Samsung Galaxy Tab S4 - DeX a pero v cene, klávesnica za príplatok

Recenzia 10,5'' tabletu so štvoricou reproduktorov, 4 GB RAM, 7300 mAh batériou a dotykovým perom S Pen. Obal s klávesnicou si treba kúpiť zvlášť.

Tablety nezažívajú práve najlepšie obdobie. Neviem, či je to vďaka neustále zväčšujúcim sa uhlopriečkam smartfónov alebo tomu, že skrátka neponúkajú dostatok funkcií a možností.

Ja napríklad denne využívam iPhone a MacBook Pro. Verte, že kúpu iPadu som zvažoval niekoľkokrát, no vždy s rovnakým výsledkom - vyhodnotením, že tablet nepotrebujem a išlo by len o vyhodené peniaze. Počítač s 1,37 kg hmotnosťou a výškou 1,5 cm sa mi v taške či ruksaku rýchlo stratí a oproti tabletu ponúkne (pre človeka pracujúceho s textom nevyhnutnú) plnohodnotnú klávesnicu a neosekané desktopové aplikácie.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Tab S4Výborne vybavený tablet s 10,5'' WQXGA displejom, čipsetom Snapdragon 835, prostredím DeX, štyrmi reproduktormi AKG, snímačom očnej dúhovky, dotykovým perom a 7300 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Test Samsungu Galaxy Tab S4 mi však prišiel vhod. Drahý počítač som nechal doma a na týždeň mimo Slovenska vzal len tento tablet s dotykovým perom S Pen a ochranným krytom s klávesnicou predávaným samostatne. Svoju výbavu som tak nahradil 482-gramovým tabletom obaleným do 370-gramového krytu s tlačidlami. Počítate dobre, úspora hmotnosti je len 37 % a takéto kombo vyjde na 759 eur za tablet a 149,90 eur za klávesnicu. Iróniou je, že cenová úspora oproti modernému ultrabooku bude tiež takmer rovnakých 40 %. Mal by som teda očakávať, že tablet využijem na o štyridsať percent menej činností?

Kryt s klávesnicou však vyhlasujem za výborný nápad a Android tablet bez takéhoto pomocníka by som už nechcel. A vlastne ani bez dotykového pera, ktoré som mal pri používaní v ruke skoro stále. To isté platí pre obal. Keďže som mal Galaxy Tab S4 neustále zacvaknutý do jeho plastového rámu, prakticky vôbec som nevidel jeho obrovský sklenený chrbát.

Obal slúži aj ako pohodlný stojanček pri písaní alebo sledovaní videí. Sklon displeja si neprispôsobíte, mne však 45° vyhovovalo. Ukotvenie je rýchle a presné, magnety tablet vždy spoľahlivo pritiahnu na štvoricu komunikačných pinov.

Je fajn, že ani v pere S Pen ani v klávesnici nemusíte vymienať batérie. Pero má navyše v obale svoje miesto na ľavej strane. Ak ho nepotrebujete, gumový patent môžete ľahko oddeliť a nechať doma. Za jedinú nevýhodu považujem fakt, že po zavretí obalu displej tabletu nezhasne. Musíte ho uzamknúť vypínačom alebo počkať na vypršanie nastaveného limitu. Ak toto riešia nejaké hlbšie nastavenia, nenašiel som ich.

Tablet je príjemne tenký, so štvoricou výkonných reproduktorov ladených spoločnosťou AKG vo všetkých rohoch kovového rámu, 3,5 mm audio konektorom a USB-C portom pre nabíjanie. Chýbať nesmie ani zásuvka pre microSD a SIM kartu. Obe môže mať v tablete vložené naraz a využívať tak aj rozšírené úložisko, aj rýchlu LTE konektivitu či prípadne telefonovanie cez hlasitý odposluch alebo slúchadlá.

Konštrukcia je elegantná a vyzerá mimoriadne pevne. Sklo na chrbte však už malo niekoľko škrabancov. Samozrejme, nevieme, ako sa k tabletu správali iné redakcie, no aj tak je to trochu sklamanie. Privítal by som tiež vodeodolnosť. Ani tej sa nedočkáte. Na filmy sledované z horúcej vane teda zabudnite.

Super AMOLED displej ponúkne ideálne veľkú 10,5'' uhlopriečku a rozlíšenie 2560 x 1600 bodov. Na sledovanie filmov a základnú prácu s tabletom je to akurát. V prostredí Androidu 8.1 si však pár nedostatkov všimnete. Na takto veľkej ploche totiž jemnosť displeja dosahuje iba 287 ppi. Len pre porovnanie, QHD obrazovka smartfónu Galaxy S9 dosahuje až 570 ppi. Text teda až tak ostrý nebude, no férový je iba súboj s konkurenčnými tabletmi a tu Galaxy Tab S4 nijako nezaostáva. Len platí, že tablet máte pri očiach bližšie než notebook.

AMOLED budú niektorí z vás obhajovať, mne jeho ružové sfarbenie veľkých bielych plôch prekáža. A samozrejme, v tomto prípade hovorím o nevýhodách tejto zobrazovacej technológie, nie o aktivácii modrého filtra pre pohodlnejšie čítanie v noci. V nastaveniach Zobrazenia si ale môžete vybrať režim Adaptívne zobrazenie a farby trochu posunúť do studenších tónov, prípadne na RGB stupnici ubrať červenú. Nedostatok takto výrazne eliminujete.

Samsungácky tablet a jeho nadstavba Samsung Experience 9.5 žmýkajú z tabletového rozloženia Androidu všetko, čo sa dá. Privíta vás taká istá mriežka ďaleko od seba vzdialených ikon, z akej sa fanúšikovia často smejú na iPadoch. Na plochu si môžete pridať rôzne widgety či odkazy. O návrat domov, vstup do multitaskingu a tlačidlo späť sa starajú malé ikony blízko stredu zariadenia.

Ponuka multitaskingu vám umožní aktivovať zobrazenie s rozdelenou obrazovkou (dve aplikácie vedľa seba). Systémové aplikácie ako Galéria, E-mailový klient, Správy či Chrome fungujú na veľkom displeji dobre. Najmä posledný spomínaný Chrome, ktorý vám otvorené Taby zobrazí presne tak, ako na počítači.

Na druhej strane, Messenger, Facebook alebo Instagram sú úplná tragédia. A toto nie je problém Samsungu, ale Googlu, Androidu a nezáujmu vývojárov o tablety.

Samsung a jeho Galaxy Tab S4 však v rukáve skrývajú mimoriadne silné eso, ktoré sa nazýva režim Samsung Dex. Možno ste zachytili, ako sa spomína v súvislosti s najnovšími vlajkovými loďami a po pripojení externého monitora či TV na nich zobrazí prostredie podobné desktopovému Windowsu.

Galaxy Tab S4 tento desktopový režim dokáže spustiť na vlastnom 10,5'' displeji bez pripájania akýchkoľvek periférií. Aj klávesnica je len voliteľná. Dovolím si tvrdiť, že Dex plne nahrádza prostredie Androidu a eliminuje väčšinu jeho nedostatkov na veľkých obrazovkách. Ja som tablet používal iba v tomto režime a to isté radím aj vám, hoci výrobca upozorňuje, že spotreba energie DeX-u môže byť o niečo vyššia.

Výhody sú takmer nekonečné: viac ikon na domácej ploche, prehľadnejší multitasking, tlačidlá Domov a Späť ergonomickejšie v ľavom dolnom rohu, dátum a rýchle skratky k zvuku, klávesnici, screenshotom, Wi-Fi, Bluetooth a ďalším zas vpravo dole.

A samozrejme, aplikácie sa spúšťajú v oknách s meniteľnou veľkosťou (stačí ťahať prstom za ich okraj) namiesto nezmyselného full screen režimu. Vedľa seba alebo cez seba tak môžete mať kľudne 10 aplikácií.

