Panasonic SA6

EXKLUZÍVNE! Recenzia pekného véčka Odolnejšia konštrukcia, 1600 mAh batéria, displej so 16 miliónmi farieb vo vystreľovacom véčku.

Panasonic SA6 je funkčne takmer úplne zhodný s modelom Panasonic VS3, ktorý som nedávno recenzoval. Rozdielny je dizajn a akumulátor, pribudla aj jedna hra.

Väčšinu odsekov použijem z recenzie Panasonicu VS3.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko

OS: vlastný

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 96 x 47 x 25 mm (+7 mm oproti VS3),

hmotnosť: 127 gramov (+25 g oproti VS3),

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, 34 x 46 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix, zoom (pri menších rozlíšeniach), záznam videa,

pamäť: 31 MB, 500 kontaktov, 500 SMS, 100 pripomienok,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), CB,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 1.2.1 a 2.0, MP3 prehrávač, viacfarebná dióda,

batéria: Li-Ion, 1600 mAh (EB-BS002),

výdrž: do 12 h hovoru/740 h pohotovosti (extrémne hodnoty).

Čo mu chýba:

Bluetooth, externý displej, EDGE, rádio, e-mail, Push to talk Over Cellular, instant messenger, podpora pamäťových kariet.

V balení:

mobil, batéria, nabíjačka.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Odňatie zadného krytu a výmena batérie aj SIM karty sú jednoduché. Zapnutie aj vypnutie prístroja môže, ale nemusí, sprevádzať sprievodná melódia.

Dizajn

Odolnosť vyjadruje skôr dizajn než konštrukcia. Použité gumené prvky chýbajú na rohoch, pomáhajú skôr uchopeniu prístroja. Oproti modelu VS3 sa podstatne zmenila hrúbka. Mobil tak pribral 7 mm, drží sa však stále výborne. Vystreľovací mechanizmus spôsobuje, že reči okolo pohodlia otvárania véčka sú zbytočné. Bordovo-čierna farebná kombnácia sa mi osobne veľmi páči, nepôsobí gýčovo. Zadnú stenu zdobia verikálne ryhy a výrazný otvor nad druhým reproduktorom. Bočné steny obsahujú rovnaké prvky ako model VS3.

Otváranie véčka SA6 je lákadlom tohto modelu. Podobne ako v prípade Panasonicu X400 a VS3 sa otvára automaticky stlačením špeciálneho tlačidla v ľavej časti kĺbu. Roztvorenie prístroja je pohotové a rýchle. Pre prijatie hovoru je nutné aj stlačenie prijímacieho tlačidla.

Po otvorení prístroju jednoznačne dominuje veľký displej, ktorý dopĺňa rozľahlá, dizajnovo jednoduchá, klávesnica. Spracovanie prístroja je kvalitné, jediným kritickým bodom je kývanie horného ramena v zavretom stave.

Klávesnica

Klávesnica je na rovnakej úrovni ako jej okolie. To bráni pohotovému hmatovému rozlíšeniu jednotlivých tlačidiel. Ak sa na klávesnicu pozeráte, píše sa vám veľmi dobre, keďže zdvih tlačidiel je primeraný, ako aj ich odpor. Podsvietenie ovládacích prvkov je zelené, ja by som privítal skôr jemnú bielu či modrú farbu. Tlačidlám môžete priradiť rýchlu voľbu pre vytočenie vybraných kontaktov. Tlačidlám môžete priradiť jeden zo štyroch tónov, pričom v nastaveniach nechýba ani ich hlasitosť. Podsvietenie tlačidiel je možné vypnúť. Jednotlivým smerom hlavného štvorsmerného tlačidla je možné priradiť vybrané funkcie pre ich spustenie v pohotovostnom stave.

Displej

Unikátny displej s QVGA rozlíšením a zobrazením 16 miliónov farieb nenájde ani medzi véčkami na našom trhu konkurenta. Áno, externý displej chýba (nájdete ho len v dvojici modelov VS7 (elegantný), SA7 (odolný), ktorých distribúcia do Európy je stále otázna), ale zato interný je pastvou pre oči. Hlavné menu tvorí 9 ikôn, ktoré je možné prispôsobi jedinečným spôsobom. V nastaveniach displeja vyberiete každej ikone fotku z Mojich médií, ktorá ju nahradí. Druhou možnosťou je vyplnenie pozadia hlavnej ponuky jediným obrázkom, pričom jednotlivé ikony nahradí len svetlý štvorec s názvom položky. Samozrejme, možné je meniť aj tapetu a novinkou už nie je ani zmena grafickej témy, v tomto prípade motívu. Chýba však možnosť tapetu vypnúť, a tak som si zvolil motív Slávnostná čierna a na tapetu vložil snímku vytvorenú v úplnej tme. Po zavretí a opätovnom otvorení prístroja ostávate na poslednej pozícii. Reakcie mobilu v menu aj pri rôznych činnostiach sú veľmi rýchle.

V textových častiach menu vidíte 8 riadkov vyhladeného textu, v telefónnom zozname 6 a pri písaní aj čítaní správ 7.

Fotoaparát

Propagovaný fotoaparát v SA6-ke fotí štandardne, nejde však o finálnu verziu telefónu a podľa našich informácií bude konečná verzia fotoaparátu ešte kvalitnejšia. Novinkou je makro, ktoré aktivujete pootočením kružnice okolo objektívu. Tento systém naozaj funguje a výsledky sú viditeľné. V nastaveniach fotoaparátu meníte rozlíšenie snímky od 160 x 120 až po 1 280 x 1 024, kvalitu snímky, nočný režim, nepretržité snímanie, efekty, časovanú samospúšť 5 alebo 10 sekúnd, jeden z piatich zvukov spúšte. Prekvapila ma položka Dostupný priestor, kde sa nachádzajú aktuálne informácie o predpokladanom množstve voľných fotiek pri použití rôznych rozlíšení. Snímky s najväčším rozlíšením v najvyššej kvalite dosahujú veľkosti 100 - 200 kB. Digitálne priblíženie je použiteľné len pri menších rozlíšeniach. Nafotené snímky vyzerajú na displeji krásne, ale ich kvalita je v skutočnosti nízka. Fotky sú pomenúvané podľa poradia (Obrázok 0021 a podobne), nie podľa dátumu.

Pri fotení môžete použiť okrem štvorsmerného tlačidla aj klávesové skratky:

1 - foto/video, 2 - rozlíšenie, 3 - kvalita, 4 - nepretržité snímanie, 5 - samospúšť, 6 - nočný režim, 7 - efekty, 0 - pomôcky.

Záznam videa s rozlíšením 176 x 144 bodov dosahuje kvality ostatných fónov tejto triedy. V nastaveniach meníte len dobu záznamu (10 s alebo 60 s) a efekty. Počas záznamu videa nie je možné použiť zoom.

Obrázky

Pekný displej zobrazí aj horšie fotky veľmi pekne a farby snáď aj umelo oživuje. Potešilo ma zobrazenie zväčšených záberov. Snímky je možné odoslať prostredníctvom MMS alebo IrDA. Niekedy sa zíde zmena veľkosti obrázka na zvolené rozlíšenie. V Mojich súboroch je možné vytvárať nové zložky, do ktorých môžete fotky a iné súbory presúvať. Pri odosielaní obrázkov a iných dát cez IrDA nezobrazuje množstvo odoslaných dát.

Melódie a prehrávač hudby

Panasonic SA6 zvláda prehrávanie MP3 skladieb, avšak samotný prehrávač skladieb v ňom nenájdete. Akýsi playlist je možné vytvoriť len novou zložkou, do ktorej presuniete všetky obľúbené skladby.

V profiloch meníte nasledujúce položky: melódiu a hlasitosť pre hovory, melódiu a hlasitosť pre správy, melódiu a hlasitosť tlačidiel, vibrácie.

Prehrávač videí

Panasonic SA6 zaznamenáva aj prehráva 3GPP videá s možnosťou ich pozastavenia počas prehrávania.

Dióda

Svetelná dióda upozorní nastavenou farbou na prichádzajúci alebo zmeškaný hovor, prichádzajúcu alebo zmeškanú správu a pod. Aj ku jednotlivým kontaktom je možné priradiť vybrané farby. Interval svetelného signálu mohol byť pri zmeškaných udalostiach kratší.

Pamäť

Interná pamäť je veľká 31 MB, okrem nich si SA6-ka zapamútá 500 kontaktov, 500 SMS a 100 pripomienok v kalendári. Informácie o voľnej, resp. zaplnenej pamäti sú dostatočne zreteľné a vyjadrené aj graficky.

