fotoaparátov vzadu aj vpredu pre efektné rozostrovanie pozadia. Alebo elegantný dizajn. To všetko Mate 20 ponúka. Ale nie je sám.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Ak vás zaujímajú všetky podrobné parametre tejto novinky, nezabudnite si otvoriť Základné info: Huawei Mate 20 Lite. Všetky údaje sme, ako vždy, pri recenzovaní preverili.

Ako prvé mi prináleží porovnať Mate 20 s Huaweiom P20 Lite, ktorý je o pár desiatok eur lacnejší. Ten je podstatne menší (s 5,8-palcovou uhlopriečkou displeja oproti 6,3 palcom Mate 20 Lite) a ľahší (145 vs. 172 g). Mate 20 Lite poháňa trochu silnejší čipset a jeho fotoaparáty zachytia o čosi viac megapixelov.

Full HD+ rozlíšenie väčšej obrazovky s vykrojením je zhodné s kompaktným P20 Lite. To isté platí aj pre 64 GB úložisko a 4 GB RAM. Batéria s kapacitou 3 750 mAh vynikne nielen silnejšou kapacitou, ale aj rýchlym nabíjaním.

Oba nabijete cez USB-C, k obom pripojíte slúchadlá cez 3,5 mm jack aj pre počúvanie rozhlasových staníc, oba cez deň odomknete tvárou alebo kedykoľvek čítačkou odtlačkov prstov v zadnej stene. Oba sa rozsvietia po zodvihnutí zo stola alebo vytiahnutí z vrecka. Na oboch mi chýba ovládanie gestami, uspokojiť sa musím trojicou tlačidiel naspodu displeja.

A na oboch občas namiesto medzerníka pri horlivom písaní textu stlačím príkaz domov. Skrátka, ak chcete menší mobil, poobzerajte sa po P20 Lite alebo výkonnejšom Honore 10, ak hľadáte veľký displej a silnú batériu s cenovkou do 400 eur, bude pre vás Mate 20 Lite zaujímavým riešením.

Huawei Mate 20 Lite dokáže vďaka výkonnejšiemu čipsetu nahrávať aj Full HD video so 60 snímkami za sekundu. Ak však chcete čo najlepšiu stabilizáciu videa, ostaňte pri 30 fps. Optická stabilizácia je totiž týmto prístrojom cudzia a digitálna by 60 fps nezvládla.

Mate 20 Lite ponúka pomocný fotoaparát pre rozostrovanie pozadia nielen vzadu, ale aj vpredu. Ale to neznamená, že P20 Lite nedokáže vytvoriť pri autoportréte podobný efekt. Ale viac sa už dočítate v článku Takto fotí Huawei P20 Lite.

Pri zázname videí oba občas preostrujú aj vtedy, keď to nevyhnutne netreba. A na viacerých Huaweioch som mal problém s odoslaním videa cez Messenger. Keď som ho natočil priamo v aplikácii, nebol problém, ale odoslať Full HD video natočené aplikáciou Fotoaparát sa mi ani na P20, ani Mate 20 Lite nikdy nepodarilo. Zvláštne.

Ak vás zaujímajú podrobnosti okolo fotoaparátu, určite si otvorte článok Takto fotí Huawei Mate 20 Lite.

Počas dvojtýždňového používania som ocenil slušnú výdrž na jedno nabitie. Za tú musím Mate 20 Lite pochváliť. Batéria s kapacitou 3750 mAh našťastie neznamená prehnanú hmotnosť, 172 gramov pri týchto rozmeroch pôsobí v ruke akosi ľahko (samozrejme, 145 gramov P20 Lite ešte ľahšie).

Nadstavba EMUI 8 je na všetkých Huaweioch rovnaká. Jediný zásadný rozdiel vidím v absencii ovládania gestami na lacnejších modeloch, ktoré by však mal priniesť update Androidu z 8.x na 9.x. Uvidíme, kedy sa ho dočkáme na týchto dvoch prístrojoch.

Počas nedávneho letu do Milána som si všimol, že po zapnutí letového režimu (offline mode) ostalo aktívne Bluetooth. Táto inšpirácia iOS (tam ostane aktívne aj Wi-Fi, ak ste ho v poslednom offline zapli) sa mi páči.

Aby som však iba nechválil. Ani Huawei P20 Lite, ani Mate 20 Lite nepatria k rýchlym telefónom. Mate 20 Lite je v tomto smere určite o čosi výkonnejší, ale aj tu som si všimol občasné zaváhanie na webe, facebooku a podobne. Pre rýchlejšie reakcie sa obzrite po Honor 10-ke, ktorý je síce drahší a neponúka podporu pamäťových kariet (preto si dôkladne vyberte medzi 64 a 128 GB verziou), ale inak je to o pol triedy lepší mobil.

V balení Mate 20 Lite nájdete rýchlu nabíjačku. Huawei Quick Charge (9 V, 2 A) je štandard, ktorým zrýchlene nabijete len vybrané (rozumej drahšie) smartfóny s logom Huawei a Honor. Páči sa mi aj prítomnosť jednoduchých slúchadiel, ktoré môžete využiť aj na telefonovanie, žiaľ reguláciu hlasitosti prenechávajú smartfónu.

Huawei zvykne ochrannú fóliu lepiť rovno na displej, tu sa nachádza extra v balení. Škoda, že som ju nenalepil, displej testovačky dostal zabrať od kľúčov v rovnakom priestore mojej kapsy. Skrátka, ani za 399 eur Gorilla Glass nečakajte. A nečakajte tiež puzdro v balení telefónu. Výrobca ho tentoraz prekvapivo vynechal.

