Nokia 603

Recenzia cenovo dostupného smartfónu s OS Symbian Belle, dotykovým 3,5’’ nHD ClearBlack displejom, priemerným fotoaparátom bez AF i blesku a s NFC.

Základné parametre:

OS: Symbian Symbian Belle

procesor: 1 GHz, ARM 1136JF-S

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 113 x 57 x 13 mm,

hmotnosť: 110 gramov overenédisplej: TFT, IPS ClearBlack, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 360 x 640 b., rozmery 43 x 77 mm, uhlopriečka 3,5'' (89 mm),

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, tlačidlo spúšte, záznam HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps),

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM, 2 GB celková + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,7 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, USB OTG,

batéria: Li-Ion batéria 1 300 mAh, BP-3L,

SAR: 0,98 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 210 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Symbian Belle, v.111.030.0609

Obsah balenia: telefón, batéria Nokia BP-3L, stereo slúchadlá WH-207, dátový kábel, microUSB nabíjačka, dokumenty,

Nokia 603 má zaujať najmä mladé publikum, čomu nasvedčujú aj moderné farebné prevedenia s výmennými krytmi. Ja som mal šťastie na bielu verziu s ružovým (magentovým) krytom. Reakcie ľudí boli niekedy veľmi zaujímavé.

Nokia 603 sa dizajnovo inšpirovala svojou kolegyňou, Lumiou 710, ktorá je o čosi väčšia. Hlavný rozdiel medzi týmito zariadeniami je v operačnom systéme. Lumia 710 vsádza na jednoduchosť a rýchlosť Windows Phone, naopak, 603-jka ostáva verná Symbianu, konkrétne vo verzii Belle.

Dizajnéri sa na konštrukcii príliš nevybláznili, a tak sa znova stretávame s plastovým zhotovením a odnímateľným zadným krytom. Ten je asi jediným nedostatkom konštrukcie 603-jky. Oblasti bočných hrán si radi sem-tam zaspievali škripotavú skladbu a slabé miesta ukázala aj povrchová úprava. Už po pár dňoch sa na takmer celej ploche objavili menšie škrabance. Nič hrozné, pestrá farba to hravo zakamufluje, no pri pohľade oproti svetlu sú jasne viditeľné.

Z ovládacích prvkov na mňa zapôsobili tri tlačidlá pod displejom, s lepšou ovládateľnosťou než na Lumii 710 a spúšť fotoaparátu. Po stranách ešte nájdeme tlačidlá ovládania hlasitosti, zamknutia displeja a dva konektory, 3,5 mm audio a microUSB. Otvor pre pútko sa nachádza v pravom dolnom rohu. Na zadnej stene nájdeme iba mriežku hlasného reproduktora, nápisy a zapustený objektív fotoaparátu. Slovo "iba" zdôrazňuje chýbajúci LED blesk. Široká mriežka kryje, v skutočnosti, len malý otvor reproduktora. Zaujímavý je najmä vnútorný obsah zadného krytu. V strednej časti nájdeme dva penové štvorce a výstupnú plochu NFC technológie. S telefónom je prepojená pomocou dvoch zasúvacích konektorov. Odkrytá zadná časť poteší a zároveň sklame. Plusom je slot na microSD kartu, nezávislý od vybratia batérie a za mínus môžeme považovať slot na microSIM kartu. Ten sme našli aj v posledných dvoch recenzovaných Nokiach, z čoho sa dá predpokladať, že takéto riešenie sa bude objavovať aj v ďalších modeloch. Ak budete používať iba jeden telefón, tak vám môže byť jedno, či to bude klasická alebo micro verzia.

Displej je naozaj príjemným prekvapením. Čierna je čiernou, farebné podanie je na veľmi dobrej úrovni a svoje kvality ukázal aj počas používania v exteriéri. Už žiadna druhá ruka, ktorou si musíte cloniť. A nezaváhal ani pri pozorovacích uhloch. Tie sú rozhodne lepšie ako na klasických LCD-čkách.

