Xiaomi Mi 8 - prvá liga, tras sa

Recenzia 6,2-palcového androidu s Full HD+ AMOLED always-on displejom, vysokým výkonom, dobrou výdržou a cenovkou pod 600 eur.

Xiaomi Mi 8 nám na test zapožičal distribútor IRD, ktorý k nám, aktuálne ako jediný, oficiálne dováža zariadenia tejto značky. Kúpiť ich môžete v rôznych serióznych obchodoch a eshopoch; IRD navyše prevádzkuje mi-store.sk, ktorý ponúka okrem online predaja aj kúpu tovaru v kamennom obchode v bratislavskom obchoďáku Bory Mall. Ak je to pre vás ďaleko, môžete sa vraj čoskoro tešiť aj na odberné miesto v Avione.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi 8Top model v niekoľkých verziách pamätí s 6,21'' natiahnutým Full HD displejom, čipsetom Snapdragon 845, duálnym 12 Mpix fotoaparátom, prednou 20 Mpix kamerou a GPS s duálnou frekvenciou. Špeciálna edícia ponúkne čítačku integrovanú do displeja a 3D sken tváre.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Kúpa Mi 8 z oficiálnej distribúcie síce prináša vyššiu cenu než priamo z Číny, na druhej strane však máte istú dvojročnú záruku, dodanie telefónu do niekoľkých dní, resp. ihneď, v predajni si ho môžete aj osobne obzrieť, obávať sa nemusíte ani čínskej nabíjačky alebo absencie LTE B20 (800 MHz). Slovenská distribúcia má tak niekoľko výhod, podnikatelia si z nej môžu tiež odrátať DPH.

Naše balenie Xiaomi Mi 8 64 GB s cenovkou 539 eur obsahovalo okrem nabíjačky, kábla aj audio redukciu z USB-C na 3,5 mm jack a šikovný mäkký obal, v ktorom som celý čas Mi 8 používal. Pod obal som vložil kovový pliešok, a tak som testovačku mohol bezpečne používať aj s magnetickým držiakom v aute bez použitia obojstrannej lepiacej pásky. Škoda len, že puzdro nedorovnalo objektívy vytŕčajúce rovný jeden milimeter nad úroveň zadnej steny.

Ak by ste mali záujem o 128 GB verziu, pripravte si 579 eur. Obe "slovenské" alternatívy ponúkajú 6 GB RAM.

Hlavným konkurentom mi-osmičky je určite Huawei P20, ktorý je o čosi drahší, ponúka odomykanie tvárou, ktoré v Európe Mi 8 akosi chýba, o čosi lepšie fotoaparáty (hlavne ten čiernobiely večer), menší výrez displeja, čítačku odtlačkov s gestami pod displejom a lepšie renomé značky na našom trhu. Mi 8 zas používa výkonnejší čipset a väčší AMOLED displej s Always-on funkciou. Z konkurentov musíme spomenúť aj podobne veľký, drahý aj výkonný OnePlus 6 so šikovným prepínačom režimov v bočnej stene.

Všetky spomenuté zariadenia majú aj takmer rovnako veľkú batériu bez možnosti bezdrôtového nabíjania. Ani jeden neponúka podporu pamäťových kariet či infraport, tešiť sa pri nich nemôžete ani na stereo reproduktory či FM rádio. Skrátka, podobajú sa ako vajce vajcu a je ťažké si z nich vybrať.

OnePlus 6 stráca pár bodov na distribúcii - žiaden oficiálny slovenský import, žiadna kamenná predajňa, servis a zrejme ani odpočet DPH pre podnikateľov. Niekomu na ničom z toho nezáleží, mne napríklad na všetkom. Ešteže máme všetci možnosť voľby.

Na stole mi tak leží jeden z dvojice najvybavenejších modelov značky Xiaomi (spolu s Mi Mix 2S). Niekoľko dní v ňom mám SIM kartu, všetko poctivo nastavené, popri tom nechytám žiaden iný mobil. Svedomito môžem prehlásiť, že by som to zvládol aj niekoľko týždňov. Doba sa zmenila, android a nadstavby na ňom dorovnali výhody iOS a ja sa konečne po rokoch zase cítim slobodný.

