Poradňa: Ako preniesť snímky z fotoaparátu do mobilu či tabletu?

Klasický fotoaparát môže ponúknuť krajšie zábery, smartfón zas drobné úpravy, zálohovanie aj ľahké odoslanie e-mailom či upload na facebook.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Niektorí z vás riešia aj problémy, ktoré nie sú úplne bežné: "Dobrý deň, potrebujem radu. Mám jeden z novších Huaweiov s USB-C konektorom a chcem sa spýtať, aká je možnosť prenosu fotografií z klasického digitálneho fotoaparátu do telefónu. Môj fotoaparát nemá Wi-Fi. Dá sa s pomocou USB-OTG prepojiť priamo s mobilom, aby sa mi fotky ukázali v mobile tak, ako na počítači?"

Väčšinou sa stretávame s prenosom fotografií z mobilu do počítača, no aj tejto požiadavke rozumieme. Mnohí z vás stále fotia kompaktnými fotoaparátmi či dokonca drahými zrkadlovkami a zábery by si radi následne pozreli na tablete či odoslali zo smartfónu ďalej. Mnohé aplikácie umožňujú aj efektné úpravy fotografií.

Pre tieto účely máme niekoľko možností:

1. Redukcia z microUSB alebo USB-C na klasický USB port (USB-A).

Takáto redukcia stojí pár eur a poslúži na pripojenie klávesnice, bezdrôtovej myši, USB kľúča či v niektorých prípadoch aj externého harddisku k vášmu smartfónu. Väčšina drahších telefónov takzvané USB On The Go podporuje. A v baleniach niektorých dokonca nájdete rovno aj spomínanú redukciu. A do nej môžete strčiť buď čítačku pamäťových kariet, alebo rovno USB kábel dodávanú k vášmu fotoaparátu. Je dosť možné, že sa priamo pripojený fotoaparát bude tváriť ako čítačka kariet. Treba to len vyskúšať. Ak to nebude fungovať, neostáva vám nič iné, len si zohnať čítačku pamäťových kariet a vyskúšať prvú možnosť. Napríklad Alza ponúka čítačku, ktorú sám spokojne používam, už za 6,50 eur a USB-C - USB 3.1 redukciu za 12,90 eur.

2. Nahradenie SD karty menšou microSD kartou s redukciou na SD

AK budete vo fotoaparáte používať microSD kartu v redukcii na SD, všetko bude ako doteraz, ale malú microSD s fotografiami a videami môžete zasunúť do vášho smartfónu či tabletu a so súbormi pracovať. Pozor, platí to len pre smartfóny so slotom na microSD karty. Medzi tými drahšími je ich čím ďalej tým menej. Mimochodom, pri písaní recenzie microSD karty SanDisk Ultra 400 GB - naozaj veľké doplnkové úložisko sme si overili, že redukcia nijako neznižuje rýchlosť čítania ani zápisu.

3. Riešenie pre majiteľov iPhonov a iPadov

Majitelia iPhonov a iPadov môžu siahnuť buď po redukcii z Lightning konektora na USB, alebo po originálnej čítačke SD kariet zakončenej Lightningom (MJYT2AM). Obe stoja okolo 40 eur. Prvá slúži na pripojenie fotoaparátu káblom, druhá na zasunutie SD karty, resp. microSD karty v SD redukcii.

Ak vlastníte novší fotoaparát s Wi-Fi, v obchodoch Google Play alebo App Store pohľadajte mobilnú aplikáciu od jeho výrobcu. Ide však o pomalý a nepohodlný úkon, ktorý výrazne vybíja akumulátor fotoaparátu.

Na trhu nájdete aj SD karty s Wi-Fi konektivitou alebo záložné zdroje pre mobil, ktoré karty z vášho fotoaparátu prečítajú. Jeden taký sme v redakcii mali vlani a jeho test si prečítajte v článku Kingston MobileLite Wireless Pro - zázračný záložný zdroj.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu