Nokia Asha 201

Prvý kontakt s lacným telefónom s plnohodnotnou klávesnicou, 2,4'' QVGA displejom, 2 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku, EDGE, Bluetooth, MP3 prehrávačom, FM rádiom a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou

OS: S40

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 115 x 61 x 14 mm,

hmotnosť: 105 gramov overenédisplej: TFT, 262 144 farieb, 320 x 240 b., rozmery 36 x 48 mm, uhlopriečka 2,4'' (60 mm),

fotoaparát: 2 Mpix, nahrávanie videí 10 snímok za sekundu

predná kamera: nie

pamäť: 10 MB dostupná + micro SD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB,

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio s nahrávaním,

ostatné: Java, Nokia Store, webový prehliadač Nokia, aplikácie sociálnych sietí,

batéria: 1 430 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 63 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA, GPS, Wi-Fi, UMTS, HSPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Nokia S40

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka AC-11, batéria BL-5J, slúchadlá WH-102, dokumenty.

Nokia Asha 201 je ďalšim lacným telefónom tejto zatiaľ ešte severskej značky. V tele pripomínajúcom drahšie biznis modely ponúka plnohodnotnú QWERTZ klávesnicu a displej bez dotykovej vrstvy. Plastová konštrukcia nás pri tejto cenovke príliš neprekvapuje. Zhotovenie je pevné, no zadný kryt v niektorých častiach úplne nedolieha. Ďalším nedostatkom je ľahko poškriabateľná zadná časť. Škrabance sa objavili už po pár dňoch. Aspoň, že tá biela farba to sčasti zakamuflovala. Rozloženie jednotlivých prvkov je jasné z fotografií, my len zdôrazníme chýbajúce tlačidlo ovládania hlasitosti a taktiež chýbajúcu podporu nabíjania cez microUSB konektor. Nokiu 201 tak, na rozdiel od mnohých aktuálnych modelov tejto značky, nabijete len nabíjačkoku Nokia s tenkou koncovkou.

Predná stena je najmä o plnohodnotnej klávesnici. Podobne ako v Nokii 302, aj tu sa dá na svižné písanie textov rýchlo zvyknúť. Výrazným rozdielom je zmenšený medzerník bez skratky do nastavení Wi-Fi, keďže ho tento model nepodporuje. Stláča sa ale oveľa lepšie ako v 302-jke, na ktorej sme mali pocit, že je akoby dvojpolohový. Na klávesnici nájdeme opäť skratku do nastavení Bluetooth a tlačidlo Ctrl, ktoré využijete pri práci s textom (Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+A...). Dve tlačidlá so skratkami a dve potvrdzovacie, majú v porovnaní s 302-kou vymenenú pozíciu. Všetko závisí od zvyku, no nám viac vyhovovalo rozmiestnenie na 302-ke. Tlačidlá so slúchadlami pôsobia po ich podsvietení rozmazane a lacno.

Veľkou devízou je prítomnosť slovenských znakov na tlačidlách. Stačí držať modré tlačidlo vľavo dole a k tomu "P" a napíšete "é". Ak si na to raz zvyknete, alebo už písanie s diakritikou používate od čias Nokie E61, nedáte naň dopustiť. Problémom je však umiestnenie tlačidla Shift do spodného riadka na úplne nepraktické miesto. Shift má byť vľavo vedľa Y a basta. Ak hľadáte telefón na pohodlné písanie slovenských textov, pohľadajte v obchodoch radšej Nokiu E71 či E72. Poznámku dlhú až 3000 znakov môžete odoslať len cez SMS alebo Bluetooth.

Nad klávesnicou nás čaká displej bez dotykovej vrstvy a akcelerometra. V tejto kategórii telefónov je to však skôr výhra. Dotykové displeje v Nokiách Touch and Type majú slabšie pozorovacie uhly a horšiu čitateľnosť v slnečných dňoch. Pri tejto uhlopriečke si na pohodlné ovládanie hravo vystačím s tlačidlami pod diplejom a menej kvalitný dotykový dsiplej považujem skôr za marketingový ťah.