Prostredie Symbianu Belle sa mi celkom páči. Zamknutá obrazovka informuje o aktuálnom čase, dátume, profile, nasledujúcom budíku a zmeškaných udalostiach. Pre rozsvietenie displeja poslúži, okrem tlačidla v hornej stene, aj stredné tlačidlo pod displejom. Potom už len stačí kliknúť na položku Odblokuj a sme v pohotovostnom režime so siedmymi domácimi obrazovkami. Poslúžia na pridanie rôznych widgetov a skratiek. Väčšina z nich má dobré spracovanie a peknú grafiku. Z widgetu Hodiny sa dostanete priamo do budíka, Kalendár zobrazí najbližšiu udalosť, Prehrávač hudby si poradí aj s obrázkom albumu a Sociálne siete zobrazia aktuálne informácie vašich priateľov. Nokia nezanevrela ani na témy, ktoré boli v minulosti veľmi obľúbeným doplnkom väčšiny telefónov. V zariadení nájdeme iba jednu, ďalšie som si stiahol z Obchodu. Páči sa mi aj možnosť nastaviť si na každú obrazovku iné pozadie. Oproti Anne tu nájdeme aj ďalšiu pozitívnu zmenu, na ktorú nedám dopustiť. Je to výsuvná lišta so skratkami nastavení dátovej siete, Wi-Fi, Bluetooth a profilu. Ďalej tu nájdeme aj informácie o zmeškaných udalostiach, priamy vstup do spusteného prehrávača a informáciu o prečerpaných dátach. Vlastne, je to informácia o prečerpaných dátach od posledného zapnutia dátového prenosu. Škoda, že sa po vypnutí vynuluje. Pochváliť musím aj informovanosť o zmeškanom hovore. Najprv vás upozorní na zablokovanej obrazovke, po odblokovaní sa zobrazí vyskakovacie okno s touto informáciou a ak ju nezobrazíte ihneď, nájdete ju aj vo výsuvnej lište.

Nezabúda sa ani na plnohodnotný multitasking, ktorý sa zobrazí po dlhšom stlačení strednej klávesy. Zobrazenie poslúži na ukončenie alebo prepínanie medzi aplikáciami.

Nokia 603 je živým dôkazom toho, že čísla ako 1 000 MHz (procesor) a 512 MB (RAM) ešte nezaručujú pohodlné používanie zariadenia. Pre mňa je dôležitejšie vyladenie softvéru, ktoré v tomto prípade asi chýbalo. Telefón si niekedy robil čo chcel. Zapnutie mobilných dát vo výsuvnej lište je super, no funkčnosť nebola 100-percentná a v takýchto prípadoch som musel zájsť do nastavení. Nechýbali ani pomalšie reakcie systému. Už po pár dňoch som vedel, kde nájdem ktorú funkciu a nastavenie. Tak som odblokoval displej a rýchlejšie stláčal ponuku na obrazovke. A Belle sa nie vždy tak rýchlo chcelo ako som potreboval. Ďalším prekvapením bolo spustenie Opery Mini. Asi 70 % spustení stroskotalo na oznámení: Nie je dostatok pamäti, ukončite niektoré aplikácie. No tak sa prepnem do multitaskingu a tam ani jedna spustená aplikácia. To však môže byť spôsobené konkrétnou verziou prehliadača. A keď už toho mala 603-jka naozaj dosť, jednoducho sa reštartovala.

Aj vďaka častému striedaniu telefónov som si zvykol na synchronizáciu cez Google. Pri zariadeniach s OS Android to nie je žiaden problém. Pridám konto a o pár sekúnd mám všetky kontakty stiahnuté. Dobrým zvykom je aj ukladanie na SIM kartu. Ja som pri 603-jke vyskúšal pridanie dvomi spôsobmi. Prvým bolo pridanie účtu Exchange ActiveSync. Zadal som údaje svojho Google účtu a do telefónu sa mi stiahli údaje z kalendára (Google), e-maily a kontakty. Druhý spôsob je o čosi zložitejší. Z Google som si vyexportoval svoje kontakty, ktoré sa do PC uložili vo formáte .vcf. Následne som použil program od Nokie, PC Suite a kontakty som importoval do telefónu. Novší softvér Nokia Suite podporuje synchronizáciu s Microsoft Outlook a Windows Kontakty.