Tu už ovládaniu výrazne pomáha dotykové pero S Pen, ale veľmi slušne to ide aj bez neho. Škoda, že rozšírené funkcie po stlačení tlačidla na pere (inteligentný výber / orezanie screenshotov), preklad či písanie poznámok využijete len v androidovom režime. V Dex-e mi však príliš nechýbali, v ňom si totiž môžem otvoriť OneNote a čmárať si tam.

V oboch režimoch zobrazovania máte k dispozícii typickú lištu s notifikáciami alebo rýchle skratky k zapínaniu základných funkcií - Wi-Fi, Bluetooth, Letový režim atď.

Zo základného 64 GB vnútorného úložiska budete mať po prvom zapnutí dostupných viac než 50 GB. Inštaláciu aplikácií a prenos SMS-iek či kontaktov z iného Androidu vám uľahčí zabudovaný sprievodca.

O dostatok výkonu sa stará 4 GB operačná pamäť a procesor Qualcomm Snapdragon 835, ktorý bol v najdrahších smartfónoch hitom len vlani. Reakcie boli teda vždy rýchle a bezproblémové, systémová Galéria dokonca zvláda aj základný orez 4K videa. To som do tabletu dostal krkolomne, ale úspešne - do USB-C portu som pripojil USB-C redukciu a k nej čítačku microSD kariet. V praxi to ukazuje výbornú kompatibilitu, o akej sa iPadom s iOS môže len snívať. Verím, že s väčšinou príslušenstva a USB kľúčov nebudete mať problém.

Podobne ľahké je spojazdnenie výstupu na televízor alebo projektor. Použiť môžete bezdrôtovú cestu alebo USB-C - HDMI redukciu. V tom prípade sa DeX zobrazí na väčšom monitore a plocha tabletu poslúži ako touchpad.

V ponuke aplikácií nechýba nič, na čo ste zvyknutí z ponuky smarfónov od Samsungu. Na tablete pravdepodobne príde vhod Detský režim, v ktorom môžete deťom vytvoriť až 6 profilov. Jeho zavretie je chránené PIN kódom a ratolesti tak dostanú prístup len k fotoaparátu, hrám, videám, povoleným webom či kresleniu, ktoré sa vďaka peru v krabici vyslovene ponúka. Možno by som však Galaxy Tab S4 deťom zveril len v nejakom gumovom ochrannom obale.

Produktívnejších dospelých so smartfómi od Samsungu vo vrecku poteší Samsung Flow. V odkaze máte najlepšie vysvetlené, ako funguje - okrem presúvania súborov z telefónu do tabletu zjednotí aj notifikácie a umožní vám odpovedať na SMS-ky aj bez jeho vyťahovania z vrecka. Na cestách sa najviac zíde automatické aktivovanie Wi-Fi hotspotu. Túto funkciu si neviem vynachváliť v ekosystéme od Apple, kedy počítač / tablet pripojíte na internet aj bez toho, aby ste vôbec vytiahli mobil z vrecka.

S perom si môžete kresliť aj v aplikácii PENUP, ktorá je zároveň pokusom o sociálnu sieť. Svoje výtvory tak môžete zdieľať s ostatným svetom. Dotykový hrot pera samozrejme reaguje na tlak, ľahko tak môžete kresliť tenšie či hrubšie čiary.

Samsung Members vám pomôže otestovať tablet a diagnostikovať prípadné problémy. Appka slúži tiež na vyčistenie RAM a vnútorného úložiska či ako zdroj tipov na efektívnejšie používanie. SmartThings zas na ovládanie inteligentnej domácnosti, pokiaľ v nej už nejakých kompatibilných pomocníkov (svetlá, termostaty, snímače pohybu) máte.

Nechýbajú ani poznámky Samsung Notes a známy Zabezpečený priečinok, ktorý ochráni kontakty, fotografie a iný obsah ďalším heslom v prípade, že tablet zdieľate v rámci rodiny. Nezabúdajte však, že do tabletu môžete pridať viacerých používateľov a každý tak dostane svoje nezávislé nastavenia, stiahnutý softvér aj úložisko.

