Samsung Galaxy W (Samsung i8150)

RECENZIA smartfónuSympatický dotykový android (v2.3) strednej triedy s 3,7'' WVGA displejom a 5 Mpix fotoaparátom so zaostrovaním a LED bleskom. Ponúka všetky bežné funkcie, rýchly procesor a silnú batériu.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3 Gingerbread + TouchWiz UI,

procesor: 1,4 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 115 x 60 x 12 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: 115 g),

displej: TFT, dotykový (kapacitný), 480 x 800 b., 16 mil. farieb, 48 x 81 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps),

predná kamera: VGA

pamäť: 512 MB RAM + 4 GB vnútorná pamäť (dostupných 1,7 GB) + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné : minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion 1 500 mAh, EB484659VU

výdrž: do 8 h hovoru / do 570 h pohotovosti

SAR: 0,517 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 290 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, tlačidlo spúšte,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.5 Gingerbread

Obsah balenia: neznámy

Koncom augusta spoločnosť Samsung oznámila novú schému názvov pre smartfóny s OS Android. Spolu so schémou predstavila aj nové modely, ktoré sú už takto označované. Zariadenia s písmenom "W" (Wonder) v názve majú byť kvalitné, strategické modely, určené tým, ktorí hľadajú rovnováhu medzi výkonom a štýlom.

Ani v tomto prípade sa veľká dizajnová zmena oproti "kolegom" nekoná. Pod displejom nájdeme dve dotykové tlačidlá (menu, späť) a jedno fyzické (domov). To poslúži aj na rozsvietenie zhasnutej obrazovky. Nad displejom si svoje miesto našli slúchadlo, predný VGA fotoaparát a senzor priblíženia (pre automatické vypnutie obrazovky počas telefonovania). Umiestnenie tlačidla ovládania hlasitosti do ľavej steny a tlačidla napájania do pravej je už pre androidy od Samsungu typické. V hornej stene nájdeme dva konektory, a to 3,5 mm audio a microUSB. Ten poslúži ako na prepojenie s PC tak aj na nabíjanie. Pozícia "nabíjacieho" konektora v hornej stene má svoje významné pre aj proti. Je len na vás, ktorú pozíciu preferujete viac.

Mikrofón je jediný prvok, ktorý nájdeme v dolnej stene Galaxy W. V zadnej stene sa nachádza objektív fotoaparátu, LED blesk a hlasitý reproduktor. Drsná povrchová úprava zadného krytu je príjemná na dotyk a nezachytáva žiadne odtlačky. Kryt odstránite jednoduchým odlúpnutím. Nakoľko je zhotovený z ohybného plastu, nemusíte sa báť prípadného poškodenia pri odstraňovaní. Pod krytom nájdeme 1 500 mAh batériu a sloty pre microSD a SIM kartu. Výmena microSD karty je možný aj bez dotyku batérie, čo pre SIM kartu už neplatí.Samsung W ma prekvapivo rýchly štart aj po prípadnom vybratí batérie.

Pri displeji zamrzí absencia technológie AMOLED. Výrobca sa rozhodol pre klasický LCD panel. Na uhlopriečke 3,7" ponúkne rozlíšenie 480 x 800 b. Pri nepriamom sledovaní obrazovky potešia celkom slušné pozorovacie uhly, v exteriéri však už displej ukáže svoje slabšie stránky. Slabú čitateľnosť je možné zlepšiť nastavením jasu na maximum. Nakoľko telefónu chýba automatická regulácia jasu, musíte ju ovládať ručne. Aby ste pri každej zmene osvetlenia nemuseli vstupovať do nastavení, stačí podržať prst na hornej lište (signál, hodiny, batéria), ktorá sa následne povytiahne a vy pohybom do strán nastavíte požadovanú intenzitu.

Aj pri tomto modeli doplnil Samsung "čistý" Android o svoju nadstavbu TouchWiz 4.0.

Zablokovaná obrazovka zobrazuje dátum, čas, widget aktívneho prehrávača hudby a zmeškané udalosti, do ktorých vás systém presmeruje ak horizontálne potiahnete zmeškanú udalosť cez displej. Pohotovostný režim ponúkne maximálne sedem domácich obrazoviek, na ktoré je možné umiestniť widgety, skratky a priečinky. Tie sa dajú vytvoriť aj v menu. Widget priečinku zobrazuje ikony šiestich aplikácií, no počet v ňom môže byť vyšší. Veľkosť niektorých už nainštalovaných widgetov sa dá zmeniť. Pri widgete Hodiny mi chýbal po kliknutí naň priamy vstup do nastavení budíka. Počet (maximálne štyri) a typ aplikácií rýchleho panela v spodnej časti obrazovky si môžete prispôsobiť. Priečinok si tam ale nepridáte. Zobrazenie aplikácií v menu je buď mriežkové alebo ako zoznam.