V oblasti telefonovania sa opäť stretávame s časovanými profilmi a som rád, že Nokia túto funkciu neopustila. V telefóne nájdeme štyri prednastavené, no nič vám nebráni pridať si ďalšie. Na ich prepínanie môžete použiť aj widget na domácej obrazovke. Nastavenia profilov som používal aj na zmenu hlasitosti, keďže ovládanie pomocou tlačidiel v pravej stene chýba. A pritom je to taká pohodlná funkcia. Ďalším dobrým doplnkom je možnosť stíšenia zvonenia prevrátením telefónu displejom nadol. Rýchla pomôcka v nevhodnej situácii. Podobne sa dá stíšiť aj budík. Na rýchle nájdenie kontaktu poslúži inteligentné vytáčanie, ktoré si poradí s menami a priezviskami.

Chýbajúce LED upozornenie je sčasti nahradené stredným tlačidlom, ktoré pri zmeškanom hovore a prijatej správe "dýcha". Interval upozornenia si prispôsobíte v položke Svetlá upozornení. Poradí si aj blikaním bez časového obmedzenia.

Správy sú zobrazené vo forme konverzácií a pri preplnenej schránke môžete použiť funkciu vyhľadávania. No tá si poradí iba s názvami kontaktov, obsah správ neprehľadáva. Písanie správ a nie len správ bolo na softvérovej klávesnici, pre mňa, nepohodlné. Prekážalo mi najmä zoradenie znakov v stĺpci, ktoré sa podieľalo na častých preklepoch. V režime na výšku som si poriadne precvičoval trpezlivosť. Snaha vyhnúť sa chybám bola odzrkadlená na rýchlosti písania. V režime naležato je to o čosi lepšie, no stále sa mi nepozdáva to rozloženie kláves. A aj preto som na prezeranie webu používal doinštalovanú Operu Mini, ktorá má oveľa lepšie rozmiestnenie. Vstavaný prehliadač podporuje flash animácie (flash lite), zvláda prácu s viacerými oknami a záložkami, prehľadne zobrazí históriu a nájdeme tu aj možnosť vyhľadávania na stránke.

E-mailový klient ma trochu sklamal. Všetky pozitíva, ktorými boli pridanie viacerých účtov, dobrá práca s prílohami, prehľadné zobrazenie a zoradenie podľa rôznych atribútov, zatienil jeden nedostatok. Nokia 603 vás na prijatú poštu upozorní iba zvukovým hlásením. Žiaden oznam vo výsuvnej lište, na zablokovanej obrazovke a ani blikanie stredného tlačidlá, na ktoré som sa mohol spoľahnúť v prípade hovorov a SMS správ. Jedinou záchranou je widget na domácej obrazovke.

Na online komunikáciu som používal aplikáciu IM for Nokia - Chat on the go, ktorú nájdete v Ovi Obchode. Ponúkne prístup k piatim službám (Google Talk, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, MySpace IM, Ovi Chat) a jednoduchý widget na domácej obrazovke. O Facebook a Twitter sa postará aplikácia Sociálne siete. Opäť s widgetom.

Fotoaparát je, v tomto prípade, takou povinnou základnou výbavou. Chýbajú mu dve dôležité veci, automatické zaostrovanie a LED blesk. Snímanie textu alebo záberu v noci, tak nebude mať veľký význam. Najviac sa mu darí v dobre osvetlených podmienkach, kde podáva priemerné výkony. Video nahráva v HD rozlíšení.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 18 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 90 MB / min.)

Prehrávač hudby pokryje všetky bežné nároky. Skladby rozdelí podľa interpreta, žánru, albumu a svoj vlastný hudobný kokteil si môžete vyskladať do zoznamu skladieb. Základná obrazovka zobrazí obrázok albumu, informácie o skladbe a ovládanie prehrávača. V nastaveniach som našiel aj ekvalizér, ktorý obsahuje šesť prednastavených profilov. Na rýchlejšie ovládanie poslúži widget domácej obrazovky a odkaz vo výsuvnej lište. Ten však zobrazí iba momentálne prehrávanú skladbu, ovládanie tu nenájdeme. Menším nedostatkom je aj chýbajúce ovládanie na zablokovanej obrazovke. No na zmenu hlasitosti v tomto stave sa nezabudlo.

Audio výbavu dopĺňa FM rádio so zobrazením názvu stanice (RDS) a skladby alebo relácie (RT). Nad frekvenciou ešte nájdeme informáciu o žánri na danej frekvencii. Popovú hudbu identifikoval správne a priradil ju k viacerým rádiám.

