Dilema: iPhone 8 Plus vs. Samsung Galaxy S9+

Pluskové modely od Samsungu a Apple prinášajú väčšie displeje a vďaka silnejším batériám tiež dlhšiu výdrž. Dnešná dilema ale nebude úplne typická. Náš čitateľ totiž už jeden z týchto smartfónov má.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Karol nám píše: "Dobrý deň, vystriedal som už mnoho telefónov, no zo zásady vždy len Samsung a Apple. Od iPhone 6 som mal neskoršie modely až po iPhone 7 Plus, potom som sa rozhodol pre o zmenu. Vzal som Samsung Galaxy S9+. Používam ho tretí mesiac, no neviem, či som spravil dobre. Telefón je v praxi oveľa viac náchylný na odreniny, poškrabanie a iné znehodnotenie.

Mám možnosť zobrať si iPhone 8 Plus a tak nastáva otázka, či sa opäť vrátiť k Apple, alebo ostať pri Samsungu Galaxy S9+?"

Rozhodovanie sa medzi high-end modelmi Samsungu a Apple býva veľmi časté, veď obe spoločnosti patria medzi najväčších konkurentov.

Samsung Galaxy S9+ vsádza na väčší 6,2-palcový displej, ktorý však vďaka pomeru strán 18,5:9 dokázal natlačiť do o trochu menšieho a ľahšieho tela.

Jeho Super AMOLED obrazovka ponúka jemnejšie QHD+ rozlíšenie s mriežkou 1440 x 2960 bodov, no to nie je vždy výhoda. Takáto voľba prináša vyššiu spotrebu elektrickej energie, takže ani 3500 mAh batéria pri intenzívnom používaní niekedy nedokáže zabezpečiť výdrž dlhšiu než jeden deň. Veľa majiteľov Galaxy S9 a S9+ si preto v nastaveniach rozlíšenie znížilo len na Full HD+.

Tým sa razom priblížia k tomu (1080 x 1920 bodov), čo ponúka 5,5-palcový IPS displej iPhonu 8 Plus. K jeho farbám a kvalite zobrazenia nemôžeme mať žiadne námietky a aj tradičný pomer strán 16:9 má stále svoje svoje čaro - napríklad pri častom sledovaní videí.

Karol má po troch mesiacoch s Galaxy S9+ problém s jeho odolnosťou. Je fakt, že zahnutý displej vyzerá výborne, no v praxi sa rohy rýchlejšie poškriabu, dokážu nepríjemne odrážať svetlo a paradoxne zužujú šírku, na ktorej sa text ešte dá čítať pohodlne. Pri zadávaní textu na softvérovej klávesnici je to podobné.

iPhone 8 Plus síce vymenil hliníkový chrbát za sklo a pády na zem tak môžu vašu peňaženku takisto výrazne bolieť, ale proti škrabancom od bežného používania bude stále odolnejší. Pripomíname, že na jeho rovný displej ľahšie nalepíte fóliu alebo ochranné sklo.

Výkonu majú obaja konkurenti na rozdávanie. Samsung poháňa Exynos 9810 a 6 GB operačnej pamäte, iPhone zasa čip A11 Bionic a 3 GB RAM. Operačný systém iOS ale s využitím svojho hardvéru pracuje úplne inak a aj vďaka tomu dosiahol v benchmarku AnTuTu 230760 bodov. Galaxy S9+ sa hrdí skóre 263503 bodov.

Podobné to je s výdržou. Jablčný smartfón má iba 2691 mAh akumulátor, výdrž v praxi je však veľmi podobná ako pri Samsungu. Problém s potiahnutím celodennej prevádzky mávali len menšie iPhony 6, 7 a 8. Pluska sa to rozhodne netýka.

Samsung Galaxy S9+ ale iPhone 8 Plus porazí v kvalite výsledných fotografií. Jeho zadný fotoaparát s 12-megapixelovým rozlíšením ponúka meniteľnú clonu, ktorú môže automatika alebo používateľ sám v manuálnom režime prepínať medzi hodnotami f/1.5 a f/2.4. Vďaka tomu si smartfón bez kompromisov výborne poradí aj s fotografiami večer a v noci. Presvedčiť sa o tom môžete v našom článku Takto fotí Samsung Galaxy S9+.

Kým iPhone s dostatkom svetla statočne drží krok a vďaka jednoduchosti a rýchlosti ovládania aplikácie fotoaparátu by sme mu niekedy dali prednosť, objektív s nižšou svetelnosťou f/1.8 v noci produkuje len výrazne tmavšie snímky.

Nezachráni to ani druhý objektív s 2-násobným priblížením, ktorý je už takisto opticky stabilizovaný, ani veľmi slušné videá. Na ukážku sa pozrite po kliknutí na Takto fotí Apple iPhone 8 Plus: slnečná bratislavská nedeľa.

iPhone 8 Plus už pridal podporu pre bezdrôtové nabíjanie podľa štandardu Qi, Galaxy S9+ ponúkne aj rýchlejšie nabíjanie s adaptérom rovno v balení, aj tradičný 3,5 mm audio jack, na ktorý používatelia bez Bluetooth slúchadiel stále nedajú dopustiť.

Pohľad na ceny vás možno prekvapí. Galaxy S9+ v dual SIM verzii sa v 64 GB verzii predáva za oficiálnych 949 eur. A iPhone? Rovnako veľký 8 Plus zoženiete lacnejšie, už za 789 eur. Príchod nových modelov XS, XS Max a XR totiž cenovky stlačil nadol. Situáciu ale môže vylepšiť až 200-eurový cashback cez web novysamsung.sk. Budete však musieť odpredať svoje staré zariadenie.

Ak máte viac času, určite si opäť prečítajte naše recenzie Apple iPhone 8 Plus - len, aby sa nepovedalo a Samsung Galaxy S9+ - evolúcia po tretíkrát.

Výber medzi tohtotýždňovou dvojicou necháme na vás. Určite môže byť mimoriadne tesný a o pár mesiacov starší iPhone 8 Plus bude paradoxne budúce aktualizácie dostávať oveľa rýchlejšie. Karol však už Galaxy S9+ má a v tomto prípade nám výmena za model inej značky s podobnými parametrami príde ako vyhodené peniaze. Pravdepodobne by sme počkali na koniec jeho životnosti a k rozhodovaniu medzi Samsungom a Apple by sme sa vrátili až potom, v roku 2019 či 2020, kedy obe značky vydajú ešte zaujímavejšie smartfóny.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter Fejfar 14.10.2018 - 15:09

Uvedené rozlíšenie displeja na ktoré si užívatelia prelínajú je už prednastavené vyrobcom. Teda nie je možné znížiť niečo na úroveň, ktorá už je nastavená. Skôr ste asi chceli uviesť, že užívatelia si znížili rozlíšenie displeja po tom, čo si ho predtým sami zvýšili. Jednoznačne by som bral S9 plus. Porovnávaný iPhone nebude odolnejší. Je rovnako sklenený a celkovú odolnosť má IP67 oproti IP68 u Samsungu.

markos914.10.2018 - 17:29 Trvalý odkaz

urcite sa vrat k iPhonu, sam pises ze nie si spokojny zo samsungom, tiez som mal vsetky iPhony od 4s az po 7plus a potom som mal note8 lebo som chcel vyskusat a mat zmenu ale bavilo ma to par mesiacov a som stastny ze som sa vratil k apple, na tejto stranke apple podporu nenajdes su tu na 90% skalny a tvrdohlavy androidmaniaci tak sa zbytocne pytas na ich nazor :)

Peter Čapkovič14.10.2018 - 22:06 Trvalý odkaz

ja zas nerozumiem tomu ako sa niekto môže takto rozhodovať medzi dvoma tak diametrálne odlišnými systémami....? Ved najskôr sa rohodne aku chcem platformu tj aká mi vyhovuje (android alebo ios) a potom sa rozhodujem medzi samotnými vyrobcami, modelmi.. (aj ked to viacmenej platí len pri platforme android, pri iphone tých modelov až tak moc na výber nieje ...).

david hulák14.10.2018 - 22:09 Trvalý odkaz

Niekto sa ešte dokáže spýtať ci iphone alebo samsung? Tuto aj SE bude lepšia voľba ako s9+ .iOS je iOS to len tak nenahradíš ničím a samsung ti po čase začne sekat.

Celá diskusia 34 príspevkov