Výsuvná lišta zobrazuje zmeškané udalosti, prehrávač hudby, rádia a mnoho ďalších informačných zobrazení, no pre mňa najdôležitejšie sú skratky nastavení Wi-Fi, Bluetooth, GPS, tichého režimu a možnosť automatického otáčania, na ktoré v Samsungoch nedám dopustiť.

Dlhším podržaním stredného tlačidla sa zobrazí ponuka naposledy použitých programov a správca úloh s práve spustenými aplikáciami.

Prepojenie telefónneho zoznamu s rôznymi účtami je automatické ak sa dané mena zhodujú. Ostatné kontakty si môžete prepojiť ručne v nastaveniach. Previazanie s Facebookom zobrazí profilové fotky, ktoré oživia telefónny zoznam. Potiahnutím prsta po kontakte doprava sa začne vytáčanie hlasového hovoru. Smerom doľava sa spustí aplikácia správy pre napísanie SMS danej osobe. V aplikácii Telefón sa dá zistiť aj čas hovoru (posledný, odchádzajúce, prijaté, všetky).

SMS správy sú zoradené vo forme konverzácií.

Softvérová klávesnica ponúka okrem zobrazenia QWERTY na výšku a šírku aj možnosť zadávania znakov kreslením. Osobne som neprišiel na chuť tomuto spôsobu. Klávesnica vníma iba jednotlivé znaky, nie celé slová, častokrát nevedela rozoznať, čo som napísal a o rýchlom písaní sa v tomto prípade tiež nedá hovoriť. V primárnom zobrazení režimu QWERTY mi chýbala najmä čiarka. K tej sa dopracujete iba dlhším podržaním bodky alebo prepnutím písmen na znaky. V Markete však nájdete veľa kvalitných klávesníc, ktoré si viete lepšie prispôsobiť. Mojím favoritom je už dlhšiu dobu Smart Keyboard PRO.

Na pridanie emailového účtu poslúži aplikácia Email. Neobsahuje však žiadne preddefinované nastavenia, všetko sa zadáva ručne.

Internetový prehliadač je klasický "androiďácky". Ponúkne výbornú prácu s viacerými oknami, záložkami zobrazenie flash animácií atď. V nastaveniach nájdete aj možnosť vytlačiť celú alebo práve zobrazovanú časť stránky prostredníctvom Wi-Fi. No rozumie si iba s tlačiarňami značky Samsung. Vstavaný prehliadač u androidov mi plne vyhovuje, no niekedy má problémy so sťahovaním súborov z určitých úložísk. Preto mám vždy poruke aj Operu Mini.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením päť megapixelov a LED bleskom zhotovuje snímky dobrej kvality. Vlastný úsudok si môžete vytvoriť z našej galérie. Pri fotografovaní detailov pomôže zaostrovanie, ktoré aktivujete dotykom na displeji. V nastaveniach nájdeme aj pár základných efektov a možnosť zhotoviť panoramatický a animovaný záber. Na úpravu fotografií a obrázkov poslúži aplikácia Editor fotografií. Galaxy W si poradí s nahrávaním videí v rozlíšeniach od 176 x 144 b. až po HD (1 280 x 720 b.). V slabo osvetlených priestoroch vám môže asistovať aj LED blesk, ktorý neprepáli ani blízke objekty. Novinkou najnovších Samsungov je, že snímky zhotovíte aj s batériou nabitou pod 15%, no bez blesku.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2 MB, MPEG4; obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 687 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

Prehrávač hudby ponúkne ekvalizér s prednastavenými profilmi a jedným prispôsobiteľným. Samsung do prehrávačov pridáva režim 5.1 kanálového zvuku. Ten je možné spustiť iba so zapojenými slúchadlami a pri vypnutom ekvalizéri. Mňa príliš neoslovil, radšej si jednotlivé frekvenčné pásma upravím v ekvalizéri. Hlasitosť zmeníte aj pri zablokovanom displeji, čiže stačí dať ruku do vrecka a nahmatať tlačidlá v bočnej stene. Po rozsvietení zablokovaného displeja sa v hornej časti zobrazí widget na rýchle ovládanie prehrávača.

Prehrávač videí s natívnou podporou DivX formátov zobrazuje aj titulky. V Markete je veľa kvalitných prehrávačov, ktoré vám ponúknu ešte niečo naviac, napríklad MoboPlayer, MX Video Player.

FM rádio s RDS (zobrazenie názvu stanice) a RT (Radio Text, t.j. názov skladby alebo relácie) ponúkne možnosť uloženia obľúbených staníc a časovač vypnutia. Bez slúchadiel, ktoré slúžia ako anténa, rádio nespustíte.