Vstavaný prehrávač zvládol 700 MB .avi súbor, no pretáčanie nebolo práve najrýchlejšie.

Belle sa o organizáciu času postará výborne. Kalendár je prehľadný, s informačnou lištou a disponuje aj jednoduchým widgetom, ktorý zobrazí najbližšiu udalosť. Po pridaní Exchange ActiveSync účtu som mal v telefóne informácie z Google kalendára. Okrem synchronizácie môžete použiť aj ukladanie do pamäti telefónu. Najväčšou výhodou budíka je budenie vo vypnutom stave. Po ňom sa zobrazí otázka, či chcete telefón zapnúť.

Quickoffice vám súbory iba zobrazí. Na editáciu a vytváranie nových je potrebná licencia za osem dolárov.

O prítomnosti NFC technológie sa dozviete už pri otvorení balenia. Nájdete tu NFC odkaz, ktorý vás presmeruje na Ovi Obchod a ponúkne určite aplikácie zadarmo. Na ich stiahnutie máte jeden mesiac. Ja som si hneď stiahol obľúbenú hru Angry Birds.

Najlepším softvérovým doplnkom je jednoznačne bezplatná hlasová navigácia od Nokie. Mapy si môžete stiahnuť alebo aktualizovať aj prostredníctvom PC programu Nokia Suite. Po nájdení satelitov, ktoré je rýchle, sa spustí hlasová navigácia. Cez kontextové menu si môžete prezrieť celú trasu. V aplikácii nájdeme aj databázu reštaurácií, kultúrnych inštitúcií, ubytovacích zariadení, obchodov a mnoho ďalšieho. To všetko nezávisle od dátového pripojenia. Skrátka, kvalitná offline navigácia zadarmo.

Výhody:

+ ClearBlack displej

+ bezplatná offline navigácia

+ budenie vo vypnutom stave

+ spúšť fotoaparátu

+ NFC

+ inštalácia aplikácií prostredníctvom počítača

Nevýhody:

- vŕzganie zadného krytu

- miestami pomalé reakcie

- microSIM

- iba zvukové oznámenie prijatého e-mailu

- priemerný fotoaparát bez automatického zaostrovania a blesku

- kancelársky program bez možnosti úprav

Orientačná cena: 209 €

(epicentrum.sk)

Záver

Nokia 603 je určená najmä mladým ľudom, ktorí ocenia dobré pokrytie sociálnych sietí, slušný hudobný prehrávač a pekný ClearBlack displej. Poteší aj časovanými profilmi, budením vo vypnutom stave a bezplatnou offline navigáciou. Sklamaním je priemerný fotoaparát bez blesku a automatického zaostrovania, ktorého povesť zachráni aspoň hardvérová spúšť. Veľa pozitívnych slov nemôžem povedať ani na rýchlosť a stabilitu systému. Jednoducho povedané, niekedy sa mu fakt nechcelo.

V danej cenovej kategórii má mnoho konkurentov najmä s operačným systémom Android. Tu sa musí 603-ka spoľahnúť na pekný displej a napríklad bezplatnú offline navigáciu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.10.2011 - 13:36

nemozem si pomoct, ale vidim v tom uz 15tu variaciu nokia 5800. Staci mi obrazok a zakladny popis na cele so symbosom a nemusim ani citat recenziu. Pre deti, pre zeny, pre hocikoho, ale nie pre mobil nadsencov.

anonymous13.10.2011 - 14:06 Trvalý odkaz

K: som zastancom Nokie ale myslim ze to uz trosku prehana s tym vydavanim novych modelov

anonymous13.10.2011 - 14:31 Trvalý odkaz

Jano: presne tak, radšej by mohli konečne robiť fóny s WP.

anonymous13.10.2011 - 15:13 Trvalý odkaz

FCST: Ja to schvalujem nech je z coho vyberat. Myslim ze cena je primerana vybave len ten AF tam znovu absentuje. 603 berem ako obmenu C7 v novom sate.

anonymous13.10.2011 - 15:47 Trvalý odkaz

mt: mala oprava, to 701 je obmena C7 nie toto, ked pozres foto a výbavu je to myslim uplne jasne

Celá diskusia 42 príspevkov