Prepínanie je jednoduché, dá sa však vykonávať len po vystúpení z režimu DeX. Ja som spoľahlivo využíval odomykanie tvárou. Pri nasadenej klávesnici si treba uvedomiť, kde je kamera umiestnená. So skenovaním potom nebudú výraznejšie problémy.

Predná kamera má 8-megapixelové rozlíšenie a v prípade potreby ju môžete využiť aj na nahrávanie Full HD videí. Nechýbajú jej zábavné nálepky, filtre ani funkcia širokouhlého selfie (panorámy). Dokáže tiež rozmazávať pozadie v režime Zaostrené selfie.

Častejšie však k slovu príde 13-megapixelový zadný fotoaparát. Ten si poradí aj so 4K video záznamom. Všetky jeho režimy nájdete na posuvných kartách vľavo - aj HDR, Panorámu či Pro s nastavením vyváženia bieleho bodu, ISO a expozície. V pravo dole si svoje miesto našlo tlačidlo Bixby Vision. To dokáže rozpoznávať objekty, prekladať text alebo zobraziť vašu pozíciu na virtuálnej AR mape podľa zdrojov z Google Maps. Dostupná je tiež čítačka QR kódov a etikiet vínových fliaš.

Snímač splní všetko, čo od tabletu očakávate. Oproti smarfónom však zaostruje o niečo pomalšie a ponúkne tiež nižší dynamický rozsah. Večer teda už rozhodne excelovať nebude a vy dáte radšej prednosť smartfónu.

Oveľa lepšie je na tom štvorica reproduktorov s logami AKG. Sú veľmi pekne vyvážené a dostatočne hlasné na ozvučenie aj väčších miestností. Ja som ich využíval hlavne na sledovanie filmov, k čomu vyzýva aj obrazovka s pomerom strán 16:9. Pri otočení tabletu sa automaticky otočí aj stereo efekt. V nastaveniach alebo cez rýchle prepínače môžete aktivovať efekt Dolby Atmos, prípadne si doladiť kompletný ekvalizér. Slúchadlá v balení nenájdete, ale pri tabletoch to nie je nič neobvyklé.

Tablet som pri stredne intenzívnom používají tvorenom najmä zo surfovania na internete nabíjal približne raz za tri až štyri dni. S výdržou 7300 mAh batérie som tak veľmi spokojný. Hodina a pol seriálov z batérie vysaje len 15 % energie. Vybitý tablet sa s pribalenou nabíjačkou doplna dobije za približne dve a pol hodiny.

Viackrát som chválil doplnkový obal s klávesnicou. Písanie na nej bude vďaka úspornejšiemu rozloženiu menej pohodlné než na notebooku, viac než rozmer tlačidiel však u mňa bolo prekážkou neznáme rozloženie špeciálnych znakov - teda nič, na čo by ste si po pár dňoch prevádzky nezvykli.

Potlač kláves kopíruje anglické rozloženie, v nastaveniach ale samozrejme možné zvoliť slovenské QWERTY, takže problémom nebude ani diakritika. Raz za pár dní sa u mňa klávesnica opäť sama prepla do angličtiny, ale spamätala sa po krátkom stlačení tlačidla Lang. Ako spomínam vyššie, ja by som si používanie Galaxy Tab S4 bez nej už predstaviť nedokázal.

Výhody:

+ dotykové pero S Pen (v balení) aj obal s klávesnicou (za príplatok) je výborný nápad

+ Samsung Dex eliminuje nedostatky Androidu na veľkých displejoch

+ 10,5'' sa javí ako ideálny rozmer

+ štvorica reproduktorov ladená firmou AKG

+ výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- ružové sfarbenie Super AMOLED displeja

- chýbajúca odolnosť voči vode

- vysoká cena tabletu aj obalu s klávesnicou

- zadné sklo sa ľahko poškriabe

- povrch obalu zachytáva nečistoty

Orientačná cena: 759 eur (Galaxy Tab S4, 64 GB s LTE) a 149,90 eur za obal s klávesnicou

Záver

Samsung Galaxy Tab S4 je veľmi dobrý tablet. Možno dokonca ten najlepší, aký si s operačným systémom Android môžete aktuálne kúpiť. Pomáha mu najmä vlastné prostredie DeX, ktoré úspešne eliminuje nedostatky Androidu na veľkých obrazovkách.

DeX vám umožní otvoriť viac okien naraz v ľubovoľných rozmeroch, namiesto tvrdohlavého rozťahovania aplikácií na celý displej, hoci tie na to absolútne nie sú pripravené. Pribalené pero S Pen na ovládanie okamžite začnete využívať aj bez toho, aby ste potrebovali akýkoľvek návod. Zďaleka teda neslúži iba na kreslenie.

Podobne praktický je obal, stojanček pre sledovanie filmov a klávesnica v jednom. Občasné prepínanie zo slovenčiny s diakritikou naspäť na anglické rozloženie jej rád odpustím. Problém je, že obal už na rozdiel od pera v cene tabletu nie je.

Obal s klávesnicou by som rozhodne chcel, no priplatiť si takmer 150 eur k samotnej cene tabletu, za ktorú môžete mať dobre vybavený notebook, sa zrejme nebude chcieť úplne každému.

Diskusia k článku:

ML 26.09.2018 - 13:20

+91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune +91 8440828240 love vashikaran specialist baba ji in mumbai pune

ML26.09.2018 - 13:20 Trvalý odkaz

Jak najlepsi s Androidom, predsa najlepsi vobec... ;-)

Peter Fejfar27.09.2018 - 00:38 Trvalý odkaz

Veľmi príjemná recenzia. Nemať iPad Air 2 s bluetooth klávesnicou v obale, s ktorým som veľmi spokojný, tak vôbec neuvažujem a idem do tohto samsungu. Ten Dex režim, (DeX som využíval s S8 a teraz využívam s Note8), zobrazujúci sa priamo na displeji tabletu je výborný nápad.

Profile picture for user oltcit@orangemail.sk

oltcit30.12.2018 - 13:24 Trvalý odkaz

oneskorena reakcia, pretože ho mam aj s klávesnicou len pár dní, ale je to fajný kúsok hardweru, zatial mi chyba pár veci:notifikacna dioda, vodoodolnost, pero umiestnitelne priamo v tele tabletu. Co sa týka softu, nuz zoznamujeme sa, mam pre ženu ešte Tab A 10,1", takže nejaké skúsenosti už boli, ale aj tak ten soft mi príde chudobny(veľa skúseností s Androidom nemám,používam len Asus zenfone 2 s Lollipop a ten ma pridanú nadstavbu veľmi zdarilu. Co oceňujem na Samsungu, že pomocou Samsung aplikácie na prenos obsahu starého zariadenia do nového som pretiahol obsah Asusu do S4 a skoro všetky aplikácie pracujú a sú validne aj zakupene apky, takže za mňa super. pomocou SuperBeam som presunul chýbajúce súbory, čo nezvládol originálny program(ten prenáša len apky nainštalované ofiko cestou(nezobral mi napr. iGO s 11GB dat) Na tom mi záležalo najviac(potrebujem navi k práci) a úplne super, na prvý pokus prenesené vrátane nastavení a dat a pracuje super(konečne vidím poriadne na displej :-D) Ohladom klávesnice, ja opacne som veľmi rad za QWERTY verziu, pracujú klávesové skratky, Alt Tab pekne prepína medzi bežiaci i apkami a Dex režim, čo povedať, parada, je to malý mini notebook, keby tomu dali multidualboot a dal by sa zaviesť aj Win(co chlapci z XDA možno už vyriešili) tak tu máme veľmi zdarilu, výkonnú kombináciu dotykového tabletu s perfektnou klávesnicou a dlhou vydrzou. Ohľadom toho zhasinania displeja pri zaklopeni klavky, to ma irituje tiez(iný lacný obal to umožňuje bezproblémovo) ale zda sa, ze som už narazil na možnú príčinu(len niet času podrobné badat)

Celá diskusia 4 príspevky