Prostredie S40 je živým dôkazom toho, že na jednoduchšie používanie nepotrebujete žiaden OS Android, Symbian a pod. Pohotovostná obrazovka zobrazí viacero informácií, podobne ako widgety v iných OS, a výborné pokrytie väčšiny aplikácií obmedzí dodatočné vchádzanie do menu. Mladá generácia tu nájde aj "widget" sociálnych sietí s poslednými statusmi a informáciami o počte prijatých správ. Možnosť chatovania nájdeme v ďalšej aplikácii - Chat. Tu okrem Facebook chatu nechýba ani, pre nás v redakcii dôležitá, služba Gtalk a pár ďalších (Ovi, WL Messenger...)

Škoda, že plnohodnotná klávesnica si v pohotovostnom režime rozumie iba s číslami a následným vytáčaním. Mohli ju využiť aj na rýchle písanie SMS správ a inteligentné vyhľadávanie kontaktov. To, že vám na mobile rýchle (alebo tiež inteligentné) vyhľadávanie kontaktov nechýba, znamená, že s touto návykovou funkciou ste doteraz neprišli do styku. A to je škoda.

Ďalšou obľúbenou aktivitou mladých ľudí je surfovanie na webe. Internetový prehliadač si poradí, žiaľ, s iba jedným otvoreným oknom, no nechýba mu prehľadná história a meranie spotreby dát. Ak vám tento prehliadač nevyhovuje, skúste siahnuť po známej Opere Mini. U mňa vyhrala aj vďaka podpore viacerých otvorených okien.

Už zo základných parametrov sa dá vyčítať, že fotoaparát je tu skôr ako povinná doplnková výbava. Každopádne, na zachytenie momentiek postačí. V nastaveniach nájdeme pár efektov, funkciu samospúšte a vyváženie bielej. Výsledné fotografie si môžete prezrieť v našej galérii a prakticky ich aj tak budete prezerať len na displeji mobilu, čomu zodpovedá aj ich kvalita; na tento účel úplne dostatočná.

Na Nokii Asha 201 nás veľmi milo prekvapila hlasná reprodukcia hudby. Jej kvalitu môže tejto lacnej Nokii závidieť každý aktuálny high-end. Škoda len, že FM rádio spustíte len so slúchadlami. Asha 201 by bol dokonalý esemeskový tranzistor.

Výhody:

+ plnohodnotná QWERTZ klávesnica

+ úvodná obrazovka s možnosťou personalizácie

+ upozornenie na prijatú SMS-ku blikaním

+ kvalitná reprodukcia hlasnej hudby

Nevýhody:

- chýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov

- tlačidlo Shift na nepraktickom mieste

- absencia microUSB konektora

Orientačná cena: 63 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 201 je sympatický mobil pre mladých, ktorí píšu veľa správ. Ak využívate program mobilného operátora s množstvom SMS-iek v balíku a neholdujete internetu, nebude vám prekážať ani chýbajúca podpora Wi-Fi. Mobil primárne určený na telefonovanie a SMS-ky by mal však ponúkať inteligentné vyhľadávanie kontaktov a prácu so správami v konverzáciách. Prvá funkcia mu chýba, druhá našťastie nie. A dokonca, Nokia 201 na prijatú SMS upozorňuje blikaním celej klávesnice v päťsekundovom intervale.

Diskusia k článku:

anonymous27.10.2011 - 04:14 Trvalý odkaz

rtg: prvy :P pre deti zenskeho pohlavia.. :D

anonymous27.10.2011 - 18:42 Trvalý odkaz

hellwet: druhy :P rtg mas pravdu :D ale ten nazov asha niekoho my to pripomina :D no nic necham to na ostatnych

anonymous27.10.2011 - 20:07 Trvalý odkaz

Jozef: Pekný fón, v tej bledomodrej by som ho bral :) tiež sa mi páči tá úprava zvonení priamo v mobile, konečne ich nebude treba presúvať do počítača a orezávať ich v audacity alebo podobnom programe.

anonymous28.10.2011 - 15:46 Trvalý odkaz

Vika: Tá cena 60 eur, to je fakt? Nie je to málo za novinku ??

Celá diskusia 18 príspevkov