Bluetooth karaoke mikrofón H25 - pre spevákov aj moderátorov

Recenzia mikrofónu s Bluetooth reproduktorom, ktorý využijete hlavne na párty a firemných večierkoch. Poslúži tiež amatérskym spevákom.

Niektoré kusy elektroniky si vyberáme po starostlivom zvážení pomeru cena / výkon a iné preto, že sa nám skrátka zídu alebo uľahčia život. Niekde na opačnom konci je skupina gadgetov, ktoré nevyhnutne nepotrebujete, ale aj napriek tomu vás láka minimálne ich vyskúšanie.

Obchod MP3.sk nám požičal Bluetooth karakoke mikrofón kombinovaný s bezdrôtovým reproduktorom, ktorý patrí presne do tejto kategórie.

Technické parametre: kapacitný (kondenzátorový) mikrofón, Bluetooth 3.0, reproduktory 2 x 3 W, frekvenčný rozsah 100 Hz až 10 KHz, > 115 db, THD BT karaoke mikrofón

Spracovanie mikrofónu je bohužiaľ biedne. Očakávajte lacné plasty a zlatou farbou čudne nalakovaný zvyšok. V prostredí niekoľkých pív so známymi to možno prekážať nebude, no na profesionálne použitie radšej zabudnite. Počítajte aj s vysokou hmotnosťou, ktorá sa blíži k pol kilogramu. Pár pesničiek ho v ruke udržíte, ale s dvojhodinovou zábavou veľmi nepočítajte.

Trochu sa obávam o životnosť posuvných potenciometrov pre úpravu výšok (Treble), basov (Bass), hlasitosti (Volume), ozveny (Echo) a hudobného podmazu (Accompany). Všetko najlepšie odzrkadľuje vypínač, v ktorom je integrovaná LED dióda znázorňujúca aktuálny stav alebo nabíjanie. Na našom mikrofóne ju takmer vôbec nebolo vidno.

Princíp zapojenia je jednoduchý. Mikrofón sa hneď po zapnutí nastaví do párovacieho režimu, v ktorom ho ľahko pripojíte k akémukoľvek smartfónu s Androidom alebo iOS a hneď začne fungovať ako akýkoľvek bežný Bluetooth reproduktor.

Zdroj hudby si už musíte zabezpečiť sami. Ideálne budú vlastné MP3 skladby, karaoke verzie piesní z YouTube alebo niektorá z karaoke aplikácií z obchodov Google Play a App Store. E-shop MP3.sk na produktovej stránke mikrofónu odporúča aplikáciu Sing! My skôr otextované karaoke videá na YouTube.

Všetko, čo následne do mikrofónu zaspievate, sa k hudbe pridá a výsledný mix vyjde cez dva trojwattové reproduktory v strednej časti.

Bluetooth pripojenie k mobilu alebo tabletu sa nám javí ako najvhodnejšie. Smartfón totiž bude najdostupnejším zdrojom hudobného obsahu a piesní. Ako alternatívu k Bluetooth môžete využiť krátky microUSB kábel zakončený klasickým 3,5 mm audiojackom. Ten potom pripojíte do audio výstupu mobilu a karaoke mikrofón použijete prakticky rovnako. Tento spôsob bude nevyhnutný, ak si svoj spev budete chcieť nahrať.

Na spodnej strane rukoväte nájdeme ešte ďalší, tentokrát plnoformátový USB konektor. Javí sa ako úplne zbytočný, môžete ho ale využiť napríklad na nabíjanie smartfónu. Náš odhad je, že rúčku tvorí štandardná externá batéria v tvare kovového valca, akú nájdete v prakticky ktoromkoľvek e-shope. Výrobca takýchto zdrojov nakúpil niekoľko a prilepil naň celú elektroniku spolu s Bluetooth prijímačom v hornej časti.

