Sony vysvetľuje, prečo musíme čakať na aktualizácie Androidu tak dlho

Sony vo svojej novej infografike vysvetľuje priebeh procesu aktualizácie telefónu na novú verziu Androidu. Optimalizácia systému, pridanie vlastných funkcií, testovanie a ďalšie aspekty sú zodpovedné za to, že na novú verziu niekedy čakáme naozaj dlho.

Najnovšia verzia operačného systému Android 9.0 Pie je dostupná necelý týždeň. Sony už začalo s testovaním a prezradilo, že novú verziu môžu očakávať majitelia telefónov Xperia XZ2, XZ2 Compact, XZ2 Premium, XZ1, XZ1 Compact a XZ Premium.

Teraz sa výrobca svojim zákazníkom prihovára opäť. V novej infografike vysvetľuje, prečo niekedy musíme čakať na novú verziu Androidu dlhý čas.

Celý proces začína tým, že Google pošle niekoľko týždňov pred vydaním novej verzie výrobcom tzv. Platform Development Kity. Ide o zdrojové kódy a súbory, ktoré umožnia tretím stranám systém optimalizovať a robiť v ňom svoje úpravy.

Sú nevyhnutné preto, aby operačný systém fungoval stabilne a bezchybne na konkrétnych telefónoch výrobcu. Ak je tento proces zvládnutý, prichádza čas na tzv. osobný dotyk. Firma do systému zahrnie špeciálne pridané funkcie, ktorými sú charakteristické práve jej telefóny.

Napríklad Sony používa v Androide vlastnú uzamykaciu obrazovku, hudobnú aplikáciu, kontakty a implementuje aj funkcie ako Xperia asistent či Smart Stamina. Celý systém je potom testovaný interne, kde sa vývojári uisťujú, že spĺňa určité štandardy a je bezpečný. Po úspešnom zvládnutí testov nasleduje druhá fáza. V nej sa zabezpečuje fungovanie štandardov ako Bluetooth či Wi-Fi v požadovanej kvalite.

Potom sú kontaktovaní vybraní operátori, ktorí vyžadujú špecifickú verziu systému. Predkladajú svoje požiadavky, pomáhajú s testovaním a poskytujú spätnú väzbu. Keď všetky procesy prebehnú úspešne, nasleduje vydanie pre koncových používateľov.

Práca výrobcu však nekončí. Počas aktualizovania monitoruje spätnú väzbu, aby čo najskôr mohol opraviť prípadné problémy.

Zdroj: Sony

Diskusia k článku:

shaggy 21.08.2018 - 12:21

Cela proces je optimalizovany tak, aby to stalo co najmenej penazi. Vyrobca sa snazi znizovat naklady a vydavky na vsetkych urovniach. To, co predtym robili 5 ludia, dnes robia 2 a podobne. Zaroven sa ale snazia udrzat si daky standard a nevytrcat velmi nad konkurenciu. Kazda jedna korporacia tak funguje. A kedze vzdy sa nieco po*erie, tak to potom trva tak dlho ako to trva.

Celá diskusia 1 príspevok