Poradňa: Hľadáme najvhodnejší paušál alebo predplatenku pre GPS tracker

Skúšali sme nájsť najvýhodnejšiu SIM kartu pre GPS tracker. Platiť chceme čo najmenej, rozhoduje ale aj pohodlie. Volania a SMS-ky nepotrebujeme vôbec, dát len veľmi málo.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. Využiť môžete aj fórum Fony.sk, kde vám určite radi pomôžu čitatelia nášho webu.

Peter hľadá najvhodnejší program, napríklad paušál, pre GPS tracker: "Zaujímalo by ma, aká SIM karta a aký dátový program je najlepší na využitie do GPS trackera takéhoto typu, ako je Alcatel MOVETRACK."

Všetky takéto prístroje väčšinou pracujú na rovnakom princípe: GPS čip v pravidelných intervaloch zisťuje svoju polohu prostredníctvom satelitov a cez SIM kartu vo vnútri sa tieto údaje prenášajú na servery výrobcu. Odtiaľ sa k nej s pomocou správnej aplikácie dostane majiteľ GPS trackera a zistí aktuálnu polohu svojho auta, psa, bicykla alebo čohokoľvek iného.

Pripomíname, že rovnaký paušál možno využijú majitelia GSM alarmov na chatách alebo diaľkovo ovládaných zariadení. SIM kartu už dnes môžete mať aj v diaľkovo ovládanom termostate, GPS lokalizačných hodinkách pre deti a s príchodom ďalších IoT (Internet of Things) gadgetov pribudnú desiatky ďalších.

Predpokladáme, že Petrov GPS tracker používa na odosielanie údajov internet a nie SMS-ky. Takíto pomocníci totiž už patria do minulého storočia. Nepotrebuje program s voľnými minútami na telefonovanie a ak snímač neprenáša žiadny zvuk ani video, spotreba dát by mohla byť naozaj zanedbateľná. Bolo by dobré, ak by dokázal zmerať, koľko megabajtov lokalizátor prenesie napríklad za 24 hodín prevádzky, no odhadneme, že to bude oveľa menej ako 100 MB. Možno 50 MB, možno dokonca hľadáme paušál alebo predplatenú kartu, kde platíte za každý megabajt pár centov.

Zrejme však nechce stav kreditu kontrolovať každý druhý deň a ideálne sa chce vyhnúť aj jeho otravnému nabíjaniu. Preferujeme teda automatickú obnovu alebo paušály "na faktúru". Na niektorých predplatenkách musíte kredit občas dobiť aspoň minimálnou sumou aj preto, aby vám ich operátor nezrušil.

Orange ponúka vlastné riešenie. Za 59 eur dostanete GPS lokátor, nejaké to príslušenstvo k nemu a na mieru šitý dátový balík len za 1 euro mesačne. Podmienkou je viazanosť 24 mesiacov. Pre niekoho, kto nad podobným riešením ešte len uvažuje, ideálna ponuka. Ak už jeden GPS lokátor v skrini máte, 59 eur vyhodíte zbytočne.

Takíto zákazníci môžu uprednostniť Šikovnú Primu, kde si aktivujú Prima dáta 200 MB za 2 eurá. Spárujte to s automatickým dobíjaním cez platobnú kartu Autopay a získate bezúdržbové riešenie.

Telekom spustil službu Smarthome, ale GPS tracker v nej nie je. Dátové balíčky k Easy karte pre tento účel výhodné nebudú, VŽDY GIGA (1 GB na 30 dní) bude zbytočne veľký a za 6 eur mesačne aj drahý. Za najlepšiu voľbu teda vyhlasujeme dobitie kreditu a jeho postupné míňanie GPS trackerom za 0,10 eur / MB. Ponuku Orangeu prekonáte, ak minie menej ako 20 MB. Ak viac, Telekom začne prehrávať. Na webe operátora sme nenašli automatické dobíjanie.

4ka má na SIM KARTE s kreditom cenu 1 cent (0,01 €) za 1 MB dát. 2 eurá by ste teda zaplatili, ak GPS tracker prenesie 200 MB dát. Podľa nás to bude výrazne menej. 4ka nemá ideálne pokrytie, ale na prenos informácie o polohe LTE nepotrebujete. V rozhraní Moja Zóna si môžete nastaviť automatické dobíjanie kreditu z platobnej karty.

O2 a jeho O2 dáta aj O2 paušál budú drahé, začínajú na 15 eurách za mesiac. Skončíme teda pri O2 Fér na faktúru. Ak za volania a SMS-ky neminiete nič, za 1 GB dát zaplatíte 5 eur.

Za zváženie môžu stáť ešte ponuky virtuálnych operátorov:

Juro má menej prehľadný cenník. Ak si dobijete aspoň 5 eur kreditu každých 30 dní, platíte len 0,02 eur za 1 MB (2 eurá zaplatíte po rovných 100 MB prenesených GPS trackerom). Za konkurenčné ponuky ale platíte menej ako 5 eur mesačne, týkať sa vás teda bude skôr 0,05 eur za 1 MB (2 eurá zaplatíte za 40 MB). FunFón vychádza drahšie, jeho cena za 1 MB dát je 0,07 eur a pri Tesco mobile vychádza najlepšie 500 MB balík za 4 eurá mesačne.

Čo by sme teda Petrovi odporúčali? Ak ešte GPS tracker nemá, môže si ho kúpiť so špeciálnym programom od Orangeu. Pre ostatných bude pravdepodobne najvýhodnejšia predplatenka 4ky s najnižšou cenou za 1 MB a v našom virtuálnom limite 2 eur na mesiac s najbohatším limitom dát na úrovni 200 MB. Rovnaké 2 eurá bude stáť Šikovná Prima s 200 MB internetom, pri nej ale nešetríte, ak GPS tracker prenesie menej. Ostatní operátori budú drahší, pri Telekome sme nevyše nenašli možnosť automatickej obnovy ani platbu na faktúru.

Pre účely porovnávania sme ignorovali bonusové ponuky a kredit, ktorý dostanete zadarmo pri aktivácii SIM karty.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Rastislav.j 25.08.2018 - 23:18

"Pre účely porovnávania sme ignorovali bonusové ponuky a kredit, ktorý dostanete zadarmo pri aktivácii SIM karty." ale tie sú predsa najzaujímavejšie napr. prenesené číslo na FF s 500 MB balíkom na 30 dní zadarmo bez nabíjania na obdobie 120 dní

MILAN DROBNÝ26.08.2018 - 12:04 Trvalý odkaz

@RastislavJ: naco mi je riesenie iba na 30dni, potom znova presuniem cislo na ineho operatora? Kto ma cas sa s tym brblat kazdy mesiac, nehovoriac o tych par dni kym sa yo cele zrealizuje.

Lenka Ivančíková26.08.2018 - 12:16 Trvalý odkaz

MilDro, presne, ja keby som potrebovala SIM pre tracker alebo podobne zariadenie, tak chcem nieco, co tam budem mat vlozene mesiace bez toho, aby som riesila, ci a kedy preniest cislo, dobit kredit a podobne. Skratka, chcem vlozit SIM a nestarat sa.

Bonyek@azet.sk26.08.2018 - 13:03 Trvalý odkaz

500MB na 30 dni zadarmo bez nabíjania na obdobie 120 dní.

Lenka Ivančíková26.08.2018 - 13:15 Trvalý odkaz

a potom co? dalsie mesiace zbytocne dobijat? preco? riesenie z clanku je lacnejsie a hlavne bez nutnosti mysliet na to, kedy mi konci nejaka akcia ci kredit.

Celá diskusia 20 príspevkov