Kirin 980: 7 nm technológia a nová éra umelej inteligencie

Na výstave IFA 2018 sme sa od Huawei nedočkali nových smartfónov, ale ďalšej generácie čipsetu pre mobilné zariadenia. Nájdeme ho v pripravovaných novinkách radu Mate 20.

Od obidvoch rivalov, Qualcommu aj Huawei, sa koncom leta očakávalo uvedenie nových procesorov. Tak ako nástupca Snapdragonu 845, aj Kirin 980 je vytvorený 7 nm technológiou. Prinesie vysoký výkon, bohatú konektivitu a vylepšenú podporu umelej inteligencie.

Kým o novom Snapdragone sa viac informácií dozvieme v štvrtom kvartáli tohto roka, Huawei sa už pochválil podorobnosťami. 7nm technológia od spoločnosti TSMC umožňuje čipsetu Kirin 980 skombinovať 6,9 miliárd tranzistorov s rozmermi 1 cm2, čo predstavuje 1,6-násobok v počte tranzistorov oproti predchádzajúcej generácii. V porovnaní s 10-nanometrovým procesorom prináša o 20 % vyšší výkon a 40 % zníženie spotreby energie čipu.

Kirin 980 využíva jadrá na báze Cortex-A76, ktoré sú v porovnaní s predchádzajúcou generáciou o 75 % výkonnejšie a o 58 % efektívnejšie. Nový čipset má byť ešte rýchlejší a s vylepšeným multitaskingom.

Vývojári Huawei integrovali do čipsetu Kirin 980 novú grafickú jednotku Mali-G76, ktorá oproti predchádzajúcej generácii ponúkne o 46 % vyššiu výkonnosť pri spracovaní grafiky a o 178 % vyššiu energetickú účinnosť.

Duálny neurálny procesor zdokonaľuje umelú inteligenciu v telefónoch a v porovnaní s jej predchodcom ponúka lepšiu podporu pre konfigurácie viacerých fotoaparátov v jednom smartfóne. Prináša tiež novú technológiu reprodukcie farieb HDR, ktorá dokáže manipulovať s kontrastom či vyzdvihnúť objekty na rôznych miestach záberu.

Riešenie Multi-pass pomôže redukovať šum bez strát v detailoch obrazu, čo oceníte pri scénach s nízkym osvetlením. Vylepšené je aj sledovanie pohybu. Procesor dokáže rozpoznať bod zaostrenia s presnosťou na 97,4 %, pohybujúce sa objekty by tak mali byť bezproblémovo ostré.

Konektivitu zabezpečí modem s podporou LTE Cat 21 s maximálnou prenosovou rýchlosťou sťahovania do 1,4 Gbps. O prítomnosti modemu pre používanie 5G sietí výrobca v tlačovej správe neinformoval. Kirin 980 by mal byť ale kompatibilný s modemom Balong 5000, ktorý je na prácu s 5G pripravený.

Prvými zariadeniami s novým čipsetom budú modely radu Mate 20, ktoré spoznáme 16. októbra.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu