Dilema: Apple iPhone 8 vs. Apple iPhone XR

Keynote Tima Cooka otvorila viacero otázok. Oplatí sa niektorý z trojice nových modelov, alebo radšej siahnuť po zlacnených iPhonoch z roku 2017? A čo v prípade, ak len zvažujete upgrade zo starších iPhonov?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Najväčšou témou tohto týždňa bolo samozrejme predstavenie nových iPhonov. Vy ste nám preto poslali niekoľko žiadostí o porovnanie starších modelov s aktuálnymi novinkami. Podobne urobil Samuel: "Prajem pekný deň. Po včerajšej Apple Keynote 2018 som z nových iPhonov mierne sklamaný. Preto sa vás chcem spýtať, či si myslíte, že sa iPhone 8 oplatí kúpiť aj teraz? Nový iPhone XS je dobré, ale zato veľmi drahé zariadenie. Na druhú stranu, iPhone XR mi príde strašne veľký. A neviem, či si mám zobrať starší iPhone, alebo prejsť ku konkurencii. Ďakujem za skorú odpoveď."

Nad otázkou, či sa oplatí kúpa staršieho iPhonu 8, v redakcii diskutujeme už niekoľko dní. A odpoveď je takmer jednoznačná: Áno, oplatí.

Myslíme, si, že aktuálnych majiteľov iPhonu X, iPhonu 8 alebo 8 Plus či dokonca dvojice iPhone 7 a 7 Plus môžu tohtoročné zariadenia nechať chladnými. Ich procesory stále ponúknu dostatočný výkon a navyše, už o pár dní bude oficiálne uvoľnená aktualizácia operačného systému iOS 12, ktorý výrazne zrýchľuje načítavanie a štart aplikácií. Dokonca pozorujeme, že na iPhone 7 Plus zostávajú dávnejšie minimalizované aplikácie v pamäti RAM oveľa dlhšie. Nečakáte teda na opätovné zobrazenie ich obsahu.

Ak by mali tieto jeden či dva roky staré zariadenia problém s kratšou výdržou batérie, do konca decembra môžete siahnuť po lacnej výmene batérie v autorizovanom servise. Píšeme o tom v článku Výmena batérií pre iPhony bude na Slovensku stáť 30 eur.

Noví záujemcovia, napríklad ako Samuel, môžu mať rozhodovanie oveľa ťažšie. iPhony z roku 2018 sú poriadne drahé, ale podľa jednej zo snímok zo stredajšej prezentácie sa zdá, že so popularitou tých starších, napríklad aj iPhonu 8, stále počíta aj Apple.

Produktové portfólio značky je najširšie v histórii, čo však celkom príjemne znížilo ceny smartfónov, ktoré už nejakú dobu poznáme. Samozrejme, aj na toto existujú dva pohľady. Niekoho ľahšia dostupnosť starších modelov poteší, inému sa kúpa mobilu s 2017-tkou či dokonca 2016-tkou v rodnom liste bude priečiť už len z princípu, hoci s technickými špecifikáciami a výkonom problém mať nemusí.

Apple iPhone 8 sme za mimoriadne trvácny mobil označili už pred 12 mesiacmi v recenzii Apple iPhone 8 - zvláštny spôsob evolúcie. Má rýchly čipset A11 Bionic, odolnosť voči vode IP67, stereo reproduktory a podporuje aj rýchle (s výkonnejšou nabíjačkou) či bezdrôtové nabíjanie.

Na druhej strane zbytočne neexperimentuje. Zachováva si obrazovku s pomerom strán 16:9 bez výrezov a mimoriadne praktickú čítačku odtlačkov prstov Touch ID pekne vpredu. Niekoho môže mrzieť absencia 3,5 mm audio jacku, avšak investíciu do kompaktných Bluetooth slúchadiel určite ľutovať nebudete. Tie okolo hranice 100 eur sme vyberali v článku Poradňa: Hľadáme kompaktné Bluetooth slúchadlá do MHD.

Dnešné vlajkové lode konkurencie možno ponúknu kvaltinejšie a spoľahlivejšie fotoaparáty najmä pri fotografovaní v zhoršených svetelných podmienkach, cez deň ale rozdiel nebude nijako zásadný a oceníte skôr rýchlosť a intuitívne ovládanie samotnej aplikácie. Navyše, iPhone 8 už dokáže nahrávať 4K videá so 60 fps.