Kvalita reproduktorov nijako neohúri a nemôže sa rovnať ani s lacnejšími čistokrvnými Bluetooth repráčikmi za podobnú cenu. Treba si dať pozor na nastavenie potenciometrov na mikrofóne a ponechať nastavenie výšok aj basov na ideálnej úrovni. Na druhej strane, zameranie tohto zariadenia je trochu iné a podstatnejšou časťou je práve mikrofón.

Nabíjanie batérie cez dodávaný microUSB kábel má trvať približne dve hodiny a výrobca spomína výdrž na úrovni 6 až 8 hodín, čo bude stačiť na celú noc zábavy.

Mikrofón v praxi - na spev aj ako megafón

Keď sa takýto produkt objaví na stole v kancelárii dvoch technologických nadšencov, môžete počítať akurát s prekvapivými pohľadmi typu: "A čo s tým akože máme robiť?". Lenže potom ho zbadala Peťa z obchodného oddelenia, ktorú si možno pamätáte zo SuperStar, a už sme podľa iskričiek v očiach vedeli, kto bude mikrofón skúšať. Víkendy totiž táto speváčka často trávi na rôznych akciách a karaoke mikrofón považuje za fajn spôsob, ako si piesne cez týždeň zopakovať. Smartfón s YouTube má dnes už snáď každý a tridsať eur na takýto komplexný produkt zrejme tiež. Maximálna hlasitosť na spevácke tréningy je vraj dostatočná, susedia by aj tak viac nezniesli. A aj ten ozvenový efekt môže byť občas celkom sranda. Skrátka, takýto karaoke mikrofón si vieme dokonale predstaviť nielen v tínedžerskej detskej izbe, ale aj ako kompaktnú pomôcku pre poloprofesionálnych spevákov, ktorí sa chcú rozospievať niekde pred koncertom či si natrénovať nejaké pesničky večer po práci.

Druhým spôsobom využitia je cenovo aj technologicky jednoduché zosilnenie vášho hlasu. Ak moderujete akciu s pár desiatkami ľudí, robíte nejakú prednášku, organizujete detskú oslavu či malý petangový turnaj a nechcete prísť o hlas, môžete tento jednoduchý prístroj využiť ako megafón. Stačí hovoriť priamo spredu do mikrofónu, teda nie zo strany, a ideálne s perami na kovovej mriežke. Vtedy aj pri normálnej hlasitosti pokryje dvojica reproduktorov vaším hlasom veľkú miestnosť či okolie niekoľkých metrov. Samozrejme, nie halu. Pozlátený mikrofón tiež spoľahlivo odlíši moderátora akcie od ostatku. V praxi sa môžete spoľahnúť na výdrž niekoľko hodín od odpojenia od microUSB nabíjačky.

Výhody:

+ priaznivá cenovka

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ ľahké spárovanie s mobilom

+ zabudovaný 2600 mAh externý zdroj

Nevýhody:

- nie najkvalitnejšie spracovanie a vyhotovenie

- podpriemerná kvalita reprodukovanej hudby

- na svete existuje niekoľko verzií rovnakého produktu

Orientačná cena: 29,99 € (MP3.sk)

Záver

Lacný produkt s niekoľkými možnosťami využitia. Vieme si ho predstaviť v dievčenskej detskej izbe, v cestovnej taške amatérskej speváčky aj ako pomôcku moderátora malej oslavy. A keď doslúži ako low-cost megafón, stačí na tablete spustiť karaoke videá, opitým kolegyniam na večierku rozdať tri pozlátené mikrofóny a budete mať zaručene všetci o zábavu postarané.

Najväčšou výhodou je, že sa oproti správne zapojenému muzikantskému kombu s mikrofónom jedná o výrazne jednoduchšie a kompaktnejšie riešenie, navyše, za smiešnu cenu.

Diskusia k článku:

Nightmare 27.08.2018 - 14:10

Kepenovaa Petra

Celá diskusia 1 príspevok