Telefónny zoznam

V telefónnom zozname vyhľadáva len podľa prvého znaku pohodliu nepomáhajú ani bleskurýchle reakcie prístroja pri hľadaní kontaktu. VS3-ka zobrazuje naraz kontakty na SIM karte aj v telefóne. Nový kontakt môže obsahovať meno, priezvisko, 3 čísla, 3 e-maily, narodeniny, adresu, poznámku, vyzváňací tón, tón správy, farbu diódy, obrázok a skupinu. V telefónnom zozname po vstupe cez menu mobilu nájdete aj register hovorov zoradených na prijaté, neprijaté a volané. Synchronizácia je možná, podľa všetkého, len diaľkového typu. V ozname môžu byť kontakty zoradené podľa mena alebo priezviska. Kopírovanie všetkých čísiel na SIM a zo SIM je už bežnou funkciou.

Hovor

Predfinálna verzia vykazovala nižšiu kvalitu reprodukcie hovoru, ale to sa istotne napraví. Aktuálna dĺžka hovoru je neustále zobrazená. Hovor je možné nahrať jednoduchým stlačením bočného tlačidla (až 3 minúty naraz vo formáte AMR).

Po stlačení zeleného tlačidla sa dostanete do zoznamu volaných čísiel, ktorých si zapamätá až 50! Horizontálnymi šípkami sa dostanete do zoznamu prijatých a neprijatých čísiel.

Písanie textov

Písanie textov, v prípade Panasonicu SA6 správ, je vďaka kvalitnej klávesnici bezproblémové. Pod tlačidlom # sa nachádzajú všetky symboly, stlačením * prepínate malé a veľké písmo (abc, Abc, ABC), jej podržaním dosiahnete prepnutie bežného písania, T9 a číslic. Medzera je pod 0 a tlačidlom 1 zadávate základné znaky. Problémom bol motív Slávnostná čierna, keďže písmo v správe je čierne na tmavošedom pozadí.

SMS

Editor textových správ so siedmimi riadkami ma milo prekvapil. Panasonic mal s písaním správ v modeloch minulej generácie problémy, teraz ich napravil. Zamrzí skracovanie správ pri použití slovníka T9 s diakritikou. Správu je možné poslať viacerým príjemcom, zaujímavá je aj funkcia "prepočítať", pomocou ktorej sa dozviete počet čiastkových SMS správ. Nechýba aj možnosť vložiť kontakt do SMS-ky. Užívateľ má aj prístup do zoznamu vlastných slov v T9-ke. To sú veľmi dobré vylepšenia, ktorými Panasonic spríjemňuje písanie.

MMS

Do správy je možné pridať text, obrázok, zvuk, video a samozrejme stránky. Megapixlové snímky zmenšuje na VGA (do 50 kB) a možné je aj vložiť práve vytvorenú fotku. Multimediálne správy je možné vytvárať do 99 kB. Dĺža textu na jednej stránke je obmedzená na 2 000 znakov.

E-mail

E-mailový klient v Panasonicu VS3 chýba. Nutné je preto doinštalovanie Java klienta.

CB správy

V novom prístroji je nastavený len kanál 051, a tak bolo nutné u nás fungujúci kanál 050 dopísať ručne. Kedysi sa CB správy na Panasonicoch objavili v určitom intervale na celej obrazovke, dnes sú pekne vypísané pod názvom operátora.

WAP

Aj WAP prehliadač ma milo prekvapil. Text v ňom je zreteľný, naraz vidíte 7 riadkov textu. Prehliadač vytvorila spoločnosť "A Teleca Company" a nazvala ho "obi go..". Nastavenie WAP-u bolo pomerne jednoduché, aj keď na dvoch miestach v menu. Stačilo vyplniť najnutnejšie údaje (APN, IP a pod.) a na niektoré zase radšej zabudnúť (napr. DNS).

Prenos dát

Na prenos dát slúži kábel alebo infraport, vzduchom dáta prenesiete prostredníctvom CSD alebo GPRS triedy 10. Pri odosielaní obrázkov a iných objektov cez infraport nevidíte, aká časť z nich sa už odoslala.

Organizačné funkcie

Budík - prítomných je hneď 5 budíkov s nastaveniami ako zap./vyp., čas, opakovanie (raz, denne, týždenne), melódia (z Mojich súborov), hlasitosť, obrázok (z Mojich súborov) a text. Pri budení môžete zapnút opakovanie budenia o pár minút ďalej.

Kalendár - graficky jednoduchý kalendár s jediným typom pripomienky. Prítomný je mesačný a týždenný náhľad. Zapamätá si 100 pripomienok. V nastaveniach určujete začiatok týždňa a sviatky (soboty, nedele). Vymazať môžete všetky udalosti v danom dni, posledné a všetko. Do nového záznamu vkladáte 96 znakov textu, termín začiatku a konca, opakovanie (aj počet opakovaní!), pripomienku (0 až 90 min. pred udalosťou), miesto, kategória udalosti (23 + žiadna kategória), tón (z Mojich súborov), hlasitosť a svetelnú indikáciu. Tak toto sa mi páči!

Hry a Java aplikácie

V panasonicu SA6 sú dve hry:

Sonic. Malý "pobehajko" po krásnom farebnom svete uteká a skáče a zbiera prstene. Skrátka, svetoznáma rýchla a zábavná hra.

Soccer (futbal) - krásna grafika, rýchle reakcie.

Ďalšie funkcie

Užívateľsky komfortná kalkulačka a zvukový záznam v dĺžke až 3 minúty..

Výdrž, batéria

Pri častom otváraní telefónu a práci s ním sa batéria vybije aj po jednom dni. Pri striedmom používaní odhadujem výdrž 2-3 dni. Nabíjačka je malá, konektor je špeciálny pre Panasonic. Nabitie prístroja trvá asi hodinu.

Výhody:

- displej, jeho možnosti,

- rýchle reakcie telefónu,

- vystreľovacia konštrukcia,

- mnoho vylepšení oproti starší modelom.

Nevýhody:

- chýba externý displej,

- málo pogumovaných prvkov,

- vyhľadávanie podľa 1. znaku,

- chýba Bluetooth.

Cena

otázkou je vôbec príchod tohto prístroja na trh.

Panasonic VS3 je naozaj pekný mobil, ktorý zaujal každé oko. Model SA6 je zase véčko pre chlapa s poriadnymi rozmermi a výbornou batériou. Vystreľovací mechanizmus posúva konštrukciu véčka ďalej, škoda je, že hovor treba prijať ešte aj tlačidlom. Ak by mal tento model mal Bluetooth, určite by zaujal podstatne väčšiu skupinu bláznov ako sme my. Ale aj bez Bluetooth má na našom trhu veľkú šancu presadiť sa. 30 MB pamäte na snímky, ktoré budete prezerať len na krásnom displeji je dosť, MP3 zvonenia sú tiež prítomné. Skrátka, je to mobil na bežné použitie aj výlety s rodinou. Nie je to totiž plne odolný model, skôr len na pohľad a do ruky.

Mrzí ma aj, že sa modely VS7 a SA7, ktoré podporujú Bluetooth, pamäťové karty a majú lepší fotoaparát, pravdepodobne do Európy nedostanú. Ale veríme, že sa ešte veci zmenia.

Prístroj požičal AutoTel Bratislava, spol. s r. o.. Ďakujeme!

Dôležité odkazy:

- produktová stránka

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.08.2005 - 21:07

Atlis: Velmi pekne, aj ked mohutnejsie V-cko. Paci sa mi hlavne farebna kombinacia. Slabsie funkcie by ani tak nevadili, ak sa hlavne jedna o zodolneny telefonik. Hlavne unikat na trhu, ak sa bude predavat.

anonymous19.08.2005 - 17:29 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: no,sk ti mam pravdu povedat,moc mu tie krytky nepomohli,mali byt viac vpredu na rohoch

anonymous19.08.2005 - 17:29 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: no,ak ti mam pravdu povedat,moc mu tie krytky nepomohli,mali byt viac vpredu na rohoch

anonymous19.08.2005 - 17:33 Trvalý odkaz

riso: sa Ti machruje, ked si ho videl. :-D ale suhlas..mne sa vsak paci, len tej gumy mohlo byt viac. teraz cakam cez vikend, ako sa ukaze realna vydrz. toto ma 2x taku kapacitu ako VS3 a ta mi vydrzala asi 1 den. dufam, ze to teda nebudu 2 dni. :)

anonymous19.08.2005 - 18:51 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: hehe spssst!:) pocuj a ta VS7 je iba o tie dve veci lepsia??lebo ako si tam nafotol to menu atk som z toho nemohol,a nazivo je ten displej WUOW!!:)

Celá diskusia 12 príspevkov