Verziu s dostatočným 64 GB vnútorným úložiskom môžete mať za oficiálnych 679 eur. Za zváženie stojí aj iPhone 8 Plus od 789 eur. Ten ponúkne silnejšiu batériu a o gigabajt operačnej pamäte viac.

iPhone XR už vsádza na natiahnutejšiu obrazovku a lepšie využívanie okrajov, o ktoré je medzi zákazníkmi aktuálne veľký záujem.

Užívať si môžete väčší, až 6,1-palcový displej. Niekto môže mať problém s jeho rozlíšením 828 x 1792 bodov, no faktom zostáva, že táto mriežka ponúkne jemnosť zobrazenia na úrovni 326 ppi. To je presne rovnaká hodnota, ako na iPhone 8! Chýba mu síce podpora pre 3D Touch, ten by však mal byť nahradený dlhším stlačením jednotlivých položiek a haptickou odozvou.

Čítačku odtlačkov prstov supluje rýchle a spoľahlivé odomykanie tvárou vďaka sústave kamier a senzorov v hornom výreze, stredové tlačidlo pre návrat na domácu obrazovku zas návykové gestá.

O nárast výkonu sa stará nová generácia procesoru Apple A12 vyrobená 7-nanometrovou technológiou. Až reálne testy ale ukážu, či sa jedná o výrazné zrýchlenie aj v praxi. Možno si ho všimnete len v hrách a iných graficky náročných aplikáciách.

Záujemcov zameraných hlavne na vzhľad preto môžu zlákať skôr pestré farebné verzie. Zatiaľ najviac ohlasov sme zaznamenali na žltý iPhone XR. Ostatní môžu za najväčšie vylepšenie považovať fotoaparát. 12-megapixelové rozlíšenie aj optická stabilizácia tu zostávajú, novinkou je možnosť fotografovať s bokeh efektom (rozostreným pozadím) v režime portrét a funkcia Smart HDR.

Tá má využívať umelú inteligenciu a spájať viac fotografií s rozdielnou expozíciou a časom uzávierky. Systém by tak mal byť schopný vylepšiť zábery v noci, eliminovať rozmazané objekty pri rýchlom pohybe a samozrejme obmedziť prepálené a podexponované oblasti.

Smart HDR má pomáhať tiež pri videu, aj keď možno iba v režimoch do 30 fps. Na praktické výsledky si budeme musieť počkať.

Veľa zatiaľ očakávame od výdrže na jedno nabitie. Praktický porovnávač na adrese apple.com/iphone/compare/ uvádza, že iPhone XR vydrží až o 1,5 hodiny viac než iPhone 8 vo verzii Plus.

Je len na vás, či toto všetko ospravedlní cenovku štartujúcu na 849 eurách. Ak by sme dnes kupovali nový iPhone my, XR-ko pre nás pravdepodobne bolo tou najlogickejšou voľbou. Vyššie modely XS a XS Max by nás nechali chladnými. No ak by sme vo vrecku držali iPhone 7 (Plus) či novší, Apple Store alebo slovenských resellerov by sme zrejme nenavštívili ešte ďalších 12 mesiacov.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Karol 16.09.2018 - 12:38

Online +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji CoimbatoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji Coimbatore

Karol16.09.2018 - 12:38 Trvalý odkaz

Treba počkať na Samsung Galaxy S10

Juraj 050616.09.2018 - 13:41 Trvalý odkaz

Tiež to vidím,tak,že treba počkať,až zlacnie iPhone XR a tak kúpiť.To však na druhý rok,keď bude nástupca XR modelu. Tiež tak robím. V minulosti som veľmi chcel iPhone 7 plus.. Keď vyšiel nový iPhone 8 Plus,tak starší model zlacnel. Kúpil som iPhone 7 Plus z mobil shopu ( nový) z vykúpu so zárukou 2 roky. Mám ho necelý rok... Som veľmi spokojný s ním. Teraz uvažujem o iPhone iPhone XS Max... Žiaľbohu ten je veľmi drahý.. Počkám rok,keď bude nástupca modelu XS Max a starší model zlacnie. Kúpim ho nový z vykúpu za výhodnejšiu cenu.

Peter Križian16.09.2018 - 14:14 Trvalý odkaz

Ja by som skúsil dať šancu konkurencii:)

Juraj 050616.09.2018 - 14:34 Trvalý odkaz

V extrémnom prípade dám šancu konkurencii. No za vlajkovú novú loď s androidom tiež dám pár stovák Eúr,hoci nie toľko,ako za nový iPhone XS Max. Napríklad taký android za 200€ stojí za p...u... Jedine vlajková loď s androidom sa môže porovnávať s iPhonom,ale tiež treba okolo 800€ a,aj viac...

Celá diskusia 15 príspevkov