Xiaomi už neumožňuje inštaláciu globálnej ROM na čínsky model

Pri nákupe smartfónu alebo tabletu Xiaomi si dajte pozor, akú verziu kupujete. Či globálnu alebo čínsku. Výrobca odporúča kupovať zariadenia iba z oficiálnej distribúcie.

Xiaomi na svojej stránke upozorňuje, že na telefóny vyrobené pre čínsky trh nebude možné nainštalovať globálnu ROM MIUI a naopak.

Výrobca dôrazne odporúča kupovať telefóny Xiaomi výhradne od autorizovaných predajcov a z oficiálnej distribúcie. U nás je to napríklad obchod mi-store.sk.

Pre Slováka je lákavé kúpiť si telefón s nízkou cenovkou z tzv. šedého dovozu alebo priamo z Číny. Aké sú s tým spojené riziká sa dočítate v našom dávnejšom článku Na Slovensku je to tak: Lacné mobilné telefóny. Téme vyšších cien sme sa venovali aj v téme Poradňa: Prečo sú iPhony a čínske smartfóny Xiaomi v Európe drahšie?

Praktiky neoficiálnych dovozcov nevyhovujú ani Xiaomi, a tak pristúpilo k razantnému kroku - neumožní nahrávanie globálnej ROM na čínske modely. Tie od výroby nepodporujú Google služby (ani Google Play) a z Európanovi blízkych jazykov obsahovali iba angličtinu. V menu čínskej verzie sa nachádza aj množstvo lokálnych aplikácií určených pre čínskeho zákazníka. Nainštalovaním globálnej ROM bez nutnosti odomknúť booatloader ste mohli vyriešiť spomenuté problémy a odstrániť "balast".

Samostatné nainštalovanie Google služieb by stále mohlo byť dostupné, no bez odomknutia bootloadera to nepôjde a je tu riziko, že sa flash nemusí podariť. Z telefónu by ste tak mali "tehlu". Ani samotné odomknutie už netrvá 15 dní, ale 30 až 60 dní. Do odomykania systému by sa mali púšťať iba skúsení používatelia, ktorí si vedia poradiť pri prípadných problémoch, ktoré sa môžu počas inštalácie vyskytnúť.

Zdroj: svojej stránke

Diskusia k článku:

Nightmare 08.10.2018 - 19:57

Pekne klepli po prstoch...uz som o tomto niekde cital

Kubo10203008.10.2018 - 20:18 Trvalý odkaz

Je to už týždeň-dva stará info. Kedy si inak kúpil Sharp Aquos S2? :D

Nightmare08.10.2018 - 23:30 Trvalý odkaz

Asi pred necelym mesiacom?

Kubo10203009.10.2018 - 09:18 Trvalý odkaz

Že či si ho náhodou nekúpil odo mňa alebo kamaráta z BA :D lebo tiež som ho mal :)

Celá diskusia 4 príspevky