Natiahnutý Full HD displej sa mi páči. Nie som veľkým fanúšikom AMOLEDov. Pripravte sa však na to, že Huawei šetrí energiu nízkou úrovňou maximálneho jasu. S čitateľnosťou displeja som vonku problém nemal, no konkurencia je v tomto smere ďalej. Navyše, po niekoľkých dňoch mi začalo podsvietenie displeja občas skákať ako pobláznené.

Napríklad pri ceste autobusom stačilo vyjsť z tunela a moje oči prežívali šoky. Niekedy sa podsvietenie zbláznilo aj v bežných situáciách, kedy som naň nevidel dôvod. Za dva týždne nastal tento jav asi päťkrát. Štandardom roku 2018 je u tejto značky večerné zožltnutie displeja v nastavenom čase. Mobil bez tejto funkcie by som už veru nechcel.

A z hornej lišty sa tuším vytratilo ovládanie automatického jasu. Huawei P20 Lite ho tam ešte pri recenzovaní mal.

Upozorniť musím na veľké vykrojenie displeja v hornej časti. Vľavo ledva vidím stav signálu, Wi-Fi, NFC a číslo 8, ktoré zobrazuje počet nových notifikácií. Nič iné sa tam aj tak nezmestí, a tak si túto funkciu pokojne vyhľadajte v Nastaveniach Aplikácií a upozornení - Upozornenia a stavový riadok - Spôsob upozornenia. Mimochodom, tento priečinok nastavení telefónu skrýva niekoľko užitočných úprav - napríklad zobrazenie percenta batérie vo vnútri ikony.

Vpravo od vykrojenia vidím Bluetoooth, tichý režim, stav batérie a aktuálny čas. Úprimne, stále je to oveľa viac než na iPhone X či Xiaomi Mi 8 a mne tieto informácie úplne stačia, niekomu sa to však môže máliť.

Počas dvoch týždňov som často využíval navigáciu Waze a všimol som si, že Mate 20 Lite občas preskočí o pár metrov na vedľajšiu ulicu. To sa mi na iných telefónoch nestáva. Pomalá lokalizácia cez GPS občas nastala aj v Google Maps. Na športové aktivity a GPS trackovanie pri turistike by som si zaobstaral asi radšej iný mobil.

Výhody:

+ moderný dizajn

+ rozsvietenie po zodvihnutí

+ množstvo vylepšení od výrobcu

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

+ cez deň slušné fotografie s rozostrovaním pozadia

+ po zapnutí letového režimu ostane zapnuté Bluetooth

Nevýhody:

- pomalý fix GPS pozície

- displej bez ochrany proti poškriabaniu (len fólia v balení)

- video počas záznamu často zbytočne preostruje

- video z galérie nie je možné poslať cez Messenger

- nestabilný jas displeja

- šum na večerných fotografiách

- chýba optická stabilizácia fotoaparátu

- chýba zvýšená odolnosť voči vode

Orientačná cena: 399 eur

Záver

Aj napriek mojej kritike a viacerým drobným negatívnym postrehom má Huawei Mate 20 Lite na našom trhu miesto. A dokonca si myslím, že to bude jeden z tých obľúbených mobilov. Cena pod 400 eur, pekný displej, slušná výdrž na jedno nabitie, slušný zadný aj predný fotoaparát... Bežný človek nič viac nepotrebuje. Ak chcete menší mobil, berte P20 Lite alebo výkonnejší Honor 10 s čítačkou prstov pod displejom, ktorá poslúži aj na šikovnejšie ovládanie mobilu. Ak však hľadáte pekný a cenovo dostupný mobil s uhlopriečkou nad šesť palcov, nemáte veľmi na výber. A práve preto je tu Huawei Mate 20 Lite.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 20 Lite.

Diskusia k článku:

Ján Bélik 06.12.2018 - 15:12

Pozor, pozor, pri rozhodovaní či kúpite tento model od Huawei. Telefón má od výroby neopraviteľnú chybu hardvéru. Telefón nespolupracuje so žiadnymi vysoko rýchlostnými Micro SD kartami, darmo ich budete formátovať či už v PC, alebo v telefóne stále vám bude telefón vyhadzovať chybu poškodenej karty a ukladanie foto, či videa sa samočinne prepne na vnútornú pamäť! Je to odskúšané na štyroch zariadeniach a s rôznymi kartami, chyba sa neustále opakuje a karty boli bez závad otestované a funkčné. Keďže sme na túto chybu upozornili Huawei, vyhovorili sa, že na tom pracujú a chybu odstránia aktualizáciou, alebo máme dať telefóny do servisu, no je to zavádzanie zákazníkov, nakoľko tento problém aktualizáciou neodstránia a zo servisu vám príde telefón s tou istou chybou! Pozreli sme sa na fóra v Európe a čuduj sa svete tento problém tam tiež riešia už od minulého roka a chyba pretrváva, viď. stránku : https://uk.community.huawei.com/mate-20-series-20/mate-20-lite-all-sd-cards-appear-as-damaged-680/index2.html Kto nechce rozšíriť pamäť o SD kartu, tak možno mu tento model bude vyhovovať, ale ak mám kúpiť telefón za cenu do 300 €, tento musí fungovať bezchybne! Zhrnutie, Huawei sa tvári aká je to super značka, no veru nie je, keď pustí z výroby šmejd s chybami!!! Recenzia je pekná vec, len telefón treba aj používať nejaký čas so všetkými nastaveniami, aby recenzia bola aj na niečo užitočná!

Celá diskusia 1 príspevok