Po prvom zapnutí Mi 8 som len k zadnej stene priložil Huawei P20 a počkal asi hodinku. Stiahli sa všetky aplikácie, dokonca aj niektoré nastavenia. Správy sa preniesli do jednej konverzácie, to stále Android nezvláda bezchybne.

Vedľa mňa tak leží zariadenie s neustále (always-on) zobrazeným časom, dátumom a ikonami aplikácií, ktorých sa týka nejaké upozornenie. Uvítal by som tu aj informáciu o stave batérie.

Po poklepaní na displej sa mobil rozsvieti a ja hneď vidím odomykaciu obrazovku s množstvom chronologicky zoradených notifikácií ako na iOS. Takéto niečo ponúka snáď len nejaký Alcatel a nadstavba MIUI. Výborné! Ak chcete odomykaciu obrazovku vždy rovno preskočiť, stačí túto možnosť nájsť v nastaveniach.

Telefón sa tiež rozsvieti po zodvihnutí. Odomykaciu obrazovku môžem posunúť do strany a spustiť tak fotoaparát ako na iPhone. Ale tomu som radšej nastavil rýchle spustenie dvojitým stlačením vypínača. Ešte posledná poznámka k zamknutej obrazovke - počas nabíjania tu vidíte percento nabitia a po kliknutí naň sa dozviete niekoľko užitočných informácií. Napríklad aj to, že na predĺženie životnosti batérie ju nenechajte vybíjať pod 10 %. Zaujímavé.

MIUI ponúka množstvo prispôsobení. Trojicu tlačidiel v spodnej časti obrazovky som nahradil gestami. Funkcia Celý displej sa mi páči. Ako krok späť slúži ťah prsta od kraja obrazovky. V niektorých situáciách môže telefón toto gesto vyhodnotiť nesprávne ako posun do strany (napríklad niekde na webe alebo pri hraní hry), viac sa mi preto osvedčil ťah z pravej hrany (doľava) než opačne.

Návrat na domácu obrazovku ťahom prsta hore je tiež inšpirovaný iPhonom X. Keď potom prst v strede zastavíte, zbadáte nedávne aplikácie s automatickým zobrazením predposlednej. Na všetko toto som si rýchlo zvykol a ovládacie tlačidlá tak úspešne skryl.

Keďže tu funguje rozsvietenie aj zhasnutie poklepaním, uvažujem, že rozsvietenie po zodvihnutí displeja vypnem. Občas sa totiž telefón rozsvieti aj v situácii, kedy to nevyžadujem. Vo vrecku, v kabelke či po otočením displejom nadol ostáva Mi 8 zhasnutý, dokonca aj Always-on sa spoľahlivo vypne, no v niektorých situáciách nastáva rozsvecovanie displeja príliš často. Oceňujem, že je len na používateľovi, či túto funkciu ocení, alebo ju po čase zase vypne.

Odblokovanie telefónu rozpoznaním tváre po nastavení slovenčiny a Slovenska nefunguje. Vraj treba ako lokalitu nastaviť Indiu. To som sa dozvedel neskoro a neviem, či by to nemalo následky pri nastavení času, používaní kalendára či iných funkcií a aplikácií. Tak som prístroj odomykal vzorom alebo priložením prsta na čítačku odtlačkov v zadnej stene.

Občas reaguje pomalšie, než som čakal, ale nakoniec som si zvykol. Nemám rád čítačky odtlačkov vzadu, a tak som primárne používal odomknutie vzorom. Vďaka výrezu v dodávanom puzdre som však čítačku v zadnej stene vždy veľmi rýchlo nahmatal.

Dizajn aj spracovanie telefónu sa mi páči. Zadná stena je lesklá, ale odtlačky na nej nie sú až také dramatické. Zaujímavé. Ovládanie hlasitosti a vypínač sú na jednej strane, na nič viac tu neostal priestor. Prepínač zvukových režimov ako na iPhone či OnePlus by som tu jednoznačne uvítal, ale poradím si aj pomocou skratiek v hornej lište. Pri výmene SIM kariet si dávajte pozor, akou stranou zasúvate šuplíček naspäť. Hľadajte nápis "Face to screen".

