Veľký prehľad online úložísk - kam si uložiť fotky a súbory?

Google Disk, iCloud, Dropbox či OneDrive. Každá zo služieb má svoje klady a zápory, spolu s vlastným cenníkom. Pomer ceny a priestoru preto nemusí byť tým najdôležitejším kritériom.

Kapacita vnútorného úložiska smartfónu alebo veľkosť pamäťovej karty v ňom patrí zrejme medzi tie najdôležitejšie parametre pri výbere nového mobilu. Ak vám však telefón ukradnú alebo ho stratíte, o všetky svoje dáta, fotografie a videá nenávratne prídete.

Bolesť môže byť aspoň o niečo menšia, ak všetko poctivo zálohujete. Disk počítača je jednou z možností, cloudové úložiská ale budú oveľa praktickejšie, v niektorých smeroch spoľahlivejšie a o celý proces sa zvyčajne postarajú úplne sami. Stačí pripojenie k Wi-Fi.

Údaje uložené online sú dostupné odkiaľkoľvek a je úplne jedno, či si ich vyžiadate cez mobil, tablet alebo počítač. Externý disk v skrini tieto výhody nemá a pri ľudskej lenivosti hrozí, že najnovšia záloha v ňom bude stará už niekoľko mesiacov.

Pripravili sme si pre vás porovnanie cien najznámejších online úložísk spolu s popisom ich špecifík, výhod a nedostatkov.

Google Disk

15 GB zadarmo

100 GB za 1,99 eur mesačne

1 TB za 9,99 eur mesačne

20 TB za 199,99 eur mesačne

30 TB za 299,99 eur mesačne

Priestor na Google Disku bude pevne spätý s vaším účtom Google. Odhryznú si z neho teda aj e-maily a ich prílohy v rámci Gmailu či dokumenty vytvorené v on-line nástroji Google Dokumenty. Ten je oproti konkurenčným riešeniam Apple a Microsoftu najpoužiteľnejší a pokiaľ nepotrebujete všetky nástroje plnohodnotného Wordu a Excelu, nahradí nie práve najlacnejší Office.

Aj zálohovanie fotografií cez Google Fotky má svoje výhody. Pokiaľ nelipnete na plnej kvalite vašich fotografií, do Google Disku môžete cez web a aplikácie pre Android alebo iOS nasypať mierne ochudobnené snímky, ktoré však z vášho priestoru neuberú vôbec nič. Vyššie spomenutý cenník tak prestáva platiť a vy získate prakticky neobmedzený priestor. Fotografie sa v tom prípade zmenšia na 16 Mpix a videá orežú na Full HD rozlíšenie. Je však pravdepodobné, že ste dotera snímky vo vyššom rozlíšení vlastne nikdy nevytvárali.

Ak prepínač aplikácie pre upload fotografií ponecháte na voľbe Pôvodné, budete zapĺňať priestor podľa vášho predplateného balíka. Rozdiel bude zrejme v kompresii záberov - pôvodná kvalita 12 Mpix fotografie tak bude pravdepodobne o čosi vyššia než komprimovaný záber, ktorý vám neodkrojí nič z 15 GB online úložiska.

Kým ostatné služby ponúknu len listovanie jednotlivými fotografiami alebo ich náhľady v priečinku, v Google Fotkách si môžete vytvoriť prehľadné albumy a doplniť ich jednoduchými popismi alebo mapou. Podporujú tiež prehrávanie živých fotografií a automatické úpravy.

iCloud

5 GB zadarmo

50 GB za 0,99 eur mesačne

200 GB za 2,99 eur mesačne

2 TB za 9,99 eur mesačne

Dvorné riešenie pre majiteľov iPhonov a iPadov má trochu sympatickejšie ceny, no menší bezplatný priestor. Buď si teda euro priplatíte, alebo zo zálohy vyčleníte fotografie. Zmysel nám dáva tiež kombinácia iCloudu pre zálohu aplikácií a všetkého možného vo vašom iPhone okrem fotografií, ktoré necháte automaticky nahrávať cez appku Google Fotky do neomedzeného priestoru v trochu zníženej kvalite.

Výhody iCloudu sú pre jabĺčkárov jasné. O kompletnej zálohe 1:1 vrátane všetkých aplikácií, nastavení, hesiel, Wi-Fi sietí, rozloženia ikon a vyzváňacích tónov môžeme na androide stále len snívať. Kúpite si nový iPhone, vyplníte heslo a v priebehu pár minút je úplne všetko tam, kde bolo na tom starom.

iCloud okrem iOS a macOS teoreticky využijete aj na Windowse. Aplikácia pre Android chýba. Po predstavení aplikácie Súbory v iOS 11 by ste do iCloudu mali byť schopní dostať prakticky akýkoľvek súbor a zdieľať ho ďalej, komfort pri takomto spôsobe používania je však stále na míle vzdialený Google Disku, Dropboxu alebo OneDrive-u.

Dropbox

2 GB zadarmo

1 TB za 9,99 eur mesačne

2 TB za 19,99 eur mesačne

Dropbox bol prvým masovo rozšíreným cloudovým úložiskom. Dnes už však pre nízku kapacitu bezplatného priestoru a absenciu rozumne veľkého, napr. 50 alebo 100 GB plánu za pár eur už tak rozumne nevyznieva.

Ak vám 1 TB, prípadne 2 TB priestor vyhovuje a pre Dropbox sa predsa len rozhodnete, získate spoľahlivé aplikácie pre Windows, macOS, Android aj iOS. Výhodou je ľahké zdieľanie priečinkov ďalším osobám, ľahké orientovanie sa v histórii verzií dokumentov a možnosť rýchlo prepínať medzi vašim súkromným priestorom a biznis úložiskom.

