Sony Ericsson Xperia: prechod z X10 na Arc

SKÚSENOSTI majiteľa Poznámky používateľa po týždňovom používaní Xperie Arc a následnom návrate k Xperii X10.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

Prečítajte si skúsenosti Martina Hombauera:

Som majiteľom Sony Ericssonu Xperia X10. Nedávno som dostal možnosť prežiť niekoľko dní v spoločnosti jej mladšieho súrodenca Xperie Arc a rád by som zhrnul moje dojmy v nasledujúcich riadkoch.

Prvý dojem

Rozmery a vzhľad oboch telefónov sú podobné. Ak sa na ne pozeráte zhora, rozdiel je len v detailoch. Hlavnou odlišnosťou je v tretí rozmer, Arc je oveľa tenší než X10, navyše zadná stena je ergonomicky zaoblená dovnútra, výsledkom čoho je pohodlnejšie držanie v ruke.

RECENZIA: Sony Ericsson Xperia X10 (21. 4. 2011)

GALÉRIA: Sony Ericsson Xperia X10

PRVÝ KONTAKT: Sony Ericsson Xperia Arc (25. 3. 2011)

GALÉRIA: Sony Ericsson Xperia Arc

VIDEO: Sony Ericsson Xperia Arc

Rozmery

Sú ale situácie, kedy mi naopak mohutnosť X10 chýbala, a to z hľadiska istoty držania. Niekomu teda môže X10 vyhovovať viac. V každom prípade je ale nosenie Arcu vo vrecku nohavíc pohodlnejšie.

Celková ergonómia oboch Xperií pre mňa nie je úplne ideálna. Oba modely sú skrátka veľké, šírka a výška sú pre moje menšie ruky na hranici únosnosti. Pri pohyboch od hardvérových tlačidiel po notifikačný panel Androida sa môj palec dosť namáha. Arc nevyužíva priestor prednej steny o nič lepšie než X10. Dokonca je displej posunutý ešte o trochu nižšie než je to u X10, čomu veľmi nerozumiem. Hardvérové tlačidlá by mali byť vyššie položené, aby boli prístupnejšie. Celé je to očividne kompromis pri výrobe, kľúčová elektronika je zrejme umiestnená nad displejom. U X10 mal výrobca pri umiestňovaní komponentov určite voľnejšie ruky a je to poznať.

Obal

Som zvyknutý nosiť telefón v obale, preto som rád, ak je súčasťou balenia. U X10 to tak bolo, k Arcu som žiaden obal nedostal. Obal z X10 sa s určitou rezervou dá použiť aj na Arc, ale keďže Arc je o niečo vyšší a tenší, nie je to úplne ono telefón z obalu vypadáva.

Hardvérové tlačidlá

Počet a význam tlačidiel zostal rovnaký. Tlačidlá Návrat a Menu sú ale z nejakého dôvodu prehodené. Používam ich rovnako často, takže je to len otázka zvyku. Ani po týždni som si však na to nezvykol a nemám stále v hlave zafixované, ktoré je ktoré, takže musím sledovať symboly nad nimi. V noci, keďže tlačidlá nie sú podsvietené, je to hop alebo trop.

Na X10 som prešiel z HTC Magic, o ktorom som na Fony.sk tiež písal. Magic má dve vlastnosti, ktoré mi u nových Androidov veľmi chýbajú. Magic je jeden z mála smartfónov, ktoré umožňujú odblokovať displej stlačením tlačidla, bez nutnosti šúchať prstom po displeji kade-tade. Naozaj sa mi párkrát stalo, že som proste nebol schopný odblokovať displej. Takisto zablokovať (zhasnúť) displej môžete na Magicu stlačením červeného tlačidla. Všetko sa dá skrátka urobiť cez klávesy pod displejom, tak ako na starých dobrých nedotykových telefónoch. Jedna vec je používať telefón doma, v kľude, v teple. Akonáhle ste však vonku a potrebujete počas chôdze alebo v aute niečo v rýchlosti zistiť, až vtedy naozaj zistíte, ako je to s tou ergonómiou.

Celkovo nerozumiem tomuto trendu vypínacích tlačidiel na vrchnej či bočnej stene, ktorých poloha je väčšinou tá najmenej pohodlná. Navyše vypínacie tlačidlo na hornej stene je u Arcu menšie a tuhšie ako na X10. Som zvyknutý po práci automaticky ihneď vypnúť displej a na Arcu je to celkom drina.

Druhá vec, ktorá mi z Magicu chýba, je červené a zelené tlačidlo na ovládanie hovoru. Na väčšine nových Androidov je možné začať a ukončiť hovor jedine dotykom displeja. Znova, keď som niekde vonku a niekto mi volá, napríklad v zime (keď dotykové displeje reagujú horšie) sa niekedy idem zblázniť.

Skrátka, hardvérové tlačidlá na základné operácie stále uprednostňujem a mohlo by ich byť viac. Na druhú stranu, niektoré modely nemajú takmer žiadne, takže som rád aspoň za tieto.

Konektory

Rozmiestnenie konektorov sa trochu zmenilo. Zatiaľ čo u X10 sú všetky konektory na hornej stene, Arc dostal do vienka novinku, HDMI konektor. Ten je umiestnený hore a chránený krytom. Staršie konektory sa presunuli na boky prístroja. Ak nosíte telefón v obale, na X10 môžete mať konektory stále po ruke, na Xperii Arcu budú v takomto prípade nedostupné.

Audio konektor sa presunul z vrchnej steny na ľavú, čo môže byť nepohodlné hlavne pre tých, ktorí často počúvajú hudbu cez kábel s telefónom vo vrecku nohavíc. Ja to ale robím veľmi zriedkavo, takže táto zmena mi nevadí. Väčšinou počúvam hudbu cez BT handsfree a kábel pripájam väčšinou len v aute a vtedy mi je celkom jedno, či je konektor hore alebo na boku.

MicroUSB konektor sa, pre zmenu, presunul na pravú stranu. Zmizol z neho kryt, zrejme kvôli tomu, že telefón treba nabíjať takmer každý deň a kryt ľudí skôr obťažoval. Presunutie konektora vnímam tiež neutrálne, v aute mi nová pozícia vyhovuje viac, pri nabíjaní doma už menej, napríklad keď mám telefón v obale.

Spracovanie

Kvalita spracovania je u oboch modelov podobná a zodpovedá cene. Časom ale pevnosť klesá. Zadný kryt je riešený o oboch modelov rovnako, cez niekoľko plastových nožičiek. Kryt na Arcu očividne prešiel viacerými rukami a je to na ňom vidieť. Rozhodne neodporúčam otvárať telefón často. Myslím, že je lepšie mať pevný obal (aj na úkor nevyberateľnej batérie) a SIM či SD kartu vkladať do telefónu cez sloty na bočnej stene.

Dióda

Dióda už nie je na prednej stene nad displejom, kde ste si jej blikanie všimli z každého uhla. Výrobca ju presunul na pravú stenu k napájaciemu konektoru a ešte ju aj zmenšil. Takže cez deň ju prakticky nevidíte. Na zmeškanú udalosť vás upozorní snáď len v noci, vtedy to ale veľmi nepotrebujem.

Android 2.3

Mal som možnosť pracovať dlhodobejšie s Androidom 1.5 v Magicu, 2.1 v X10 a teraz 2.3 v Arcovi. Skok medzi 1.5 a 2.1 bol pochopiteľne výraznejší, dvojkové rady sa medzi sebou líšia už len v detailoch. Z týchto detailov spomeniem prítomnosť Flashu, ktorý ale nemám rad a nechýbal mi. Ďalšou výraznejšou zmenou je rotácia displeja nielen doprava, ale aj doľava, čo mi občas prekáža. V X10 som zámerne využíval to, že prostredie sa s telefónom preklápa len na pravú stranu a v posteli som preto ležal na ľavej strane, aby som si mohol stránky alebo knihy pohodlne prezerať aj s položenou hlavou. V Arcovi musím vypnúť automatickú rotáciu.

Mesačný pohľad v kalendári je ochudobnený o prehľad najbližších udalostí, ale na druhej strane lepšie zvýrazňuje aktuálny deň. Z pozitívnejších zmien by som uviedol prepracovanejšiu aplikáciu Gmail, hoci normálna práca s prílohami jej stále chýba. Veľmi sa mi pozdávajú štyri voľné pozície na odkazy na spodku domácej obrazovky. Tieto zostávajú stále viditeľné pri pohybe medzi piatimi plochami, čiže ak si sem umiestnite štyri najpoužívanejšie aplikácie, budete ich mať stále poruke. Malou, ale príjemnou zmenou je možnosť prepnúť skladby pri počúvaní hudby dvojitým stlačením tlačidla play na BT handsfree.

V Xperii Arc som sa stretol so zaujímavým bugom. Spočíva v tom, že na plochu pridáte odkaz alebo widget, ten následne zmizne a napriek tomu tam stále je a zaberá miesto. Nevidíte ho, nemôžete ho odstrániť, nemôžete na jeho miesto pridať iný objekt a obávam sa, že jediné, čo pomôže, je reset telefónu. Reštart nepomôže. Ak by niekto, vedel, čo s tým, dajte vedieť.

Hlavné menu, resp. zoznam aplikácií sa zmenil z vertikálnej podoby na horizontálne stránky, medzi ktorými sa presúva rovnakým štýlom ako medzi plochami domácej obrazovky. Je to otázka zvyku, výhodou nového systému je krajší vzhľad (menu je efektne priesvitné, pozadie je totožné s pozadím domácej obrazovky) a možnosť preusporiadať ikony podľa želania. Za negatívum považujem to, že systém si nepamätá poslednú pozíciu, po opätovnom vstupe do menu ste znova na prvej stránke. Prvé dni mi nefungovalo pripojenie na internet. Stránky sa načítavali, ale žiadne služby (Market, synchronizácia) nefungovali. Myslel som, že ide o problémy operátora, keďže v tom čase testoval 3G sieť, ale nakoniec som zistil, že automatické načítanie parametrov siete mi importovalo o2wap namiesto o2internet. Po ručnej úprave už všetko fungovalo.

Doplnené:

Po oficiálnej aktualizácii na verziu OS Android 2.3.3 pre X10 sa rozdiely v podstate zmazali.

Pamäť

Arc má viac operačnej pamäte RAM pre aplikácie (512 MB oproti 384 MB). Subjektívne sa mi zdá Arc pri práci so systémom o niečo svižnejší.

Na X10 som nemal problém s voľnou pamäťou, nepoužívam veľa aplikácií a pomáha mi TasKiller, ale zatiaľ čo na X10 mám bežne voľných okolo 30 MB, na Arcu nie je problém udržať 100 MB voľných, čiže náročnejšie aplikácie (Navigon, Opera Mobile, hry a pod.) sa v Arcu budú cítiť pohodlnejšie a nebudú ukončovať iné aplikácie bežiace na pozadí.

Batéria

Výdrž je podobná na oboch modeloch. Telefón pripájam k nabíjačke každý večer, pričom v tom čase býva väčšinou vybitý na 30-40 %. Cez pracovný čas ho veľmi nepoužívam, skôr až po práci a večer. Hlavnými činnosťami je telefonovanie, web, mail, chat, hudba, organizácia času, navigácia, občas pozeranie filmu. To všetko priemerne asi hodinu denne.

U X10 mám rozpačité skúsenosti s nabíjaním batérie. Ak večer vložím telefón do nabíjačky, ráno je niekedy nabitý len na 90-95 %. Podľa toho, čo som zistil, je dôvodom zrejme to, že systém reguluje nabíjanie. Ak telefón dosiahne 100 %, nabíjanie sa vypne a telefón sa začne vybíjať. Ak sa dostane na cca 90 %, začne sa znova nabíjať a tak ďalej. U Arcu som mal ale vždy telefón ráno nabitý na 100 %, takže neviem, či sa to týka len X10 alebo len Androidu 2.1. U iných telefónov som sa s tým nikdy nestretol. Nepovažujem to však za nejaký nedostatok, toto správanie má zrejme svoj význam a je mi celkom jedno, či má telefón ráno 100 % alebo 95 %, ak to trochu predĺži životnosť batérie.