Na šuplíčku SIM kariet si môžete všimnúť gumené tesnenie proti vode. Podobné riešenie ponúka aj Huawei P20 odolný ošplechnutiu a práve tento prvok naznačuje, že Mi 8 síce neponúka deklarovanú zvýšenú odolnosť voči vode, ale zvýšená oproti bežným telefónom určite bude. Ja som ho použil párkrát s mokrými rukami pri bazéne bez akýchkoľvek obáv.

Po rozvietení 6,2-palcovej obrazovky udrie do očí veľké vykrojenie hornej časti. Osobne mám radšej menšie výrezy, toto plytvanie mi príliš pripomína iPhone X. Aj preto hore vidíme len aktuálny čas vľavo a strohé informácie o batérii a signále vpravo. Ani len percento nabitia 3400 mAh akumulátora tu nemôžete zobraziť. Pre túto a ďalšie informácie musíte stiahnuť hornú lištu. Ide o zvláštne a nie úplne najpraktickejšie riešenie. Dôvodom bude určite čo najčistejší dizajn.

Skratky v hornej lište sa mi páčia, nechýba ani doladenie jasu displeja, a keď kliknete na dnes prenesené dáta, dostanete sa do spotreby siete. A tam sa môžu vyblázniť všetci, ktorí skúmajú, koľko dát preniesli dnes, včera, tento mesiac, minulý, cez SIM kartu, cez Wi-Fi, cez ktorú appku, atď. A v mobilnom hotspote môžete tiež nastaviť dátové obmedzenia tak, aby vám kamoši či deti cez víkend neminuli celý dátový balík.

- po stiahnuti hornej listy vidim pocet dnes prenesenych dat, aj v tomto mesiac. pekne viete zobrazit, kolko dat preniesla ktora appka dnes, vcera, tento mesiac, minuly mesiacspo

Na domácej obrazovke môžete vidieť 4 x 6 ikon. Nikde sa mi nepodarilo nájsť zväčšenie mriežky na päť stĺpcov. Nad jednotlivými ikonami vidím počet nových udalostí. Nad kalendárom odznak s päťkou, nad Facebookom jednotka, nad esemeskami trojka... Po otvorení aplikácie sa toto číslo vynuluje, takže sa nemusím obávať, že nad Gmailom uvidím 2576 neprečítaných správ ako na mojom iPhone, ale len deväť od posledného otvorenia. Výborne premyslené.

Všetky aplikácie sú rozložené na domácej obrazovke. Na prvú som si umiestnil moje najobľúbenejšie, vľavo sa nachádza ponuka s widgetmi okopírovaná z iOS. Hore vyhľadávanie, pod tým skratky k aplikáciám, nižšie stručná poznámka, ešte nižšie udalosti z kalendára... Karty ľavej ponuky si môžete prispôsobiť.

Spomedzi Xiaomi aplikácií oceňujem vydarený dialer (aplikácia Telefón), šikovná je aj Galéria (nemám v obľube appku Fotky od Googlu) či kompas aj s barometrom a odhadom nadmorskej výšky. Viaceré appky (čistič, MIUI fórum, appky od Microsoftu a podobne) môžete odinštalovať, niektoré musia v telefóne ostať, aj keď ich nepotrebujete (hudobný prehrávač, záznamník, skener...).

Reakcie telefónu sú rýchle. V prvých dvoch dňoch som sa občas stretol so zaváhaním či raz dokonca s reštartom, neskôr už nie. Nadstavbu však považujem pocitovo za menej vyladenú než v Huaweioch či Samsungoch. Napríklad vytvorím novú udalosť. Zadám jej názov a akonáhle ju označím ako celodennú, zo 17. septembra sa stane 31. 12. 1969. Keď na ten nezmyselný dátum kliknem, aby som ho zmenil, v podrobnostiach vidím správny 17. september.

Bežný bug, ktorý si vývojári nevšimli. Keď som natočil Full HD video, nebolo ho možné poslať cez Facebook Messenger. Jedinou možnosťou bolo natočenie videa priamo v Messengeri. Paradoxne, upload na Facebook možný bol. S touto otravnou vlastnosťou som sa stretol už aj na Huawei P20.