Zvonenie prichádzajúceho hovoru stlmite prevrátením zariadenia displejom nadol. Rovnaké gesto sa dá použiť aj pri prehrávaní zvukov (hudba, rádio) cez reproduktor.

Z organizačných funkcií spomeniem prehľadný widget Kalendár, ktorý v dolnej časti zobrazuje aj text udalostí, pripomienok v označenom dni. V Markete nájdete množstvo budíkov (AlarmDroid), kalendárov (Calendar Pad a Jorte s vydarenými widgetmi) a kalkulačiek (RealCalc Scientific Calculator), ktoré vám možno budú vyhovovať viac.

Na prehliadanie a editáciu Office súborov poslúži výrobcom pripravená aplikácia Polaris Office.

Okrem Marketu tú nájdeme aj aplikáciu Samsung Apps. Niekedy Samsung ponúka zadarmo aplikácie, za ktoré by ste si na Markete zaplatili (napr. Tapatalk, hry).

Kategóriu Samsung Hubs tvoria aplikácie Game Hub, Music Hub a Social Hub. V prvej nájdeme jednoduchšie hry, ale aj známe kúsky od spoločností Gameloft, EA Games, GLU a G-Gee. Predaj skladieb a albumov ponúkne druhá spomínaná. Cena skladby sa pohybuje približne od 0,99 - 1,49 €, za album zaplatíte asi 10 €, no dajú sa nájsť aj lacnejšie. Posledná, Social Hub, združuje kontá emailových účtov a vybraných sociálnych sietí.

Pomocou PC sotfvéru Kies a aplikácie Kies Air v telefóne, dokážete spravovať a prenášať súbory, kontakty, SMS, záložky, hudbu a videa prostredníctvom Wi-Fi siete. Funkcia Kies Air patrí k našim obľúbeným.

Batéria s kapacitou 1 500 mAh ma v tomto prípade veľmi príjemne prekvapila. Zapnutá sieť EDGE (maily, aktualizácia počasia, sociálnych sietí), občas Wi-Fi (aktualizácia aplikácií), 20 minút hovorov, hodina hudby a surfovanie na webe spôsobili vyšťavenie batérie takmer po dvoch dňoch. Používatelia s menšími nárokmi by mali túto hranicu bez problémov prekročiť.

Výhody:

+ 1,4GHz procesor

+ výdrž akumulátora

+ textúrovaný povrch zadného krytu

+ pevné zhotovenie

+ Kies Air cez Wi-Fi

Nevýhody:

- "iba" LCD displej

- slabá čitateľnosť displeja v exteriéri

- absencia automatickej regulácie jasu

- hrubší dizajn než v prípade konkurentov

- záznam videí bez zaostrovania

Orientačná cena: 276 € (Epicentrum.sk)

Záver

Samsung Galaxy W sa chystá nahradiť populárne modely Galaxy S a S Plus. Ponúkne 1,4 GHz procesor, slušný 5 Mpix fotoaparát s LED bleskom, kvalitné zhotovenie a textúrovaný povrch zadného krytu, ktorý nezachytáva odtlačky. Použitie iba LCD displeja je však akýmsi krokom späť. Napríklad Galaxy S Plus, ktorý je o necelých 40 € drahší, má rovnako rýchly procesor, silnejšiu batériu, lepší displej...no chýba mu LED blesk. Niekomu však môžu prekážať väčšie rozmery a práve pre tých je Galaxy W vhodnejším kandidátom. Ak by som sa rozhodoval medzi týmito modelmi, mojím víťazom by bol Galaxy S Plus. Medzi priamych konkurentov patrí Sony Ericsson Xperia Ray a LG Optimus Sol. Tie ponúkajú tenší a snáď aj elegantnejší dizajn, no Samsung vyhráva na poli rozumných riešení (drsná zadná stena, mechanické tlačidlo pod displejom, vypínač v bočnej stene, fotoaparát s LED bleskom, silný akumulátor...).

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.12.2011 - 16:10

Vie mi niekto povedať ako rýchlo nájde GPS signál na offline navigácii (napr. Sygic)? A či je rýchlosť nájdenia GPS signálu porovnateľná napr. so SE NEO V?

anonymous31.10.2011 - 07:06 Trvalý odkaz

StrayWolf: A koľko má pamäte RAM?

anonymous31.10.2011 - 09:45 Trvalý odkaz

Mr.X: @StrayWolf - 512MB

anonymous31.10.2011 - 11:03 Trvalý odkaz

Džaro: aspon keby tam dali 768 MB ... tak to je len nejaka divna kopia galaxy S s horšim displejom :/

anonymous31.10.2011 - 11:42 Trvalý odkaz

hellwet: fakt mas pravdu ako keby kopia galaxy s to radsej galaxy s by som zobral nez toto cudo

Celá diskusia 32 príspevkov