Dilema: Samsung Galaxy S9 vs. Huawei P20

Cenový rozdiel medzi top modelmi Samsungu a Huaweiu je pomerne veľký. Dáte prednosť dvojnásobnému úložisku a silnejšej batérii, alebo je pre vás dôležitejší audio jack, vodeodolnosť a bezdrôtové nabíjanie?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tento týždeň skúsime pomôcť Janovi: "Dobrý deň, v mojej práci veľa telefonujem. Končí mi viazanosť paušálu a plánujem si zobrať nový mobil. Mám však dilemu vo výbere. V súčasnosti už druhým rokom používam Huawei P9. Okrem kvality fotoaparátu som s ním spokojný. Používam ho na bežnú hlasovú komunikáciu, SMS, WhatsApp správy a posielanie fotiek, mailovú komunikáciu, denne sledujem počasie na Morecast, čítam si aktuality na Google, fotím, občas nejaké to video. Rozhodujem sa medzi Samsungom Galaxy S9 a Huaweiom P20. Chcem mobil s uhlopriečkou maximálne 5,8''."

Podľa tohto popisu Jano nepatrí k príliš náročným používateľom, no ak si vyberie jeden z týchto výborne vybavených smartfónov, bude mať väčšiu šancu, že bude spokojný aj po ďalších dvoch rokoch. Oba totiž ponúknu dostatočný výkon a výrobcovia sa určite postarajú aj o aktualizáciu na nadchádzajúcu verziu Androidu 9 Pie.

Samsung Galaxy S9 vsádza na 5,8-palcový displej s mimoriadne jemným QHD+ rozlíšením. Viac detailov vám príde vhod napríklad pri prehliadaní internetových stránok v prehliadači Chrome. Oveľa menej ale budete nadšení zo zvýšenej spotreby takého Super AMOLED displeja. Hoci môžete skúsiť vypnúť funkciu Always on zobrazujúcu zmeškané notifikácie alebo rozlíšenie znížiť len na Full HD+, 3000 mAh batéria sa poriadne zapotí.

Huawei P20 bude konzervatívnejší a podľa nás je to len dobre. LCD technológia je teoreticky odolnejšia voči vypalovaniu, Full HD+ rozlíšenie šetrí energiu a neprotestujeme ani proti úplne rovnej ploche displeja, ozvláštnenej len moderným výrezom okolo predného fotoaparátu.

Zahnuté displeje najdrahších Samsungov totiž dobre vyzerajú, v praxi však predražia prípadnú výmenu v servise, znžujú využiteľnú šírku na pohodlné písanie prstami a nepríjemne dokážu odrážať svetlo. Zobrazovanie aktuálneho času na zhasnutej obrazovke z Galaxy S9 by nám ale možno trochu chýbalo.

P20-tka si našu pozornosť získa čítačkov odtlačkov prstov vpredu, Samsung zas lepšou odolnosťou voči vode (podľa štandardu IP68), zachovaním 3,5 mm audio jacku spolu so slotom pre microSD karty a bezdrôtovým nabíjaním. Každý si teda svoje body presunie podľa toho, čo pre neho pri každodennom používaní bude dôležitejšie.

Pomerne jasný je tiež pohľad na cenovky v overených e-shopoch, aj keď rozumieme, že ponuky spolu s paušálom od niektorého z operátorov môže vyzerať úplne inak.

Na základnú 64-gigabajtovú verziu Samsungu Galaxy S9 budete potrebovať až 849 eur. Huawei P20 môžete mať za 600 až 670 eur hneď v 128 GB variante a v prípade, že vám stačí polovičná kapacita, v obchode necháte iba 549 eur.

Na porovnanie fotoaparátov sa vďaka našim článkom môžete pozrieť sami. V článku Takto fotí Samsung Galaxy S9 sa venujeme 12-megapixelovému snímaču za objektívom s unikátnou premenlivou clonou. Automatika vďaka nemu dokáže prepínať medzi svetelnosťou s hodnotou f/1.5 a f/2.4. Jednu hodnotu využijete pri lepšom zachytávaní nočných záberov, druhú pri fotografovaní krajiniek alebo makro záberov, hoci v recenzii Samsung Galaxy S9 - opäť na špici vysvetľujeme, že softvér sa bude rozhodovať podľa iných kritérii.

Riešenie s duálnym fotoaparátom sa ušlo len väčšiemu modelu Galaxy S9+. Fotografie z tohto Samsungu však aj tak patria k tomu najlepšiemu, čo trh ponúka.

12 Mpix rozlíšenie ponúkne aj Huawei P20, primárny RGB snímač ale dopĺňa ešte 20 Mpix čiernobiely fotoaparát, ktorý sa má starať o zachytávanie detailov večer a v noci, prípadne umelecké monochromatické snímky. Výsledky si môžete prezrieť v článku Takto fotí Huawei P20.

Ak sa pri priamom porovnaní hlavných fotografií z oboch smartfónov nebudete vedieť rozhodnúť pre ten lepší z nich, situáciu budete mať jednoduchšiu pri snímačoch nad displejom. P20-tka ponúkne až 24 megapixelov pre vaše selfies. Samsung bude mať len 8 Mpix, no jeho predná kamera zas ponúkne automatické zaostrovanie.

Kompletnú recenziu Huaweiu P20 si prečítajte pod titulkom Huawei P20 - v tieni väčšieho brata.

Pripomíname, že Ján je aktuálne majiteľom staršieho Huaweiu P9. Ak je zvyknutý na jeho prostredie EMUI, aktualizácia na novší P20 pre neho určite bude dávať zmysel. Bude stáť menej, poskytne dlhšiu výdrž na jedno nabitie a ušetríte, aj keď siahnete po dvojnásobne veľkom vnútornom úložisku. Vo vybraných obchodoch k nemu dostanete inteligentnú váhy ako darček.

Samsung by si nás získal dôkladnejšou odolnosťou voči vode, bezdrôtovým nabíjaním a v prípade, že by sme trvali na prítomnosti audio jacku.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 02.09.2018 - 13:22

#||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Austria #||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Austria #||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Austria #||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Austria

stanly21.09.2018 - 11:25 Trvalý odkaz

K Samsungu S9 dostaneš poštou 256GB kartu a vrátia ti 160€ na účet. Akcia ešte stále trvá ;)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne21.09.2018 - 13:25 Trvalý odkaz

ja by som bral samsung.......

Celá diskusia 3 príspevky