Fotoaparát patrí k tým lepším. Konečne. Zvládne aj porovnanie s dvojročnými iPhonmi. Zriedkavo nezvládne vyváženie bielej farby či zaostrenie, výpočet expozície večer si tiež občas žiadal doladenie (stmavenie) záberu, ale všetko sa to dá intuitívne, nechýba ani manuálny režim s až 16-sekundovou expozíciou. Páči sa mi aj pomer strán 4:3 a 16:9. Žiadne zbytočné experimenty.

Video nevyniká stabilizáciou, drahšie Samsungy či iPhony, ale aj Huaweie sú v tomto smere lepšie. V každom novšom článku Takto fotí... nájdete vždy ukážkové video. Rýchle spustenie viacerými spomínanými spôsobmi určite oceníte. Prostredie fotoaparátu je fajn, nechýba rýchle prepínanie HDR. Lenže aj po vypnutí HDR je dynamický rozsah snímky taký slušný, že môžete túto funkciu pokojne ignorovať. Alebo nechať zapnutú. Je totiž nastavená citlivo a snímkam vôbec neškodí.

AI všade vypínam, vám sa možno umelá inteligencia rozpoznávajúca tváre, jedlo či texty bude páčiť. V nastaveniach chýba možnosť meniť rozlíšenie 12 Mpix záberov, ale ono je to nakoniec asi aj úplne zbytočné. Po stlačení tlačidla 1x použijete druhý fotoaparát s dlhšou ohniskovou vzdialenosťou (podľa EXIF len 5,2 mm namiesto 4,2 mm), ktorý podľa môjho názoru kombinuje optické priblíženie a digitálne.

Pri dostatku svetla to oceníte (ako ja na nedávnej tlačovke Sony + Telekom, viď. náš Instagram), večer túto funkciu úplne ignorujte. Predný fotoaparát je slušný, ale okamžite po prvom spustení vypnite skrášlenie. To vyhladzovanie vrások je úplné peklo.

Výdrž na jedno nabitie 3400 mAh batérie hodnotím veľmi dobre. Škoda, že nemôžem vidieť percentá v ikone akumulátora či v rámci funkcie Always-on, a škoda tiež absencie bezdrôtového nabíjania. Ale s tým sa dá žiť. V nastaveniach telefónu si môžete podrobne prezrieť spotrebu energie jednotlivými aplikáciami. A nezabúdajte, že v balení nájdete rýchlu nabíjačku.

Zopár ľudí sa sťažovalo na kvalitu hovoru so mnou, vraj ma počuť horšie než predtým. Ale ani jeden hovor nemusel byť kvôli tomu ukončený či skrátený. Len sa občas niekto ozval. GPS mi až na jeden moment po ukončení hovoru fungovalo spoľahlivo, Waze sa zasekol na asi 10 sekúnd len v spomínanej situácii. Hlasný reproduktor je v poriadku, nedokáže síce konkurovať iPhonu 7 Plus / 8 Plus, ale v porovnaní s Huawei P20 je na podobne dobrej úrovni. Reproduktory v telefónoch sa neustále zlepšujú a toto je jeden z tých prípadov.

Výhody:

+ top model za 569 eur v 128 GB verzii v SK distribúcii

+ tesnenie SIM kariet naznačuje (negarantovanú) zvýšenú odolnosť voči vode

+ AMOLED displej s Always-on funkciou

+ rozsvietenie poklepaním aj zodvihnutím

+ šikovný obal v balení

+ ovládanie gestami

+ šikovná nadstavba

Nevýhody:

- balenie bez slúchadiel, telefón bez audio jacku

- v Európe nedostupné odomykanie tvárou

- chýba bezdrôtové nabíjanie

- široké vykrojenie displeja

- len 4 rady ikon na domácej obrazovke

- viacero okopírovaných Apple nápadov

Orientačná cena: 539 eur (64 GB) a 579 eur (128 GB) v obchode mi-store.sk

Záver

Pokiaľ nevyžadujete garantovanú odolnosť voči vode, bezdrôtové nabíjanie, stereo reproduktory, ak veríte spolu s nami, že Mi 8 odolá bežnému ošplechnutiu vodou a k vaším slúchadlám stačí pripojiť dodávanú redukciu na USB-C, bude sa vám Mi 8 páčiť. Dodávaná nabíjačka ho rýchlo nabije a telefón sa vám odvďačí slušnou výdržou porovnateľnou s tými lepšími na našom trhu. Na displeji môže svietiť always-on zobrazenie času a ikon posledných aplikácií, nechýba prebudenie poklepaním, rozsvietenie zodvihnutím, odomknutie čítačkou vzadu, ktorú vďaka dodávanému obalu nahmatáte veľmi ľahko. Všetko možné tu môžete zapnúť aj vypnúť. Teda, až na jednu vec: odomknutie tvárou. Škoda, že tú zapnete len cez nastavenie nejakého iného regiónu.

Pamätajte, že popri objednaní (a často dlhom čakaní na doručenie) telefónu z Číny si môžete aj tento model kúpiť priamo zo slovenskej distribúcie, napríklad v obchode mi-store.sk. Môžete sa tak spoľahnúť na európsku nabíjačku, slovenské dokumenty v balení, dvojročnú plnohodnotnú záruku a pre podnikateľov aj odpočet DPH. Keď si kúpite telefón v kamennej predajni Mi Store (zatiaľ Bory Mall, pripravuje sa bratislavský Avion a Žilina), získate dokonca šesťmesačnú záruku na rozbité sklo. A keď náhodou rozbijete displej, môžete si ho tu dať (podobne ako iné poruchy) kedykoľvek opraviť.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi 8.

Diskusia k článku:

Miso 18.09.2018 - 22:40

Online +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji JammuOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji Jammu

Miso18.09.2018 - 22:40 Trvalý odkaz

Nejak sa neviem zbavit predstavy ze to je len nepodarena kopia iPhonu X. A aj cenovka 500+ € mi pride trosku mimo. Kym to bola 1/10 ceny alebo 1/3 ale polovica za nieco takeho sorry ale nie. Mimochodom ani u autora necitim nadsenie. Asi by som si za tu cenu vybral radsej iPhone 7.

marek123418.09.2018 - 23:58 Trvalý odkaz

To urcite nie, je to podareny telefon, rychlejsi, novsi, lepsi chipset, novsi lte modem, xyz inych veci, pozri si dxomark rebricek fotomobilov. Ked uz porovnaj s iPhone X, ale od sedmicky to ma na mile daleko. Je to najlepsi fon od xiaomi, a cenu... Hladaj inde, ale za 377 eur najdes ak hladas aj s dodamin a rocnou zarukou.

XiaomiManiac18.09.2018 - 23:59 Trvalý odkaz

Zo slovenskeho Mi storu som si kupil vahu, ale Mi 8 tam maju dost predrazenu ... za taku cenu potom ten telfon az tak nevynikne. Z CN vieme za 330+ DPH, to bude pod 400 € a to je uz ina vec. (ak clovek ozelie zaruku)

Podla mna dobry telefon, nie je sice komplexny ako X, ale drvivej vecsine narocnejsich pouzivatelov musi stacit. Jediny dovod preco ho nemam je ta trapna notch kopia od Appplu. Nastastie tato moda ako vidime na Vivo a inych vyrobcoch dlho trvat nebude (resp. uz skoncila, Galaxy S10 to len dorazi).

Zajtra nam pridu Youth verzie, najzaujimavejsia asi ta s odtlackom v displayi, kt. sa uz pomaly dostava do strednej triedy, co zahanbi aj nove iphony za trojnasobnu cenu.

marek123419.09.2018 - 00:06 Trvalý odkaz

XiaomiManiac, suhlas. Tiez ho nechcem aj ked je to moj favorit 1 a cakam kvoli Notch, nech sa ho soudruzi uz nabazia a prestane byt trendy, chyba mi jack konektor a Xiaomi coskoro siahne po Snapdragone 870, uz sa mi teda oplati cakat do jauara, februara.

Celá diskusia 31 príspevkov