A vedeli ste, že automatické nahrávanie fotografií do priečinka Camera Roll šikovne zmení názvy súborov podľa dátumu a času vzniku snímok?

OneDrive

5 GB zadarmo

50 GB za 2 eurá mesačne

Office 365 Personal + 1 TB za 7 eur mesačne

Office 365 Home + 5 TB za 10 eur mesačne

OneDrive v minulosti doslova trpel pri nahrávaní väčšieho množstva súborov naraz. Rýchlosť uploadu totiž bola nenormálne nízka. Dnes je situácia lepšia. 5 GB a 50 GB kapacitu úložiska môžete využívať rovnako ako platformy od konkurencie.

Viac získate v prípade, že máte kúpenú alebo predplatenú licenciu na kancelársky balík Office 365 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook atď.). Microsoft tento softvér ponúka aj vo verzii pre web a smartfóny. Základné úpravy dokumentov a tabuliek zvládnete zadarmo, pre zložitejšie už budete potrebovať predplatné.

Box

10 GB zadarmo

100 GB za 9 eur mesačne

Alternatíva s názvom Box sa medzi bežnými zákazníkmi nikdy masovo neuchytila. Možno za to môžu napríklad obmedzenia pre maximálnu veľkosť jedného súboru. Do bezplatnej 10 GB kapacity nahráte maximálne 250 MB súbor, platená 100 GB odmietne 5 GB a väčší.

Box sa tak trochu viac sústredí na firemných zákazníkov, kde okrem kapacity úložiska výslednú cenu určuje aj počet zamestnancov s prideleným prístupom. Vy ho napriek tomu môžete vyskúšať pre vlastnú potrebu.

Mega

15 GB zadarmo (dočasne 50 GB)

200 GB za 4,99 eur mesačne

1 TB za 9,99 eur mesačne

4 TB za 19,99 eur mesačne

8 GB za 29,99 eur mesačne

Mega láka na bezkonkurenčne najväčši balík priestoru dostupný zadarmo, no 50 GB reálne získate len po splnení niekoľkých úloh. Bežne dostupných bez obmedzenia pre vás bude iba 15 GB.

Lákavosť služby znižuje postava pôvodného zakladateľa. Kim Dotcom už (vraj) službu neprevádzkuje, no spojenie s nelegálnym obsahom a portálom Megaupload sa už nezbaví. Dôvodov, prečo do cloudu od Mega nikdy nedajú svoje dáta veľké firmy je naozaj dostatok. Či tak urobíte vy, necháme na každom z vás.

Cloudové úložiská môžete použiť aj na ukladanie hudobných súborov. Android a iOS väčšinou pieseň ľahko prehrajú, nedokážu však automaticky prepnúť na ďalšiu skladbu. Tento problém vám pomôžu vyriešiť špeciálne aplikácie na streamovanie hudby z Dropboxu či Google Drive. Na iPhonoch môžete skúsiť Cloud Music Player, na Androide CloudPlayer alebo AudioBox.

Redakčným víťazom pre (neobmedzené) zálohovanie fotografií a zdieľanie textových dokumentov, na ktorých naraz pracuje viacero osôb sa stanú Google Fotky, respektíve Google Disk. Jeden priestor pre e-maily, fotografie, videá aj dokumenty je lákavý, funkčný a cenovo prívetivý.

Majitelia smartfónov, tabletov a počítačov od Apple by mali zvážiť využívanie iCloudu, vďaka kompletným zálohám ich zariadení. Jeden iPhone (po vypnutí nahrávania fotografií) zálohujete väčšinou do 5 GB bezplatného priestoru, ak si však priplatíte, získate väčšie pohodlie.

Dropbox sa viac zíde vo firemnom prostredí, v redakcii ho používame roky a nikdy sme nepostrehli výpadok, nefunkčnosť či problém s vybraným operačným systémom. OneDrive ponúkne najviac výhod až po zakúpení balíka Office 365. Kto často pracuje s dokumentmi by mal OneDrive určite vyskúšať. Službu Mega za príliš dôveryhodnú nepovažujeme.

Akú platformu pre zálohovanie svojich súborov a fotografií používate vy? Máte konkrétneho favorita, vyuźívate viac služieb alebo vsádzate na vlastné riešenie doma v obývačke?

Diskusia k článku:

Fazotron 04.09.2018 - 08:18

#||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Bikaner #||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Bikaner #||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Bikaner

Fazotron04.09.2018 - 08:18 Trvalý odkaz

Preferujem Obloko od mail.ru

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy04.09.2018 - 09:41 Trvalý odkaz

na fotky pouzivam googlacke fotky a quick pic kde mam zadarmo 3TB, navyse quick pic dokaze automaticky zalohovat na domace ftp.

aesace04.09.2018 - 11:50 Trvalý odkaz

Ake podmienky treba splnit na Mega cloude? Pouzivam ho uz roky, mam dostupnych 50 GB zadarmo a je to na vsetok mozny obsah bez vynimiek, dostupne su sync aplikacie na PC,Mac,android,iphone. Plne odporucam. Naopak OneDrive od MS nestoji za nic..neustale zmeny podmienok za posledne roky ma uplne odradili. Este nikdy sa mi nestalo, aby som inde musel nutene stahovat uz uploadnute data zo servera, lebo znizili jeho kapacitu pre existujucich uzivatelov, no OneDrive tuto absurdnost zrealizoval. Naviac ich synchronizacia na kompe je dalsia absurdita, ktora nema pre mna ziadny vyznam, takze ho odmietam pouzivat aj vo firemnej verzii.

Celá diskusia 14 príspevkov