Horšiu skúsenosť mám s nabíjaním X10 v aute. Ak mám zapnutú navigáciu, teda displej je stále zapnutý, podsvietenie je na 100 % a Navigon neustále zaťažuje procesor, autonabíjačka nestíha X10 dobíjať. Aj s takýmito skúsenosťami som sa v diskusiách stretol, závisí to vraj od výkonu adaptéra a aj od teploty batérie, takže ak máte telefón na palubnej doske a svieti na neho v lete slnko, môže to spôsobiť prehriatie a vypnutie nabíjania. Ibaže problém dobiť telefón pri navigovaní mám aj v chladnejšom počasí a výkon adaptéra je určite dostatočný. Arc ma navigoval len raz, bolo to večer, asi 100 km a nabíjačka v aute ho bez problémov a relatívne rýchlo dobila aj počas navigácie. "Je ne comprends pas". Ak máte niekto podobné skúsenosti, dajte, prosím, vedieť, napríklad v diskusii pod článkom, rád sa nechám poučiť.

Fotoaparát

Či má fotoaparát 3 Mpix alebo 8 Mpix, je mi celkom jedno, fotky tak či tak zmenšujem. Radšej mám 3 Mpix s prirodzenými farbami než 8 Mpix s ružovou škvrnou uprostred. Oba modely majú 8 Mpix, kvalita je dostatočná, fotky z exteriéru sú pozerateľné aj na PC. Čo sa týka videa, X10 natáča videá v rozlíšení 800 x 480 b., Arc 1 280 x 720 b. Pre niekoho môže ísť o zásadný rozdiel, ja videá prakticky nikdy nerobím, takže to neviem zhodnotiť a tých pár videí, čo som za celý čas nakrútil, má aj na X10 výbornú kvalitu.

Čo neviem zhodnotiť

Sú funkcie, ktoré nepoužívam a neviem ich teda reálne zhodnotiť. Patrí sem zdieľanie Wi-Fi pripojenia, HDMI konektor (článok o jeho využití), hry, sociálne siete či presun aplikácií na SD kartu. Smartfón používam len na súkromné účely, takže ani s firemnými aplikáciami nemám veľké skúsenosti (Exchange, vzdialená plocha, project management atď.). Smartfón využívam hlavne ako zdroj a vyhľadávač informácií a ako alternatívny pracovný nástroj, ak PC nemám poruke alebo sa mi ho nechce zapínať.

Záver

Parametre oboch telefónov sú až na pár detailov veľmi podobné. Displej má rovnaké vlastnosti a rozlíšenie, aplikácie teda vyzerajú rovnako. Rozmery telefónov sú tiež viacmenej podobné, nie je to ako prechod z N900 na Xperiu mini. Prostredie telefónu sa veľmi nezmenilo. Zásadný rozdiel v používaní sa teda nekoná, niektoré veci mi budú chýbať, iné nie, a nemám problém sa po pár dňoch testovania Arcu vrátiť k svojej X10-ke.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.10.2011 - 23:14

Laky777: Aj X10 po prechode na 2.1 nataca video v rozliseni 1280 * 720. Ten bug s arcu s widgetom na ploche je aj pri 2.3.3 na x10, ja som musel odinstalovat aplikaciu, ktorej widget som dal na plochu. Aj pri X10 sa displej toci na vsetky strany s 2.3.3. Navyse po prechode na 2.3.3 robi pri prehravani mp3 neprijemne pauzy. Hardware tlacidlo na prijatie hovoru chyba aj mne. Na 2.1 sa na to dalo pouzitt tlacidlo fotaku s tedds droid tool, ale na 2.3.3 to pre zmenu prav nefunguje.

anonymous12.10.2011 - 02:48 Trvalý odkaz

Laky7777: Ale super recenzia takeho porovnania chybaju...

anonymous12.10.2011 - 07:11 Trvalý odkaz

sargis: Z tvojho napisaneho vyplyva, ze autorovi vyhovuje zastaranjesi mobil aj Android...najma kvoli Androidu :-)

anonymous12.10.2011 - 09:28 Trvalý odkaz

Laky7777: Ono na 2.3.3 su niektore veci lepsie poriesenie, nieco je horsie. Ako po kazdom update, ale naspat k 2.1 by som sa nevratil. Toto mi celkom pomohlo vyriesit problem s vyberom noveho mobilu od Orange. Prechod na Neo/Arc nebude az taky velky skok vpred.

anonymous12.10.2011 - 21:52 Trvalý odkaz

Alan: o tom bugu počujem prvý krát ... nestretol som sa s ním ešte a ani s nikým kto by ho mal :)

Celá diskusia 20 príspevkov